Παρουσίασε χθες τον συνδυασμό του, “Νέα Επιμελητηριακή Προοπτική” που απαρτίζεται από 116 άτομα, καλύπτοντας όλα τα νησιά του νομού

Μοναδικός υποψήφιος για το Επιμελητήριο Κυκλάδων ο Γιάννης Ρούσσος

Τα πρόσωπα που απαρτίζουν το συνδυασμό του, “Νέα Επιμελητηριακή Προοπτική” και θα λάβουν μέρος στις εκλογές του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στις 18 Νοεμβρίου, παρουσίασε αναλυτικά χθες, ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος, Γιάννης Ρούσσος.

Στη χθεσινή παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Βαλμά στην Ερμούπολη, καθώς υπήρξε παράλληλα η δυνατότητα σύνδεσης μέσω ειδικής πλατφόρμας και των υπολοίπων νησιών, τόνισε πως “πρόκειται για μία δυναμική ομάδα 116 επιχειρηματιών με όραμα και προοπτική”, την οποία απαρτίζουν “σε ποσοστό 82% υποψήφιοι που συμμετέχουν στις εκλογές για πρώτη φορά, 71% νέοι σε ηλικία επιχειρηματίες, ενώ η γυναικεία εκπροσώπηση ξεπερνά σε ποσοστό το 30% των υποψηφίων”.

Σημειώνεται πως τα πρόσωπα που συνθέτουν το ψηφοδέλτιο “Νέα Επιμελητηριακή Προοπτική”, παρουσιάζονται παρακάτω αναλυτικά, ανά τομέα (εμπορικός, μεταποιητικός, τουριστικός, υπηρεσιών).

Αξίζει να αναφερθεί πως το Επιμελητήριο Κυκλάδων είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη χώρα το 1836 και ο κ. Ρούσσος πριν τη γνωστοποίηση των υποψήφιων, πρόβαλε ένα βίντεο και αναφέρθηκε σε σημαντικές πρωτιές που έχει καταγράψει το ίδιο και κατά την πορεία της δικής του μακράς προεδρίας.

“Η μεγαλύτερη αποκέντρωση στην ιστορία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων”

Η παρουσίαση του συνδυασμού έγινε σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, αλλά και υπευθυνότητας για την επόμενη ημέρα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με τον κ. Ρούσσο, να επισημαίνει πως, “για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογών του Επιμελητηρίου υπάρχουν υποψήφιοι από κάθε ένα από τα 24 νησιά των Κυκλάδων”, ώστε με αυτό τον τρόπο, “να δίνεται λόγος και φωνή στις επιχειρήσεις ακόμη και των πιο μικρών και απομακρυσμένων νησιών”. Σε αυτό το σημείο, εξήγησε πως, πρόθεσή του είναι τόσο όσοι θα εκλεγούν, όσο και εκείνοι που δεν θα εκλεγούν, να αποτελούν σταθερούς συνεργάτες του, για όλα τα ζητήματα των νησιών, στο πλαίσιο πραγματοποίησης τακτικών συναντήσεων.

Αμέσως μετά, υπενθύμισε πως, “όταν το 2008 το Επιμελητήριο Κυκλάδων άνοιξε γραφεία - συνεδριακές αίθουσες σε άλλα 7 νησιά, πλην της Σύρου, αυτό αποτέλεσε μια καθοριστική στιγμή, καθώς μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο 85% των μελών”. Πρόσθεσε δε, πως, το 2020 με την τηλεδιάσκεψη, “οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου έφτασαν σε όλα τα νησιά, ενώ σήμερα με τη δυνατότητα εκπροσώπησης των νησιών και στο Διοικητικό Συμβούλιο το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνεί με το 100% των μελών του, έχοντας πετύχει τη μεγαλύτερη αποκέντρωση στην ιστορία της λειτουργίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων”.

Ο κ. Ρούσσος προλογικά επεσήμανε την αξία της συμμετοχής στην κάλπη, την 18η Νοεμβρίου, όσων περισσότερων, τονίζοντας πως, “υπάρχει ειδική πρόβλεψη από τη νομοθεσία για το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ώστε οι εκλογές να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και να μπορεί κανείς να ψηφίσει από το κινητό ή τον υπολογιστή του, από όπου κι αν βρίσκεται”.

Σημείωσε ακόμη πως, η η εκλογική διαδικασία προβλέπει ότι κάθε μέλος που έχει δικαίωμα ψήφου “μπορεί να επιλέξει μέχρι και τρεις  υποψηφίους από το τμήμα του, από όποιο νησί επιθυμεί”.

Δέκα βασικοί στόχοι για την επόμενη ημέρα

Παρακάτω, ο Γιάννης Ρούσσος παρουσίασε τους 10 στόχους που θα κληθούν, όσοι εκλεγούν, να υπηρετήσουν και που αφορούν – όπως σημείωσε -, “την επόμενη μέρα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών”.

