“Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική και τις διεκδικήσεις”
- Σήμερα - 6:19
Έτοιμες είναι οι κομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στα νησιά των Κυκλάδων και της Σύρου ενόψει της εκλογής νέου προέδρου, μεθαύριο, Κυριακή (24/11), με την πρώην διοικήτρια του Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά να βρίσκεται στο νησί εκ μέρους του κόμματος, για τη διεξαγωγή τους.
Η κα Μπουραντά απευθύνει κάλεσμα στα μέλη και στους φίλους του κόμματος, ώστε να σπεύσουν και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην προσπάθεια που κάνει να επιστρέψει ξανά με ουσιαστικό πολιτικό λόγο στη δημοκρατία, στην πολιτική και τις διεκδικήσεις. Η πρώην διοικήτρια του “Βαρδάκειου και Πρώιου” παραχώρησε αναλυτικά συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”.
Σημειώνεται πως οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν στη Σύρο, επισκεπτόμενοι τα γραφεία της ΟΜ Σύρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Νεωρίου 16, στην Ερμούπολη.
-
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μία περίοδο αναταραχής, απωλειών, διασπάσεων. Ποιο είναι το σχόλιό σας για όλα αυτά τα γεγονότα;
“Σε ό,τι αφορά αυτή την περίοδο των τελευταίων 11 μηνών που διένυσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ήταν ένας πάρα πολύ δύσκολος χρόνος, πολύ πυκνός σε πολιτικά γεγονότα – κατά κύριο λόγο αρνητικά -, δηλαδή σε ποσοστό πλέον του 90%. Είχαμε την πρώτη διάσπαση με το κόμμα – πλέον - της Νέας Αριστεράς, που ήταν μία γρήγορη απόφαση αυτών των προσώπων, παρότι ενδεχομένως να είχαν δει στοιχεία της προσωπικότητας του Στέφανου Κασσελάκη. Για το υπόλοιπο διάστημα μετά την αποχώρηση αυτή, τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ κύλησαν δύσκολα, αρχίζοντας από το συνέδριο του Φεβρουαρίου (2024), οπότε και η τότε άποψη να πάμε σε νέες εκλογές προέδρου που εκφράστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ήταν μία μειοψηφική άποψη. Είναι πολιτικό ον με μεγάλη πολιτική εμπειρία και φάνηκε ότι υπήρχαν πράγματα που εκείνος διέκρινε, αλλά που ήταν νωρίς για να τα αντιληφθεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο συνέδριο δια βοής δεν προκρίθηκε η εκ νέου εκλογή προέδρου από τη βάση. Ο τρόπος που αντέδρασε ο κ. Κασσελάκης σε εκείνο το συνέδριο με τη φράση “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε εκλογές”, έκανε αρκετούς από τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ να τον δούμε ως έναν υπερφίαλο άνθρωπο. Εκεί άρχισαν να εξυφαίνονται στοιχεία της προσωπικότητάς του, τα οποία δεν ταιριάζουν στον χώρο των δημοκρατικών πολιτών και του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη γνώμη μου, σε αυτόν τον χώρο η ταπεινότητα και η προσπάθεια στον λόγο και την πράξη, να καταστείλουμε το “εγώ” είναι μία συνεχής προσπάθεια. Δεν το πετυχαίνουμε πάντα, αλλά αυτή η στάση του, μας ξένισε.
Στην πορεία ήταν πυκνός πολιτικός χρόνος, υπήρξε μία αμοιβαία συνεργασία για να πάμε στις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους. Μετά, άρχισαν να εξυφαίνονται διαμαρτυρίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιμετώπιση του Στέφανου Κασσελάκη μας άφηνε άφωνους και γενικώς η στάση του αναφορικά με τις προτεραιότητές του. Δεν μπορείς τις διαφωνίες να μην τις σέβεσαι, να μην τις ακούς”.
