Μέσω του Ταμείου Απανθρακοποίησης που θα κινητοποιήσει επενδύσεις πάνω από 5 δισ. ευρώ συνολικά, με σκοπό την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή αυτονομία τους

“Ξεκλειδώνουν” 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τα νησιά

Στη Νάξο χθες, η υπογραφή της συμφωνίας για τη σύστασή του, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

“Αλλάζουμε και κάνουμε τις ζωές των νησιωτών καλύτερες. Το Ταμείο που παρουσιάζουμε, θα διευκολύνει τα νησιά μας να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση… Εκμεταλλευόμαστε τις εγχώριες πηγές ενέργειας – ήλιο και άνεμο -, τις οποίες ο Θεός μας έδωσε απλόχερα”.

Με τα παραπάνω λόγια, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών, από τη Νάξο, στην οποία και ταξίδεψε προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία για τη σύστασή του, ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό “εργαλείο” αποκλειστικά για τα νησιά, μέσω του οποίου “ξεκλειδώνουν” 1,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ρύπων, ώστε να συντελεστεί η πράσινη μετάβαση των νησιών αλλά και η ενεργειακή αυτονομία τους.

Όπως τονίστηκε χθες, συνολικά αναμένεται να κινητοποιηθούν επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ προς όφελος των νησιών.

Πρόκειται για μία άκρως σημαντική εξέλιξη, για την οποία ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως έρχεται να προστεθεί στις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει τη νησιωτικότητα, για την οποία πρόσθεσε πως χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές.

Στη Νάξο βρέθηκαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας, ο αν. υπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, οι βουλευτές Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού και Μάρκος Καφούρος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης και άλλοι αυτοδιοικητικοί. “Οικοδεσπότης” της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ο οποίος εξέφρασε προλογικά τη χαρά του για την υπογραφή της συμφωνίας, από την οποία, όπως εξήγησε, θα ωφεληθούν τα νησιά στην πράσινη μετάβαση.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Αναλυτικά για το τί περιλαμβάνει το έργο που θα γίνει στα νησιά, από το Ταμείο Απανθρακοποίησης και τους ευρωπαϊκούς πόρους, μίλησε η κα Σδούκου, η οποία παρουσίασε και ένα σχετικό βίντεο.

Συγκεκριμένα τόνισε: “Ο πρώτος πυλώνας - στον οποίο θα διοχετευθούν πόροι της τάξης των 550 εκατ. ευρώ - είναι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων (άρχισε πρόσφατα η διαγωνιστική διαδικασία) και του βορειοανατολικού Αιγαίου, έργα συνολικού προϋπολογισμού των 4 δισ. ευρώ, τα οποία μετά την ολοκλήρωσή τους (προγραμματίζεται για το 2029),  θα αποφέρουν όφελος από τη μείωση των ΥΚΩ της τάξης των 2 δισ. ευρώ - σε ορίζοντα 25ετίας - για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και 1,6 δισ. ευρώ για την ίδια χρονική περίοδο για τη διασύνδεση του βορειοανατολικού Αιγαίου”.

Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά σε έργα ΑΠΕ. “Θα χρηματοδοτηθούν με 135 εκατ. ευρώ μικρά φωτοβολταϊκά με μπαταρίες για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Δήμους, αγρότες,καθώς επίσης με 140 εκατ. ευρώ η ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ με μπαταρίες σε διασυνδεδεμένα νησιά και με 260 εκατ. ευρώ θα γίνει η δημιουργία υβριδικών σταθμών ΑΠΕ σε συνδυασμό με μπαταρία σε μη διασυνδεδεμένα νησιά”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η υφυπουργός γνωστοποίησε ακόμη πως μέσα στο 2025 θα προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί σε έξι μεγάλα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Σάμος, Χίος, Λέσβος).

Στον ίδιο πυλώνα ανέφερε πως προβλέπεται, επίσης, “χρηματοδότηση 260 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θεωρούνται πολύ σημαντικός “κρίκος” της πράσινης μετάβασης, αλλά και 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ταμιευτήρων για αποθήκευση νερού που θα συμβάλλουν καίρια στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας στα νησιά, με χρήση πράσινης ενέργειας μέσω της τεχνολογίας της αντλησιοταμίευσης”.

