Αναφορικά με το επικίνδυνο κτήριο της Πυροσβεστικής, στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης

Αναμονή για μελέτη ώστε να παρθούν αποφάσεις

Αναλαμβάνει η Υπηρεσία Κτηριακών Υποδομών (ΚΤ.ΥΠ.) Α.Ε. τη συνδρομή για το πολυσυζητημένο έργο

Με τη στήριξη της Υπηρεσίας Κτηριακών Υποδομών (ΚΤ.ΥΠ.) Α.Ε. του Υπουργείου Υποδομών θα προχωρήσει πλέον η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε μία οριστική μελέτη αναφορικά με το κτήριό της, στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, ώστε να ληφθεί μία τελική απόφαση για το αν αυτό θα αποκατασταθεί ή θα εγκαταλειφθεί απόλυτα, ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος εκ του μηδενός.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη συνάντηση που έγινε πρόσφατα στη Σύρο, ανάμεσα στους μηχανικούς της ΚΤ.ΥΠ. που επισκέφθηκαν το νησί για να κάνουν αυτοψία στο κτήριο, καθώς επίσης στους εκπροσώπους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τον αντιδήμαρχο, Φραγκίσκο Βακόνδιο, αλλά και τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Ν. Αιγαίου και τον διοικητή, Γιώργο Βλόντζο.

Όπως έχει αναφερθεί κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν, το κτήριο που έχει “αδειάσει” πλέον από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αν επισκευαστεί, θα επαρκεί για να στεγάσει μέρος της λειτουργίας της, καθώς οι υπηρεσίες και τα γραφεία της έχουν αυξηθεί.

Ως εκ τούτου, αφού εκπονηθεί μία οριστική μελέτη που θα υποδείξει αν συμφέρει οικονομικά να “αναγεννηθεί” το εν λόγω κτήριο ή όχι, τότε η Πυροσβεστική θα καταλήξει, στην απόφασή της.

Στο σενάριο που θα υπαγορεύσει να υπάρξει κατασκευή ενός νέου κτηρίου, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν ακίνητα για ανέγερσή του.

Επί του θέματος, παρείχε ενημέρωση ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος επεσήμανε πως η υπόθεση συνδρομής προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία περνά στην ΚΤ.ΥΠ., καθώς ο Δήμος δεν έχει καμία προγραμματική σύμβαση ενεργή.

Χρειάζονται ολοκληρωμένη μελέτη

Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης, ο αντιδήμαρχος σε συνέχεια της αυτοψίας που έκαναν οι άνθρωποι της ΚΤ.ΥΠ. στο κτήριο, ανέφερε: “Ουσιαστικά με ενέργειες της Πυροσβεστικής έγινε η συνάντηση. Υπήρχε μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να φτιαχτεί το συγκεκριμένο κτήριο. Στη συγκεκριμένη μελέτη είχε προβλεφθεί η επισκευή όλων των οικοδομικών στοιχείων, υποστυλώματα, πλάκες, σκυροδέματα, νέοι τοίχοι κλπ.. Η Πυροσβεστική ζήτησε να φτιαχτούν και άλλες μελέτες εκ των υστέρων, όπως ηλεκτρομηχανολογική κ.α., γιατί συνεχώς οι ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αυξάνονται και έχουν προστεθεί νέα τμήματα. Οπότε, χρειαζόντουσαν κάτι περισσότερο και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν προς την ΚΤ.ΥΠ., ώστε να τους βοηθήσουν τόσο στο θέμα της μελέτης, όσο και στην πιθανή υλοποίηση του έργου”, διευκρίνισε, σημειώνοντας ακόμη πως, “χρειάζονται μία συνολική μελέτη και αντίστοιχα να αναλάβει η ΚΤ.ΥΠ. και το έργο, την επίβλεψή του”.

