Η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος στο επίκεντρο του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου "Αμπασάδα" Τήνου

Αναζήτηση κοινών στόχων δράσης

Γιάννης Δελλατόλας: "Αυτό που μας συνδέει είναι η αγάπη για αυτό τον τόπο, αλλά και η ανάγκη να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα τοπίο και έναν πολιτισμό αντάξιο αυτών που μας παραδόθηκαν"

Με κοινό στόχο την ανάπτυξη δράσεων για την προστασία και την ανάδειξη του ιδιαίτερου πολιτιστικού, φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και του μοναδικής αισθητικής αξίας τοπίου του νησιού, αλλά και των Κυκλάδων, πολίτες της Τήνου ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας το 2023 τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο "Αμπασάδα".

Βασισμένοι στις αξίες και τα κοινά τους οράματα, διενεργούν ένα ευρύ φάσμα δράσεων και εκδηλώσεων, ευελπιστώντας στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής γνώσης και συνείδησης, ιδιαίτερα της νεότερης γενιάς.

Για τους σκοπούς του Συλλόγου, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τήνος τα τελευταία χρόνια, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο πρόεδρός του, Γιάννης Δελλατόλας.

"Στεγάζει τις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών"

"Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Αμπασάδα" γεννήθηκε το 2023 από την ανάγκη να αναζητήσουμε δρόμους κοινής δράσης απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τήνος τα τελευταία χρόνια", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δελλατόλας, αναφερόμενος ουσιαστικά στους λόγους δημιουργίας του Συλλόγου, συμπληρώνοντας ότι "ουσιαστικά μιλάμε για ένα "όχημα", μέσω του οποίου δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούν οι ανάγκες και οι επιθυμίες που έχουμε ως πολίτες της Τήνου".

Όπως είπε, το μεγαλύτερο κομμάτι των δράσεων του Συλλόγου έχει να κάνει με το περιβαλλοντικό ζήτημα, φέρνοντας ως παράδειγμα το δυναμικό κίνημα που δημιουργήθηκε κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, καθώς επίσης και η διαχείριση του νερού.

"Φιλοδοξία μας, είναι να συμβάλουμε στην προστασία και την ανάδειξη του ιδιαίτερου πολιτιστικού, φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και του μοναδικής αισθητικής αξίας τοπίου της Τήνου αλλά και ευρύτερα των νησιών των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου", επεσήμανε, υποστηρίζοντας ότι "τα μέλη μας ανήκουν σε ένα ευρύ επαγγελματικό φάσμα. Οι περισσότεροι είμαστε μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Αυτό που μας συνδέει είναι η αγάπη για αυτό τον τόπο, η επιθυμία να δούμε την πραγματική ποιότητα της ζωής κατοίκων και επισκεπτών να βελτιώνεται, καθώς και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα τοπίο και έναν πολιτισμό αντάξιο αυτών που μας παραδόθηκαν".

Ο κ. Δελλατόλας έκανε γνωστό ότι στον κατάλογο των δράσεων που άπτονται του περιβάλλοντος, συγκαταλέγονται οι εκδηλώσεις για την εβδομάδα της ξερολιθιάς 2023 και 2024, τα αγροτικά μνημεία της Τήνου, το νερό και οι γεωτρήσεις, καθώς επίσης και η συμμετοχή τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο νησί.

Μήνας ξερολιθιάς στην Τήνο

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου "Αμπασάδα", επικεντρώθηκε στη συνέχεια στη δράση που έχει να κάνει με τον "Μήνα της Ξερολιθιάς", που έρχεται ως συνέχεια, όπως υποστήριξε, της επιτυχημένης δράσης του 2023.

"Η συγκεκριμένη δράση έρχεται ως συνέχεια συνεδρίου που είχαμε διοργανώσει για αυτό το θέμα με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, αρχαιολόγων, ερευνητών και μαστόρων του είδους. Πέρυσι τον Νοέμβριο διοργανώσαμε σε πρακτικό πλέον επίπεδο το "Μήνα Ξερολιθιάς". Οπότε φέτος, διότι σκοπό μας είναι να καθιερωθεί η συγκεκριμένη δράση, διοργανώνουμε μία εβδομάδα στην ξερολιθιά και στην εκπαίδευση, με τη συμμετοχή των σχολείων όλων των βαθμίδων", τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το πρόγραμμα των φετινών δράσεων που θα λάβουν χώρα από την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, έως και την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, επεσήμανε, ότι αυτό θα περιλαμβάνει, εκδηλώσεις με θεματικούς περιπάτους και ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και εργαστήρια χτισίματος στο πεδίο για ενήλικες.

"Στόχος μας είναι από τη μία να συμβάλουμε στη διαφύλαξη της τεχνικής γνώσης και της μετάδοσής της στις επόμενες γενιές και από την άλλη επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη σπουδαία ξερολιθική κληρονομιά του νησιού μας. Είμαστε βέβαιοι ότι η γνωριμία μαζί της θα εμπνεύσει το σεβασμό τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της Τήνου", υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, θα διεξαχθεί και μια ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους φορέων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικούς, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός πιστοποιημένου εκπαιδευτικού προγράμματος εκμάθησης της τέχνης της ξερολιθιάς, το οποίο θα καταρτίσει τεχνίτες σε όλο τον κυκλαδικό χώρο.

Στην επισήμανση ότι το θέμα της τέχνης της ξερολιθιάς έχει πάρει ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεγάλη έκταση, όχι μόνο στις Κυκλάδες, ο κ. Δελλατόλας, είπε ότι είναι ένα στοιχείο πολύ ενθαρρυντικό, καθώς οι πολίτες των νησιών θα πρέπει να γίνουν γνώστες του αντικειμένου, που εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015.

"Είναι κάτι που αυτή την περίοδο έχει συντονιστεί και ο κόσμος αρχίζει να γνωρίζει την αξία της συγκεκριμένης τέχνης. Είναι πολύ αισιόδοξο. Μέλη του Συλλόγου μας έχουν συμμετάσχει σε ανάλογες δράσεις και προγράμματα σε νησιά όπως στη Σίφνο, την Αμοργό και αυτή την περίοδο στην Ίο. Είναι κάτι που κυρίως οι κάτοικοι των Κυκλάδων το έχουν ως δεδομένο και πλέον πέρα του θεωρητικού επιπέδου, μπορεί κάποιος να το εμπεδώσει σε πρακτικό επίπεδο. Φανταστείτε ότι πρώτη το αναγνώρισε η Unesco και μετά οι νησιώτες", κατέληξε, ολοκληρώνοντας την επικοινωνία του με την εφημερίδα.