Ειδικότερα μίλησε για τα παρακάτω:  

1. Επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ: “Μετά τις επιτυχημένες ενέργειές μας, που ήταν καθοριστικές προκειμένου η χώρα να διατηρήσει το δικαίωμα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες

για να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ, σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους φορείς”, ανέφερε.

2. Βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια: “Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον εκσυγχρονισμό και επανασχεδιασμό των δρομολογίων ενδοκυκλαδικής διασύνδεσης των νησιών προκειμένου να ξεφύγουμε από την αναποτελεσματική λογική που ταλαιπωρεί τους νησιώτες τα τελευταία 20 χρόνια”, τόνισε.

3. Άσκηση πίεσης για την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού των νησιών: “Ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάδειξης ενός τόπου. Στόχος μας είναι να ασκήσουμε πίεση προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα, αξιολογώντας την υπάρχουσα ιδιαίτερη κατάσταση κάθε νησιού και επιδιώκοντας την ισορροπημένη εφαρμογή του”, δήλωσε.

4. Μεταφορικό Ισοδύναμο: “Έχοντας παίξει ενεργό ρόλο στον αρχικό σχεδιασμό του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, στόχος μας είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες προκειμένου το μέτρο αυτό να διατηρηθεί, να εκσυγχρονιστεί προς όφελος των νησιωτών και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη απόδοση των χρημάτων σε όλους τους δικαιούχους”, επεσήμανε.

5. Προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξης των προβλημάτων της νησιωτικότητας: “Οι πρόσφατες μεταρρυθμιστικές εφαρμογές και διατάξεις των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας (ψηφιακή κάρτα, σύνδεση ταμειακών μηχανών - POS, κ.λπ.), καθώς και άλλα σοβαρά θέματα, όπως τα πνευματικά δικαιώματα, έχουν προκαλέσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στις επιχειρήσεις των νησιών και ειδικά στην εστίαση. Στόχος είναι να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις δυσκολίες αυτές, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, και να συμβάλουμε στην εξεύρεση λύσεων”, πρόσθεσε.

6. Συνέχιση της στοχευμένης εκπαίδευσης των μελών μας: “Η διαρκής εκπαίδευση των μελών μας σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών

και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αποτελεί βασική μας επιδίωξη και μπορεί να επιτευχθεί μέσα από: τον εμπλουτισμό της θεματολογίας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη στόχευσή τους σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και τις νέες

τάσεις της αγοράς, καθώς και τη διεύρυνση συνεργασιών με ακαδημαϊκούς φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και με επιλεγμένους συνεργάτες”, σχολίασε.  

7. Ανάπτυξη της κρουαζιέρας: “Προσπάθεια βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης με βάση

τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού με στόχο: να διατηρηθεί η κρουαζιέρα στις Κυκλάδες, να αυξηθούν τα έσοδα των τοπικών κοινωνιών με όρους βιωσιμότητας, να αναπτυχθεί η κρουαζιέρα στα νησιά σύμφωνα με τις υποδομές και τις δυνατότητες του καθενός”, εξήγησε.

8. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων: “Το τελευταίο διάστημα σχεδιάσαμε με ιδιαίτερη προσοχή και μεθοδικότητα την επόμενη μέρα στις ψηφιακές υποδομές του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με στόχο: την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τα μέλη μας, την περαιτέρω αξιοποίηση των υποδομών αυτών από τα ίδια τα μέλη μας, τη δημιουργία μιας σύγχρονης επιχειρηματικής και τουριστικής πύλης για την καλύτερη ενημέρωση, την προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων-μελών. Η υλοποίηση του έργου πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα”, γνωστοποίησε.

9. Διεκδίκηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων προς άμεσο όφελος των μελών: Ενδεικτικά μίλησε για την ψηφιοποίηση επιχειρήσεων όλων των κλάδων στις Κυκλάδες, για τη διεύρυνση και την αποτελεσματικότερη προβολή και αξιοποίηση του δικτύου Aegean Cuisine, τόσο για τα 190 εστιατόρια, όσο και για τα 506 προϊόντα των 101 παραγωγών από όλες τις Κυκλάδες.

10. Πρωτοβουλίες και προσπάθειες συντονισμού των φορέων των Κυκλάδων για την προώθηση μεγάλων θεμάτων. Λέγοντας πως το Επιμελητήριο ήδη έχει αναλάβει κάποιες, πρόσθεσε πως στοχεύει “στη βελτίωση υποδομών υγείας στα νησιά, στην αντιμετώπιση μεγάλων επιχειρηματικών προκλήσεων όπως η εξεύρεση προσωπικού, στην ενίσχυση και στελέχωση των κρίσιμων υπηρεσιών του δημοσίου και στις νησιωτικές ιδιαιτερότητες”. 

Σχετικά αρχεία: