Τα πρόστιμα για την κυκλοφορία οχημάτων που είναι δηλωμένα σε ακινησία

  • Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024 - 09:12

Ψηφιακά και ευκολότερα θα γίνεται πλέον η διαδικασία δήλωσης ακινησίας οχημάτων, αν και χωρίς να λείπουν τα πρόστιμα για όσους παραβούν τα προβλεπόμενα.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζει ΚΥΑ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής, υπεξαίρεσης ή ανωτέρας βίας, καθώς και η ακινησία οχημάτων που ανήκουν σε αποβιώσαντες ιδιοκτήτες από την Παρασκευή (15.11.2024), θα γίνεται ψηφιακά και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση άδειας και πινακίδων. Ωστόσο, σύμφωνα με ισχύουσα εγκύκλιο τα πρόστιμα που προβλέπονται και σε αυτή την περίπτωση είναι «τσουχτερά» και μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 30.000 ευρώ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, ούτως ή άλλως απαγορεύεται να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία.

Ωστόσο, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, η τελευταία παύει να ισχύει και επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του σχετικού προστίμου, και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται φτάνοντας τις 30.000 ευρώ ενώ με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Πότε επιτρέπεται ένσταση

Παρ’ όλ’ αυτά, σε περίπτωση προστίμου ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του.

Η ένσταση εξετάζεται από την Αρχή που επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμό της εντός 30 εργάσιμων ημερών και σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, τα πρόστιμα θα διαγράφονται.

Όταν πρόκειται να διαγραφεί όχημα που βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας από το Μητρώο Οχημάτων και να παραδοθεί για ανακύκλωση, δεν αίρεται η ακινησία, τα δε στοιχεία κυκλοφορίας του, άδεια και πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας διαβιβάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ, μετά από αίτηση του κατόχου ή ιδιοκτήτη αυτού, στην αρμόδια Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας ή παραδίδονται από τον ίδιο τον κάτοχο ή ιδιοκτήτη του προς διαγραφή οχήματος, εφόσον τα στοιχεία κυκλοφορίας βρίσκονται στην κατοχή του λόγω θέσης του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά.

Πηγή:newsit.gr