Άνοιγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο
- Σήμερα - 6:15
Στην Ιταλία ταξίδεψαν μέλη του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Λαζαρέτων, συμμετέχοντας στην πρώτη συνάντηση για την έναρξη του έργου "Cooking forgotten fish: a European Alliance between Haute Cuisine and Artisanal Fishing", του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus plus.
Η συμμετοχή του Συλλόγου ως εταίρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από την επιτυχημένη διαδικασία που προηγήθηκε από την Έφη Αναστασοπούλου, σύμβουλο ευρωπαϊκών προγραμμάτων φορέων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση, στην οποία εκτός από τον πρόεδρο του Συλλόγου, συμμετείχαν και μέλη αυτού, όπως και η κα. Αναστασοπούλου, στοιχειοθετήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να εκπονηθούν από τον κάθε εταίρο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και επιμορφωτικά σεμινάρια.
Για το πρόγραμμα και για τη συμμετοχή του στο Erasmus plus, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παρακευάς Ζαχαρίου.
"Ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων"
"Η έναρξη έγινε αρχές του 2024, όπου με την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση της Έφης Ανασταστασοπούλου, πετύχαμε τον περασμένο Αύγουστο την ένταξη του Συλλόγου στην πρόταση "Forgotten Fish: a European Alliance between Haute Cuisine and Artisanal Fishing", στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus plus και πριν από λίγες ημέρες συμμετείχαμε στην πρώτη συνάντηση στην Ιταλία", δήλωσε αρχικά στην εφημερίδα, ο Παρασκευάς Ζαχαρίου.
Στην ερώτηση ποια ήταν η αφορμή στο να βγει ο Σύλλογος εκτός των στενών ορίων της Σύρου και μάλιστα σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, μέσω της συμμετοχής του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο πρόεδρός του, επεσήμανε ότι "αυτό που μας έκανε στο να συμμετάσχουμε σε αυτό, είναι κυρίως ότι επιθυμούμε να δείξουμε ότι και ένας Πολιτιστικός Σύλλογος ενός μικρού νησιού, μπορεί να αναπτύξει δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, προωθώντας παράλληλα τους σκοπούς του, τη Σύρο, αλλά και την Ελλάδα. Στοχεύοντας στην ευρωπαϊκή εξωστρέφεια του Συλλόγου, στην ανάπτυξη του και στη συμμετοχή του σε καινοτόμες προτάσεις με τεχνογνωσία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο".
Αναφερόμενος στη θεματολογία τόσο του προγράμματος "Forgotten Fish", τα ξεχασμένα ψάρια δηλαδή, όσο και στη δράση που θα κληθεί να υλοποιήσει ο Σύλλογος, γνωστοποίησε ότι "θα πραγματοποιήσουμε στη Σύρο, μία δραστηριότητα, η οποία μέσω συγκεκριμένων συνεντεύξεων που θα γίνουν με επαγγελματίες αλιείς, αλλά και με ανθρώπους που ασχολούνται με την γαστρονομία. Τα αποτελέσματα της δράσης θα προβληθούν στο εξωτερικό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν διάφορες πτυχές του νησιού".
Ερωτώμενος στη συνέχεια για το ταξίδι που υλοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου στην Ιταλία, ο κ. Ζαχαρίου απάντησε ότι "αυτό το ταξίδι αφορά στην α' φάση του εν λόγω προγράμματος, την έναρξή του δηλαδή. Συμμετείχαμε σε δραστηριότητες, καθώς επίσης έγινε και το οργανόγραμμα των δράσεων που θα υλοποιήσει ο κάθε εταίρος. Το δικός μας κομμάτι, όπως είπα, σε δεύτερο χρόνο, καθώς οι δράσεις χωρίζονται σε στάδια, θα αφορά στις βιντεοσκοπήσεις και τις συνεντεύξεις, οι οποίες το Φεβρουάριο του 2026 θα παρουσιάσουν στη Σύρο, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων από τη Δανία και την Ιταλία". Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "ότι ουσιαστικά μιλάμε για ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
"Απόκτηση εξωστρέφειας και τεχνογνωσίας"
Από την πλευρά της, η σύμβουλος διακρατικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Έφη Αναστασοπουλου, δήλωσε ότι είναι πανευτυχής που ένας Σύλλογος, όπως αυτός των Λαζαρέτων, συμμετέχει σε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
"Μέσα από ευρωπαϊκό διακρατικό πρόγραμμα Erasmus plus KA210-VET – Small-scale partnerships in vocational education and training, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαζαρέτων συμμετέχει σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τα ξεχασμένα ψάρια. Ο προϋπολογισμός του Erasmus plus ka210 είναι 60.000€ για όλους τους εταίρους και έχει διάρκεια 16 μήνες, με επικεφαλής εταίρο τον οργανισμό Marstang Mad & Vin από την Δανία, την εταιρεία από την Ιταλία Igor Vitale International srl και τη Nordic Wellbeing Academy από την Δανία", είπε, συμπληρώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ιταλία, τους δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές δράσεις πάνω στην γαστρονομική ιταλική κουλτούρα, με επίκεντρο τις βέλτιστες πρακτικές στη χρήση ξεχασμένων αλιευτικών πόρων.
Κλείνοντας, η κα. Αναστασοπουλου τόνισε ότι έχει αναπτύξει συνεργασία με Δήμους, Πανεπιστήμια, Περιφέρειες, αναπτυξιακές εταιρείες, NGOs και Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την ένταξή τους σε παρόμοια ευρωπαϊκά προγράμματα.
"Μπορούν και άλλοι Σύλλογοι, όπως είναι και ο αναφερόμενος των Λαζαρέτων, να αποκτήσουν εκτός από ευρωπαϊκή εξωστρέφεια, μία δυναμική παρουσία, βοηθώντας τα μέλη τους να συμμετάσχουν σε ποικίλες δράσεις. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι και ανάλογα προγράμματα, που μπορώ να βοηθήσω και να στηρίξω Συλλόγους και Φορείς, σε όλους τους άξονες προτεραιότητας που τους αφορούν, πάντα με τεχνογνωσία και επαγγελματισμό", είπε κλείνοντας η κα. Αναστασοπούλου.
Η πρώτη φάση του προγράμματος
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ιταλία, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκτός των άλλων την ιταλική γαστρονομική κουλτούρα, αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές στη χρήση ξεχασμένων αλιευτικών πόρων.
Επίσης, ορίστηκαν οι επόμενες συναντήσεις, καθώς τον Φεβρουάριο του 2026 θα υλοποιηθεί το επόμενο συνέδριο στη Σύρο με οικοδεσπότη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαζαρέτων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αδελφοποίηση μεταξύ δύο Φεστιβάλ
24 Μαΐου. 2024 - 6:16 - Δίαυλος επικοινωνίας και εξασφάλιση πρόσθετων πόρων
31 Οκτ. 2024 - 6:16 - Στόχος η ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού
31 Οκτ. 2024 - 6:15 - 35η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου: Η σημασία του θεσμού για τον Αιγαιοπελαγίτικο Πολιτισμό
29 Οκτ. 2024 - 17:00 - Πάρος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με θέμα "Η Παραδοσιακή Φορεσιά ως Αντίσταση στην Υπερκατανάλωση"
25 Οκτ. 2024 - 14:27