Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της Κιμώλου

Εκπαίδευση και εμπειρία

Εκτός από το εκπαιδευτικό ταξίδι, οι 15 μαθητές που φοιτούν στη σχολική μονάδα παρακολουθούν και τρία επιπλέον προγράμματα υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους

Το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις της Κιμώλου, μπορεί να είναι μία μικρή σχολική μονάδα με μόνο 15 μαθητές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται εκπαιδευτικά, τουλάχιστον, από μεγαλύτερες μονάδες της χώρας, καθώς υλοποιούνται σειρά προγραμμάτων που στόχο έχουν την εμπεριστατωμένη εκπαίδευση των παιδιών.

"Κορωνίδα" των δράσεων αποτέλεσε το πρόσφατο διήμερο ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, προσκεκλημένοι του νέου ευρωβουλευτή, Σάκη Αρναούτογλου.

Για το συγκεκριμένο ταξίδι, αλλά και για τις υπόλοιπες δράσεις που υλοποιούνται τη σχολική χρονιά που τρέχει, μίλησαν στην "Κοινή Γνώμη", ο διευθυντής, Ηλίας Τσάκαλης, καθώς και οι καθηγήτριες, Ουρανία Παπαδοπούλου και Ευαγγελία Μπαλαμώτη.

"Ήταν μία μοναδική εκπαιδευτικοί εμπειρία"

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία έζησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Λ.Τ. Κιμώλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου.

"Η επίσκεψη αυτή, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του ευρωβουλευτή, Σάκη Αρναούτογλου, αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία για τα παιδιά μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες στο Parlamentarium και ενδιαφέρουσες συζητήσεις αντιλήφθηκαν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το Κοινοβούλιο στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους πολίτες όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης¨, τόνισε ο διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου Κιμώλου, Ηλίας Τσάκαλης.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλες, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Κιμώλου, όπως αναφέρει ο κ. Τσάκαλης, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη των Βρυξελλών και να δουν από κοντά ορισμένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, όπως η πλατεία Grand Place, το Manneken Pis, το Χρηματιστήριο, αλλά και τα γραφικά σοκάκια της πόλης.

"Μέσα από αυτή την περιήγηση είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της πρωτεύουσας του Βελγίου. Η εκπαιδευτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες αποτέλεσε μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους μαθητές μας, προκειμένου να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αναπτύξουν και να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τον ευρωβουλευτή, κ. Αρναούτογλου, για την πρόσκληση.

"Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε και στον πρόεδρο του Δικτύου Μικρών Νησιών, κ. Λευτέρη Κεχαγιόγλου, που συνόδευσε την αποστολή μας, στηρίζοντας ενεργά αυτή την πρωτοβουλία. Η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική για την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού ταξιδιού γνώσης και εμπειριών", υποστήριξε, κάνοντας στη συνέχεια γνωστή και τη συμμετοχή των μαθητών σε μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, με τίτλο "Το Μέλλον της Ευρώπης" που πραγματοποιήθηκε σε στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή, Σάκη Αρναούτογλου.

"Στην εκπομπή συμμετείχαν επίσης ο Κύπριος Εευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης και ο Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, πρόεδρος του Δικτύου Μικρών Νησιών. Τον συντονισμό της εκπομπής ανέλαβε η δημοσιογράφος Λένα Παρασκευά. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να θέσουν ερωτήματα για καίρια ζητήματα που τους απασχολούν, όπως η περιβαλλοντική προστασία και η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή εκπαίδευση και οι προοπτικές των μικρών κοινοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμμετοχή τους αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία, προσφέροντας έμπνευση και γνώση για τη μελλοντική τους πορεία ως ενεργοί πολίτες της Ευρώπης", κατέληξε.

Εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών

Για την τρέχουσα περίοδο, το Γυμνάσιο - Λύκειο της Κιμώλου, μία μικρή σχολική μονάδα στο οποίο φοιτούν 15 μαθητές, υλοποιεί τρία εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών.

