Ο ιδρυτής του CSI Institute, Μανώλης Σφακιανάκης, μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι στον ψηφιακό κόσμο

Σε μεγάλη έξαρση ο διαδικτυακός εκφοβισμός

"Υπάρχουν παιδιά από όλες τις περιοχές της χώρας, αλλά και από τα νησιά που καθημερινά επικοινωνούν με κάθε τρόπο μαζί μας, ζητώντας τη βοήθεια μας"

Περισσότερο από αποκαλυπτικός σε ότι έχει να κάνει με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κυρίως οι ανήλικοι στο χώρο του διαδικτύου, είναι μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην "Κοινή Γνώμη" ο ιδρυτής του CSI Institute, Μανώλης Σφακιανάκης.

Με αφορμή την ομιλία του στο νησί της Σαντορίνης, ο κ. Σφακιανάκης μίλησε για την μεγάλη έξαρση που παρατηρείται ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια στα θέματα εκβιασμού των παιδιών από αγνώστους του ψηφιακού κόσμου, καλώντας τα ταυτόχρονα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, αποφεύγοντας τη χρήση σελίδων που τα θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο του κυβερνοχώρου, είναι ότι καθημερινά το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας που ηγείται, δέχεται περί τις 500 κλήσεις βοήθειας από ανηλίκους από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από τα νησιά.

"Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μιλάνε στους γονείς τους, στους εκπαιδευτικούς τους και στους αρμόδιους φορείς, όπως είναι η αστυνομία", δήλωσε στην εφημερίδα, ο πρώην προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

"Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μιλάνε"

Αφορμή της επικοινωνίας της "Κοινής Γνώμης" με τον Μανώλη Σφακιανάκη στάθηκε η προχθεσινή του ομιλία στο νησί της Σαντορίνης, σχετικά με το διαδικτυακό έγκλημα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν τόσο οι ανήλικοι, όσο και οι ενήλικες.

"Βρέθηκα στη Σαντορίνη όπου συμμετείχα σε ένα συνέδριο-ημερίδα για παιδιά του Γυμνασίου, μετά από πρόσκληση του Δήμου του νησιού και μπορώ να πω ότι είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς αναφερθήκαμε πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με το μπούλινκ, την κυβερνο-τρομοκρατία, τις απειλές, τους κανόνες, τους μύθους, την πραγματικότητα, ποια είναι τα “ναι” και ποια τα “όχι”. Με λίγα λόγια, τα παιδιά έλαβαν εγκυκλοπαιδική γνώση, γύρω από τους κινδύνους και πάνω από όλα τι πρέπει να κάνουν και τι όχι σχετικά με το διαδίκτυο", δήλωσε αρχικά.

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες, ειδικά για το θέμα του διαδικτύου και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί όσον αφορά στους ανήλικους, τόνισε ότι αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μαθητών, ήταν το ζήτημα των εκβιασμών, ένα θέμα το οποίο, όπως είπε, έχει πάρει μεγάλες προεκτάσεις.

"Αυτό που είναι άκρως εντυπωσιακό, είναι να βλέπεις μαθητές όρθιους να σε χειροκροτούν τη στιγμή που τους μιλάς για τους διαδικτυακούς εκφοβισμούς, οι οποίοι παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά είναι ότι δεν πρέπει να υποκύπτουν σε εκβιασμούς, διότι εάν υποκύψεις μία φορά, για πάντα θα είσαι το θύμα. Άρα τι προτιμάς, να υποκύψεις και να εκβιάζεσαι ή να ζητήσεις τη βοήθεια της αστυνομίας;" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επικεντρώνοντας περισσότερο στο θέμα των εκβιασμών, ο κ. Σφακιανάκης δήλωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι σε καθημερινή βάση υπάρχουν παιδιά που πέφτουν θύματα εκβιασμού και εκφοβισμού, αναφέροντας παράλληλα και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, που δεν είναι άλλος γνωστοποίησή του είτε στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, είτε στις αστυνομικές αρχές.

"Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μιλάνε. Είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό ζητούμενο. Μιλάς και δεν το κρατάς μέσα σου", σημείωσε.

Στην ερώτηση ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν τα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού, ο κ. Σφακιανάκης δήλωσε ότι "όταν κάποιος εκβιάζεται, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να μιλήσει στην οικογένειά του. Στην περίπτωση που φοβάται να ανοιχθεί στους γονείς του, καθώς φοβάται την αντίδρασή τους, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στους δασκάλους και τους καθηγητές του, στο CSI Institute, αλλά και στην αστυνομία. Με λίγα λόγια το παιδί πρέπει να μιλά και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ αυτού και της οικογένειάς του. Όταν αυτό δεν υπάρχει μέσα σε μία οικογένεια, τότε οι καταστάσεις μπορούν να εξελιχθούν πολύ άσχημα".

"Πολύ μεγάλη η έξαρση του διαδικτυακού εκφοβισμού στους ανηλίκους"

Ο ιδρυτής του CSI Institute, αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, υπάρχει πολύ μεγάλη έξαρση του φαινομένου του εκβιασμού στους ανηλίκους, υποστηρίζοντας ότι αυτά επικεντρώνονται κυρίως στα σεξουαλικά θέματα.

"Η έξαρση είναι πολύ μεγάλη, κυρίως, στα εγκλήματα ηθών, στα σεξουαλικά εγκλήματα δηλαδή. Έχουμε πολλά θέματα με τους ανηλίκους τα δύο τελευταία χρόνια", υποστήριξε, καλώντας ταυτόχρονα τα παιδιά να αποφεύγουν να μιλάνε με αγνώστους στο διαδίκτυο, να μπαίνουν σε ιστοσελίδες με παράνομο υλικό και να διοχετεύουν προσωπικές τους φωτογραφίες και video.

Στη συνέχεια και απαντώντας ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που έχει πέσει θύμα εκβιασμού, ο κ. Σφακινακάκης τόνισε ότι "θα πρέπει το θύμα να κρατά τα στοιχεία του εκβιασμού, καθώς τους κυριεύει ο φόβος και σβήνουν τα πάντα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Πρέπει να κρατούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία μεταφέρονται στις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να βρεθεί ο εκβιαστής ενώπιον της δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα, τα παιδιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τους κανόνες του διαδικτύου. Δεν πρέπει να κατεβάζουν δωρεάν σελίδες που περιέχουν ταινίες, τραγούδια και παιχνίδια, καθώς στις περισσότερες από αυτές κυκλοφορεί κακόβουλο λογισμικό με κίνδυνο την παγίδευσή τους".

"Καθημερινά δεχόμαστε στις 500 κλήσεις από ανηλίκους"

Ο κ. Σφακιανάκης αποκάλυψε ότι καθημερινά γίνεται δέκτης εκατοντάδων κλήσεων από ανηλίκους από όλη την Ελλάδα, αλλά και από τα νησιά, τα οποία ζητούν τη βοήθεια των ειδικών πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο.

"Υπάρχουν παιδιά από όλες τις περιοχές της χώρας, αλλά και από τα νησιά που καθημερινά επικοινωνούν με κάθε τρόπο μαζί μας. Δεχόμαστε καθημερινά περί τις 500 κλήσεις, μηνύματα κ.α που προσπαθούμε να διαχειριστούμε με συμβουλές, αλλά και παροχή βοήθειας", κατέληξε στις δηλώσεις του στην εφημερίδα.