-
Θεωρείτε πως ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαίο να υπάρξει μία “εκκαθάριση” αναφορικά με τον κ. Κασσελάκη; Από πολλούς έχει μεταφραστεί αυτή η στάση στελεχών ως μία αντιδημοπρατική στάση απέναντί του. Τι απαντάτε;
“Δεν υπήρχε εκκαθάριση και να πω πως αυτή η λέξη συνοδεύεται και από άλλες έννοιες, όπως ότι έγιναν κινήσεις στοχευμένες. Αυτό προωθεί η πλευρά του κ. Κασσελάκη. Είναι διαφορετικό όμως, το έχω ενστάσεις και διαφωνώ.
Να πω όμως ότι το άρθρο 16 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ξεκάθαρα πως, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφορετικές απόψεις διατυπώνονται απρόσκοπτα. Έχουμε δεχθεί κριτική γι αυτό το απρόσκοπτα. Άρα, επιτρέπεται η κριτική. Δεν αποτελεί ξεκαθάρισμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη δομή είχε και αυτό το Καταστατικό σαν κόμμα. Όταν έβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το Καταστατικό είχε για “εργαλείο””.
-
Πώς σχολιάζετε την πρόταση του κ. Κασσελάκη για αμεσοδημοκρατία;
“Κατέθεσε τις προτάσεις του για το επερχόμενο καταστατικό συνέδριο που το αναφέρει μάλιστα πως ήταν ο λόγος που προκάλεσε τη μεγάλη ένταση και γι αυτό ζητούσαν εκλογές τα στελέχη.
Οι προτάσεις του για την αμεσοδημοκρατία που ήταν οι προτάσεις για καταστατικές αλλαγές είναι να γίνονται δημοψηφίσματα, κάτι που προβλέπει(!) το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ όταν θα πρέπει να ενταχθεί για παράδειγμα, κάτι στο πρόγραμμα του κόμματος κ.α..
Οι προτάσεις εκείνου ήταν ως εξής: Εάν με την πρόταση συμφωνούσε εκείνος ή την προέτρεπε ή την προέκρινε, τότε θα χρειαζόταν μέσα από ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, το 50% των μελών να συναινέσουν για να προκριθεί και να προχωρήσει. Εάν όμως, διαφωνούσε εκείνος και ερχόταν η πρόταση από άλλον, τότε θα έπρεπε η πρόταση αυτή να καταλάβει το 75% των μελών του κόμματος. Δηλαδή τα ¾ των μελών να συμφωνούν. Αυτό δεν ήταν αμεσοδημοκρατία αλλά δυστυχώς, παντοκρατορία(!).
Επίσης, μία από τις προτάσεις του ήταν για την Επιτροπή Δεοντολογίας. Μία απόφαση της Επιτροπής για τον κ. Σπίρτζη που δεν τον ικανοποίησε, τον οδήγησε να προτείνει το εξής: Το 15μελες αυτό όργανο να γίνει 5μελες με διορισμένα μέλη από εκείνον και με ένα μέλος που θα μπορούσε να επιλέξει ο καταγγελλόμενος προς υπεράσπισή του.
Αν αυτά όλα οι πολίτες τα ακούνε ως αμεσοδημοκρατία, εγώ δεν τα ακούω. Είναι παντοκρατορία. Σε ένα κόμμα συμμετοχικό αυτά δεν έχουν θέση και η έννοια της διαφορετικής πολιτικής άποψης κατοχυρώνεται από το προοίμιο του Καταστατικού. Όλα αυτά ήταν ένα μήνυμα ότι θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τον τρόπο που του αρέσει. Δεν αγαπά τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει το brand name “ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά όχι τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το Καταστατικό του κόμματος.
Τότε λοιπόν, ναι, πρέπει να πας σε εκλογή από τη βάση. Να πεις το πρόγραμμά σου, να ξεκαθαρίσεις ποιες είναι οι πολιτικές προτάσεις σου και μαζί με άλλες υποψηφιότητες, να τεθούν στην κρίση των μελών του κόμματος. Το έκανε; Όχι.”.
-
Η απομάκρυνση στελεχών που έκαναν τη Νέα Αριστερά, φάνηκε επίσης να έχει το “εγώ” πολύ υψηλά;
“Θα πω για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ το “εμείς” το έχει πολύ υψηλά”.