"Τρέχουμε αυτή την περίοδο ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο "Περπατώντας στην Κίμωλο - Ιστορίες μέσα από τον φωτογραφικό φακό", δήλωσε στην εφημερίδα η συντονίστρια δράσης, εκπαιδευτικός φιλόλογος, Ουρανία Παπαδοπουλου.

'Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του, οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν έναν κύκλο περιπάτων στο νησί, με στόχο την προσέγγιση σημείων πολιτιστικής και παραδοσιακής σημασίας. "Θα επισκεφθούμε ανεμόμυλους, παλιά αλώνια, τους Φάρους που υπάρχουν σε δύο σημεία, στην Πολύαιγο και στον Άγιο Ευστάθιο και τα παραδοσιακά σύρματα. Αυτά θα αποτυπωθούν μέσα από το φωτογραφικό φακό, ενώ θα υπάρξουν και συνεντεύξεις με κατοίκους, αλλά και επαγγελματίες της Κιμώλου. Σκοπός αυτής της δράσης είναι οι μαθητές μας να αντιληφθούν τον τρόπο που συνδέεται το παλιό με τη σύγχρονη πραγματικότητα και ιστορία, αλλά και να γνωρίσουν μέσα από όλα αυτά το νησί τους, σημείωσε η κα. Παπαδοπούλου, τονίζοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς, μέσα από μία ομαδική έκθεση, αλλά και την προφορική αποτύπωση των εμπειριών, εκ μέρους των συμμετεχόντων μαθητών.

"Θρησκευτικά μονοπάτια και ευ ζην"

Εκτός από το παραπάνω, τρέχουν άλλα δύο προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής (ευ ζην), αλλά και με τα θρησκευτικά μονοπάτια της Κιμώλου.

Για τα συγκεκριμένα, μίλησε στην εφημερίδα η συντονίστρια, εκπαιδευτικός Θεολόγος, Ευαγγελία Μπαλαμώτη, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες, αλλά και λεπτομέρειες για τη δράση που τρέχουν οι μαθητές υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

"Το πρόγραμμα "Θρησκευτικά Μονοπάτια της Κιμώλου" έχει να κάνει με ένα εκπαιδευτικό περίπατο και επίσκεψη συνάμα σε τέσσερις εκκλησίες του νησιού, με σκοπό τα παιδιά να δημιουργήσουν έναν ταξιδιωτικό οδηγό. Ο συγκεκριμένος θα περιέχει λεπτομέρειες των εκκλησιών, όπως το κατασκευαστικό τους κομμάτι, αλλά και το περιεχόμενο αυτών. Συγκεκριμένα, η κάθε ομάδα θα παρουσιάζει τα δεδομένα που έχουν συλλέξει για το αντικείμενο της εργασίας τους και ταυτόχρονα θα υπάρξει και η αποτύπωση των πληροφοριών που θα υπάρξουν από τους ιερείς", επεσήμανε, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν επίσης στο τέλος της σχολικής χρονιάς, είτε μέσω ενός λευκώματος, είτε μέσω ενός PowerPoint.

Για το τρίτο και τελευταίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει επίσης ως συντονίστρια και το οποίο αφορά το "ευ ζην" και τη διατροφή, η κα. Μπαλαμώτη υποστήριξε ότι αυτό διεξάγεται στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων που πραγματοποιείται στο σχολείο.

"Το συγκεκριμένο, στο οποίο συμμετέχουν και άλλοι δύο εκπαιδευτικοί, έχει να κάνει με τη διατροφή και την άθληση. Πάνω σε αυτό, επίσης θα γίνουν δράσεις και φυσικά θα υπάρξουν και επισκέψεις σε ένα τοπικό μελισσοκομείο, προκειμένου οι μαθητές να αντιληφθούν τη διατροφική αξία του μελιού. Και σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει το σύνολο των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο", δήλωσε χαρακτηριστικά.