Ακίνητα: Τελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα - Έρχονται πρόστιμα
- Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024 - 08:35
Με πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ και «μπλοκαρίσματα» στις πωλήσεις και μεταβιβάσεις περιουσιακών τους στοιχείων απειλούνται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024.
Η συγκεκριμένη προθεσμία, που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές όπου εξακολουθεί να «τρέχει» η κτηματογράφηση, «δεν πρόκειται να παραταθεί» διαμηνύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Παράλληλα, πίστωση χρόνου έως τις 30 Νοεμβρίου έχει δοθεί και για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που έληξαν στο τέλος του 2023.
Στο διάστημα των περίπου 40 ημερών που μεσολαβεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν μια «τελευταία ευκαιρία» να τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο. Σε αντίθετη περίπτωση, τα δικαιώματα που δεν θα δηλωθούν θα εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θεωρητικά θα ανήκουν στο Δημόσιο.
Πάντως, ήδη, οι αδήλωτες ιδιοκτησίες υπολογίζονται σε χιλιάδες και όταν θα παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία, θα πρέπει να διεκδικηθούν είτε μέσω της νομικής οδού είτε μέσω διοικητικών πράξεων, ενώ δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν (να διατεθούν για αγοραπωλησίες κ.λπ.). Συγκεκριμένα, εάν ένα ακίνητο δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί (με πώληση, δωρεά κ.λπ.) μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες είναι περίπλοκες, χρονοβόρες και δαπανηρές, ενώ μπορεί να χρειαστούν ακόμα και δικαστικές ενέργειες.
Στις περιοχές όπου η κτηματογράφηση είναι ακόμα σε εξέλιξη, εντάσσονται δήμοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη κ.λπ. Συγκεκριμένες πληροφορίες για τις περιοχές αυτές μπορούν να λάβουν οι πολίτες μέσω του ψηφιακού χάρτη του Κτηματολογίου maps.ktimatologio.gr.
Με τη διαδικασία της κτηματογράφησης, όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το Ελληνικό Δημόσιο) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση του νόμου 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές).
Με τη λήξη της προθεσμίας της 30ής Νοεμβρίου, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας θα ισχύσουν κλιμακωτά πρόστιμα (έως 2.000 ευρώ), ανάλογα με την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
Οι πλατφόρμες
Υπενθυμίζεται ότι πλέον η υποβολή των εγγράφων γίνεται μόνο ψηφιακά σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα της χώρας μέσω του ktimatologio.gov.gr και ktimatologio.gr. Στις συγκεκριμένες πλατφόρμες μπορούν να υποβάλλονται:
* Πράξεις που συντάσσονται από συμβολαιογράφους και υποβάλλονται προς εγγραφή από τους ίδιους και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των συμβολαιογραφικών πράξεων: α) διανομής, β) ανταλλαγής, γ) τροποποιήσεων οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών που περιέχουν περισσότερα του ενός ΚΑΕΚ και δ) σύστασης οροφοκτησίας με πώληση.
* Πράξεις που συντάσσονται ή και διακινούνται από δικηγόρους και αφορούν α) εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και β) εγγραφή προσημείωσης.
* Αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων, όπως αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων και αιτήσεις του άρθρου 6 παρ. 4 του νόμου 2664/1998, που υποβάλλονται από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, καθώς και από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση η παρέμβαση κρίνεται απολύτως αναγκαία ενόψει της επικείμενης λήξης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στις 30/11/2024, οπότε αναμένεται η υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων διόρθωσης.
Βήμα βήμα η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας
Πώς υποβάλλεται η δήλωση ιδιοκτησίας
Βασική προϋπόθεση για τη δήλωση της «τελευταίας στιγμής» είναι η υποβολή των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων, όπως είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας.
Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο υποβάλλεται με δύο τρόπους:
* Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, επισυνάπτοντας τα σχετικά αρχεία και καταβάλλοντας το σχετικό τέλος μέσω κάρτας πληρωμών.
* Με επί τόπου υποβολή, κατόπιν ραντεβού, στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης σε έντυπη μορφή.
Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, χωρίς γνήσιο υπογραφής, ενώ εάν ένας πολίτης επιθυμεί ο ίδιος να υποβάλει δήλωση στο όνομα άλλου προσώπου (π.χ. για συγγενή που βρίσκεται στο εξωτερικό) θα πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο του σχετικού συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου.
Στην περίπτωση ανηλίκου, υπογράφουν οι κηδεμόνες που ασκούν τη γονική μέριμνα (από κοινού με την προσκόμιση αντιγράφου της ταυτότητάς τους), ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις εκπροσώπησης (νομικά πρόσωπα, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, σύνδικος πτώχευσης, εκτελεστής διαθήκης) απαιτούνται τα απαραίτητα κάθε φορά νομιμοποιητικά έγγραφα διορισμού.
Ολα τα έντυπα και δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στον διαδικτυακό χώρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο www.ktimatologio.gr.
Ειδικότερα, απαιτούνται τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2, καθώς και τα συνοδευτικά (κατά περίπτωση) έγγραφα, όπως:
Για τα φυσικά πρόσωπα
– Συμπληρωμένη και νόμιμα υπογεγραμμένη δήλωση του νόμου 2308/1995.
– Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις και πιστοποιητικά μεταγραφής τους).
– Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου και αποδεικτικό έγγραφο (απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).
Για τα νομικά πρόσωπα
– Συμπληρωμένη, νόμιμα υπογεγραμμένη και φέρουσα τη σφραγίδα του νομικού προσώπου δήλωση του νόμου 2308/1995.
– Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις και πιστοποιητικά μεταγραφής τους).
– Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εκπροσώπου του δηλούντος νομικού προσώπου και αποδεικτικό έγγραφο που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ του νομικού προσώπου (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).
– Τα νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης της εταιρείας.
Για ανήλικο
Η δήλωση θα αναγράφει ως δικαιούχο τον ανήλικο, αλλά θα υπογράφεται και από τους δύο γονείς ως νόμιμους αντιπροσώπους του ανηλίκου ή από τον έναν γονέα σε περίπτωση που προσκομίζεται δικαστική απόφαση άσκησης της γονικής μέριμνας από τον ένα γονέα. Κατά την υποβολή της δήλωσης προσκομίζονται απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας των νόμιμων αντιπροσώπων, καθώς και του ανηλίκου εφόσον έχει εκδοθεί.
Premium έκδοση ΤΑΝΕΑ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σπίτι μου 2: Πάνω από 63.000 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα – Τα ψιλά γράμματα
20 Ιαν. 2025 - 18:27 - Ψηφιακό ευρώ: Κυκλοφορεί μέσα στο 2025 - Τι θα γίνει με τα «μετρητά»
20 Ιαν. 2025 - 17:14 - ΑΑΔΕ: Σαφάρι σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει τα POS και τις ταμειακές
20 Ιαν. 2025 - 14:09 - Αύξησαν τον πλούτο τους οι δισεκατομμυριούχοι το 2024
20 Ιαν. 2025 - 13:35 - Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από σήμερα
20 Ιαν. 2025 - 9:52