-
Δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται καταποντισμένος. Πώς βλέπετε αυτή την εικόνα;
“Δημοσκοπικά δεν ξέρω αν είναι σωστή η αποτύπωση, αλλά καταλαβαίνω και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στον δημοκρατικό κόσμο με όλα αυτά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ”.
-
Υπάρχει ένας κόσμος που κομματικά και πολιτικά είναι “άστεγος” και που ενώ ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ έχει απομακρυνθεί. Θεωρείτε πως αυτόν τον κόσμο μπορείτε να τον κερδίσετε;
“Η προσπάθεια όλων μας - και κυρίως στις τοπικές κοινωνίες που μας γνωρίζουν και έχουμε την εκτίμησή τους -, είναι να τονίζουμε πως όλοι οι υποψήφιοι διακρίνονται για τον πολιτικό λόγο τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική και στη δημοκρατία. Επιστρέφει στις διεκδικήσεις και επιστρέφει στον ριζοσπαστικό λόγο, τον λόγο που έχει ανάγκη η κοινωνία, γιατί η κοινωνία έχει τεράστια προβλήματα και τα γνωρίζουμε. Έχουμε φτάσει να διαβιούμε με την ίδια δυσκολία όπως και στους μνημονιακούς χρόνους. Ξαναβλέπω μεγάλους ανθρώπους μετά τη λήξη της λαϊκής αγοράς, να ψάχνουν στα σκουπίδια. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινείται με ρυθμούς που δεν τους προλαβαίνουμε και ο πληθωρισμός στην ενέργεια κινείται με ρυθμούς εξωφρενικούς.
Άρα, αυτή είναι η προσπάθεια και η δική μου και γι αυτό είμαι στη Σύρο, που τη θεωρώ σαν δεύτερη πατρίδα μου. Διότι οι Συριανοί με αντιμετώπισαν με ευγένεια και με σεβάστηκαν. Να πούμε πως αξίζει να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά”.
-
Θεωρείτε κρίσιμο σε αυτές τις προεδρικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει το στοίχημα και να δείξει ότι μπορεί να συσπειρώσει κόσμο; Σίγουρα η πλευρά που χαίρεται με την πολιτική αναταραχή στο κόμμα σας είναι η κυβέρνηση.
“Θέλω να θυμίσω τις προσπάθειες που κάναμε για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων, είτε σε ό,τι αφορά στην υγεία, είτε στην ενέργεια, είτε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για τους νησιώτες κ.α.. Προχωρήσαμε στην εξοικονόμηση πόρων, στη ρύθμιση του χρέους της χώρας και αφήσαμε πολλά χρήματα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Και όλα αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στη μεσαία τάξη που είχε πιεστεί πολύ από τα μνημόνια, αν ήμασταν ξανά κυβέρνηση. Όλα αυτά να τα σκεφθεί ο κόσμος και οι κάτοικοι της Σύρου.
Τα προγράμματα των υποψηφίων είναι εξαιρετικά και πολιτικά και οι άνθρωποι που καλούνται να τα υπηρετήσουν είναι αξιόλογοι. Ο λόγος τους είναι πολιτικός.
Οι Συριανοί με εμπιστεύθηκαν στο θέμα της Υγείας και πίστεψαν ότι αυτό που έκανα για το Νοσοκομείο θα απέδιδε, όπως και απέδωσε στα 3,5 χρόνια. Ας με εμπιστευθούν και σε αυτό το κάλεσμα για να ψηφίσουν για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Οδηγίες για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
22 Νοε. 2024 - 9:33 - Σύρος: Πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό ομιλητή τον Ευάγγελο Αποστολάκη
17 Μαΐου. 2023 - 20:26 - Ανασυγκρότηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σύρου
14 Ιαν. 2023 - 9:31 - Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σύρου για εκλογές Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής
13 Μαΐου. 2022 - 10:29 - Σχέδιο Συγκυκλαδικής Ανάπτυξης
31 Μαΐου. 2018 - 6:19