Τέλος, στον τρίτο πυλώνα υπογράμμισε πως, “εντάσσονται οι υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα ελληνικά νησιά (30 εκατ. ευρώ) και οι υποδομές παροχής ενέργειας σε ελλιμενιζόμενα πλοία (100 εκατ. ευρώ)”.

Αμέσως μετά την κα Σδούκου μίλησε παρομοίως και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης. “Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο “εργαλείο” που έρχεται να προστεθεί στα χρηματοδοτικά “εργαλεία” που εξασφάλισε η χώρα τα τελευταία χρόνια και αλλάζουν την όψη της”, υπογράμμισε ο υπουργός, λέγοντας ακόμη πως, “το ταμείο Απανθρακοποίησης εξασφαλίζει δυνητικά για τα νησιά, μεγαλύτερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης συγχρηματοδοτώντας επενδύσεις”.

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Σκυλακάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αξία του να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία η χώρα και όσον αφορά στην ισχυροποίηση της θέσης της, γεωοπολιτικά.

“Το Ταμείο διευκολύνει να έχουμε άφθονη και φθηνή ενέργεια, γεγονός που εξυπηρετεί το ευρύτερο όραμά μας, να πετύχουμε εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία”, δήλωσε καταλήγοντας.

Μ. Σέφκοβιτς: Δεν υπάρχει εναλλακτική από την απανθρακοποίηση

Σαφής υπήρξε στο μήνυμά του και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς στη χθεσινή εκδήλωση στη Νάξο, λέγοντας συγκεκριμένα πως, “είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει εναλλακτική από την απανθρακοποίηση, αν δεν θέλουμε να βιώσουμε χειρότερες συνέπειες από την κλιματική κρίση”.  Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “η Ελλάδα έχει βιώσει τέτοιες συνέπειες με πολύ σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις”. Μάλιστα συμπλήρωσε πως είναι ενδεικτικό πως πάνω από το 90% των τουριστικών υποδομών της, “βρίσκονται σε περιοχές ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή”. Ο κ. Σέφκοβιτς κατέληξε λέγοντας πως μετά τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας, το βάρος πέφτει στην υλοποίηση των δράσεων.

Κ. Μητσοτάκης: Τα ελληνικά νησιά φάροι βιωσιμότητας σε διεθνές επίπεδο

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών μίλησε για ένα εξαιρετικά σημαντικό “εργαλείο”. “Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να στηρίξει τη νησιωτική Ελλάδα”, σχολίασε προλογικά, εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν ως συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη χώρα, ο ήλιος και ο άνεμος.

Αμέσως μετά, εξέφρασε την ανησυχία του για την πολεμική που υπάρχει στον δημόσιο διάλογο, από ακραία κόμματα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κατά των ΑΠΕ. Ο κ. Μητσοτάκης, σε απόλυτο τόνο, επεσήμανε πως “όλη αυτή η φιλολογία κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι επικίνδυνη και δεν είναι πατριωτική. Γιατί δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο όταν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειες τις οποίες ο Θεός μας έδωσε απλόχερα”.

Συμπλήρωσε, δε, πως “οι ΑΠΕ θα επιτρέψουν στη χώρα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία, ενώ παράλληλα θα μειώσουν το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ακόμη πως, “όραμα της κυβέρνησης είναι οι μορφές αυτές ενέργειας να αποφέρουν ολοένα και μεγαλύτερα ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες”, προσθέτοντας παρακάτω πως “το Ταμείο θα συμβάλει και στη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα των ελληνικών νησιών, μετατρέποντας την πράσινη μετάβαση σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την περιοχή”.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας πως “τώρα αρχίζει η πραγματική δουλειά, καθώς απαιτείται η ωρίμανση των έργων που θα προταθούν για χρηματοδότηση. Το σημερινό βήμα αποτελεί την αφετηρία για να καταστούν τα ελληνικά νησιά πράσινα και να αποτελέσουν φάρους βιωσιμότητας σε διεθνές επίπεδο”.