Βελτιωμένη η περιβαλλοντική κατάσταση στις ακτές των νησιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα "Typhoon Project" του Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

"Τα στοιχεία είναι άκρως ενθαρρυντικά"

Αλίνα Χριστοπούλου: "Σκοπός του προγράμματος, είναι η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, προκειμένου να υπάρξει μία ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος"

Εντυπωσιακά, αλλά συνάμα και ενθαρρυντικά είναι τα ποσοστά βελτίωσης της περιβαλλοντικής εικόνας των ακτών των νησιών των Κυκλάδων, σύμφωνα με το πρόγραμμα "Typhoon Project" που υλοποιείται από το 2019 από το Ίδρυμα Κ. Λασκαρίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό βελτίωσης στην επιβάρυνση των ακτών στα νησιά, κυμαίνεται από 50% έως και 100%, κάτι το οποίο αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για το μέλλον.

"Ο "Τυφώνας" αναμένεται να επιστρέψει στις Κυκλάδες για να ολοκληρώσει τον δεύτερο κύκλο καθαρισμού στην Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Σύρο και τη Νάξο", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη", η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος, Αλίνα Χριστοπούλου.

Έχουν καθαριστεί περισσότερες από 3.696 παραλίες

Η αντιμετώπιση της παράκτιας ρύπανσης είναι το «μεγάλο στοίχημα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Αιχμή του δόρατος σε αυτήν τη διαρκή προσπάθεια είναι το βραβευμένο "Typhoon Project", ένα πρόγραμμα μοναδικό στη Μεσόγειο. Μοχλός του προγράμματος είναι ο "Τυφώνας", ένα πλοίο 72 μέτρων νορβηγικής κατασκευής που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, καθαρίζοντας απρόσιτες ακτές. Η ομάδα του, αποτελούμενη από 35 άτομα μόνιμο προσωπικό, άρχισε τη δράση της το 2019 και συνεχίζει απρόσκοπτα μέχρι σήμερα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Από την έναρξη της δραστηριοποίησής του, τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, ο "Τυφώνας" έχει ολοκληρώσει τον καθαρισμό της νησιωτικής ακτογραμμής και μέρους της ηπειρωτικής, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 άρχισε έναν κύκλο επαναληπτικών καθαρισμών σε όλη την Ελλάδα. Σε σχεδόν έξι χρόνια δυναμικής παρουσίας στις ελληνικές ακτές, η ομάδα του έχει καθαρίσει περισσότερες από 3.696 παραλίες, έχει καλύψει σχεδόν 819.867 μέτρα ακτογραμμής και έχει απομακρύνει απορρίμματα βάρους 715 τόνων και πολλαπλάσιου όγκου, συγκεκριμένα περισσότερα από 43.000 κυβικά μέτρα.

Επαναληπτικός κύκλος στις Κυκλάδες

Ο "Τυφώνας", αναμένεται να επιστρέψει στις Κυκλάδες για να ολοκληρώσει τον δεύτερο κύκλο καθαρισμού στην Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Σύρο και τη Νάξο.

Ο επαναληπτικός αυτός κύκλος καθαρισμών και η συλλογή δεδομένων είναι αναγκαία για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών συνθηκών της κάθε περιοχής και για την παρακολούθηση της εξέλιξης της παράκτιας ρύπανσης.

"Το "Typhoon Project", είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα στη Μεσόγειο, το οποίο μάλιστα απέσπασε το 2020 μία σημαντική διάκριση στα Lloyd’s List Greek Shipping Virtual Awards 2020, καθώς του απονεμήθηκε το "Sustainability Award" για τη συμβολή του στον καθαρισμό των ακτών της χώρας, αλλά και στην υποστήριξη της έρευνας για τη θαλάσσια ρύπανση", δήλωσε στην εφημερίδα η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος, Αλίνα Χριστοπούλου.

Όπως είπε, ο "Τυφώνας" ήταν μία ιδέα του Αθανασίου Λασκαρίδη και σκοπός του είναι η καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά και ο καθαρισμός των ακτών.

"Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άρχισε από τον κ. Λασκαρίδη, ο οποίος κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του σε διάφορα νησιά, είχε παρατηρήσει τη ρύπανση την οποία υφίσταται οι ακτές. Σκοπός του είναι η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, προκειμένου να υπάρξει μία ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, τουλάχιστον στα σημεία που μπορούμε, λόγω φυσικών και άλλων συνθηκών, να προσεγγίσουμε", επισήμανε.

Η κα. Χριστοπούλου εστίασε στο θέμα των ακτών των Κυκλάδων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι από το 2019 που τέθηκε σε εφαρμογή το "Typhoon Project", τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς σε ορισμένα νησιά το ποσοστό βελτίωσης στην επιβάρυνση των ακτών τους, είναι μεγάλο.

"Ο "Τυφώνας" ταξίδεψε για δεύτερη χρονιά στις Κυκλάδες και ολοκλήρωσε τον καθαρισμό των ακτών της Αμοργού, της Κύθνου, της Σερίφου, της Σίφνου, της Μήλου, της Κιμώλου, της Πολυαίγου, της Σικίνου, της Σαντορίνης, της Ίου, της Ηρακλειάς, της Σχοινούσας, του Κάτω Κουφονησίου, της Πάρου και της Αντίπαρου. Τα πρώτα αποτελέσματα των νησιών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, η Μήλος, η Κίμωλος, η Πολύαιγος, η Σίκινος, η Αμοργός, η Ίος και το Κάτω Κουφονήσι είχαν 100% ποσοστό βελτίωσης στις ίδιες ακτές που καθαρίστηκαν για πρώτη φορά το 2019. Το ποσοστό βελτίωσης στην Κέα, τη Σίφνο και την Κύθνο ήταν στο 80-90%, ενώ στη Σέριφο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και την Αντίπαρο το ποσοστό ήταν μεταξύ του 66% και 70%. Μόλις τρία νησιά, η Μήλος, η Ηρακλειά και η Σχοινούσα είχαν ποσοστό βελτίωσης στην επιβάρυνση των ακτών τους στο 50%", είπε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας το συγκεκριμένο θέμα και φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σύρο, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος υπογράμμισε ότι "μιλάμε ουσιαστικά για το θέμα της επιβάρυνσης των ακτών. Δηλαδή μία ακτή, π.χ στη Σύρο, η οποία είχε επιβάρυνση 90% το 2019, σήμερα που μιλάμε μπορεί αυτό το ποσοστό να κυμαίνεται στο 0%. Αυτό σημαίνει ότι το 2019 μπορεί να είχαν συλλεχθεί ως παράδειγμα το αναφέρω, 200 τόνοι απορριμμάτων και τώρα να έχει μαζευτεί ένας τόνος ή 200 κιλά απορριμμάτων. Πάνω σε αυτό το ποσοστό μιλάμε".

Ερωτώμενη ποιοι είναι οι συνεργαζόμενοι φορείς από την πλευρά των Κυκλάδων, ανέφερε ότι η συνεργασία, σε κάθε εξόρμηση του "Τυφώνα" γίνεται με τους κατά τόπους Δήμους, οι οποίοι και αναλαμβάνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται. Από εκεί και πέρα, όπως τόνισε, υπάρχει η συμμετοχή εθελοντών, ενώ υπάρχει μία εκτεταμένη δράση ενημέρωσης τόσο προς στις αρχές της κάθε περιοχής, αλλά και προς τους κατοίκους.

"Είναι αισιόδοξο πως στις Κυκλάδες η κατάσταση των ακτών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Κάθε προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και της ταυτότητας των νησιών είναι σημαντική. Για να πετύχει, ωστόσο, χρειάζονται ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες, συστηματική ενημέρωση και, φυσικά, τη συμμετοχή της κάθε τοπικής κοινότητας σε περιβαλλοντικές δράσεις, όπως αυτή του «Τυφώνα»", επεσήμανε, κλείνοντας η κα. Χριστοπούλου.