Οπότε, συμπλήρωσε πως, “έγινε η συνάντηση ανάμεσα σε ΚΤ.ΥΠ., Πυροσβεστική και της Υπηρεσίας Δόμησης της Πολεοδομίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας με σκοπό να δουν κι εκείνοι πώς μπορούν να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της μελέτης”.

Δύο σενάρια

Αφού ο αντιδήμαρχος επανέλαβε πως, “το βασικό θέμα είναι να υπάρξει μία ολοκληρωμένη μελέτη”, ανέπτυξε τα δύο σενάρια που εξετάζει η Πυροσβεστική και η ΚΤ.ΥΠ. και ειπώθηκαν στη συνάντηση.

“Εξέτασαν πρώτα τα πολεοδομικά στοιχεία του ακινήτου. Είναι ένα κτήριο περίπου 750 τ.μ. πάνω από το έδαφος και με τα υπόγειά του, “αγγίζει” τα 1.000 τ.μ.. Η επισκευή του κρίνεται αρκετά δαπανηρή και με μία πρώτη εκτίμηση θα είναι της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ. Οπότε, εξετάζονται κάποια ενδεχόμενα”, σημείωσε.

Αναλύοντας παραπάνω τα δεδομένα, πρόσθεσε: “Συγκεκριμένα, εξέτασαν αν θα μπορούσε να κατεδαφιστεί το κτήριο και να γίνει κάτι εκ νέου, κάτι που όμως δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί θα υπάρξει αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό που θα είχαμε και στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

Δεν θα μπορούσαν να επανέλθουν στα ίδια τετραγωνικά, αλλά στα 350 τ.μ. συν τα υπόγειά τους. Θα χωρούσε δηλαδή τμήμα των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής”.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, “προσεχώς, θα εξετάσουν αν μπορεί να προχωρήσει ένα έργο εκεί με μία συνολική μελέτη ή να επιλέξουν να κάνουν νέο κτήριο, ψάχνοντας και βρίσκοντας νέο χώρο”.

Ξεκαθάρισε πως, “δεν λήφθηκε απόφαση προς το παρόν. Εξετάσαμε όλα τα πολεοδομικά στοιχεία της περιοχής και του συγκεκριμένου οικοπέδου και έχει ανατεθεί προς την ΚΤ.ΥΠ. η μελέτη επισκευής”.

Άρα, κατέληξε λέγοντας πως, “το θέμα φεύγει από τα χέρια του Δήμου, καθώς ολοκληρώθηκε η προγραμματική σύμβαση προ διετίας. Δεν υπάρχει ενεργή προγραμματική σύμβαση, οπότε γι αυτό πάει η υπόθεση στην ΚΤ.ΥΠ.”. Σημείωσε ακόμη πως, “πιστεύω θα πάρουν άμεσα αποφάσεις”.

Για την ασφάλεια οδηγών και πολιτών

Ο κ. Βακόνδιος ρωτήθηκε επιπλέον και για το πώς λαμβάνονται τα μέτρα ασφαλείας στο σημείο, καθώς το κτήριο έχει επικινδυνότητα και δεν αποκλείεται τμήματά του να αποκολληθούν ή και να καταρρεύσουν. Σήμερα, διακρίνονται τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και τα υποστυλώματα.

“Είναι το αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομίας που περιγράφει μέσα στις εκθέσεις του, τί είναι επικίνδυνο. Και γράφει και κάποια μέτρα που πρέπει να παρθούν για να αρθεί η επικινδυνότητα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι υπεύθυνος για να τα άρει.

Ο Δήμος – όπως το έχουμε πει πολλές φορές – είναι υπεύθυνος για τους περαστικούς, τους πολίτες, τους δημότες, όσους είναι κοντά στο κτήριο. Τα μέτρα αυτά τα πήρε η Πυροσβεστική για το κτήριο”, εξήγησε, λέγοντας τέλος πως, “αν δουν κάτι επιπλέον επιβαρυντικό, ή φθορά, καλούν την Πολεοδομία και αντίστοιχα θα ελέγξει και θα βγάλει νέο πρωτόκολλο”.