Ένα τραγουδιστό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους από τον Γιώργο Μπάιλα, στο θέατρο Απόλλων

“Το Μεγάλο Ευχαριστώ”

Σε συνεργασία με το Σωματείο ατόμων με προβλήματα όρασης νομού Κυκλάδων “Αρωγή”
  • Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 - 06:16

Ένα διδακτικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, το οποίο περνάει μηνύματα στους μικρούς και δημιουργεί αναμνήσεις στους μεγάλους.

Πρόκειται για την παράσταση “Το Μεγάλο Ευχαριστώ” του Γιώργου Μπάιλα, η οποία θα παρουσιαστεί το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, στο θέατρο Απόλλων, σε συνεργασία με το Σωματείο ατόμων με προβλήματα όρασης νομού Κυκλάδων “Αρωγή”.

Μια ομάδα έξι μικρών παιδιών και τεσσάρων μουσικών παρουσιάζουν 13 παιδικά τραγούδια, ενώ η μικρή Αλεξάνδρα Δουράτσου με δεκατρείς ζωγραφιές της, στολίζει την παράσταση.

“Το κοινό θα δει ένα παραμύθι που έχω γράψει, με πρωταγωνιστές επτά παιδιά, εκ των οποίων τα έξι τραγουδούν και το άλλο ντύνει με τις ζωγραφιές του, τις 12 ενότητες του παραμυθιού. Πρόκειται για μία δουλειά, η οποία κράτησε έναν χρόνο μέσα στον οποίο δουλέψαμε όλοι μαζί, τόσο με τους μουσικούς, όσο και με τα παιδιά. Τώρα, πλέον, φτάσαμε έως εδώ και είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την προσπάθειά μας. Αναμφίβολα αυτό που θα ανέβει στο θέατρο Απόλλων είναι κάτι πρωτότυπο που δεν έχει παρουσιαστεί ξανά στο κοινό της Σύρου”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο εμπνευστής και δημιουργός της παράστασης, Γιώργος Μπάιλας.

Στην παράσταση συμμετέχουν ακόμη οι Πέτρος Παλαιολόγος (πιάνο), Άννα Παπιοπούλου (φλάουτο), Ιωάννα Παλαμάρη (κιθάρα), Αγγελική Συλούρη (αφήγηση), Άννα Μαρία Φρέρη (τραγούδι), Χαρά Νησιώτη (τραγούδι), Μαγδαληνή Ρούσσου (τραγούδι), Αριστέα Γρυπάρη (τραγούδι), Ηλίας Σορόλης (τραγούδι), Μυρτώ Κουμαριανού (τραγούδι).

Λίγα λόγια για το παραμύθι

Το παραμύθι του Γιώργου Μπάιλα πραγματεύεται τη ζωή δύο αγροτικών οικογενειών που ζουν απομονωμένες σε μια βουνοπλαγιά και οι οποίες έχουν από ένα παιδί - ένα αγόρι και ένα κορίτσι - που μεγαλώνουν και παίζουν μαζί. Τα παιδιά αυτά στη συνέχεια ερωτεύονται και δημιουργούν τη δική τους οικογένεια. Μάλιστα, φέρνουν στον κόσμο ένα αγοράκι, το οποίο από μικρός ήθελε να γίνει γιατρός. Το όνειρο του έγινε πραγματικότητα και ο μικρός ήρωας του παραμυθιού, όντας πλέον γιατρός, θέλησε να επιστρέψει και να προσφέρει στον τόπο καταγωγής του, επιθυμώντας παράλληλα να πει το “μεγάλο ευχαριστώ” προς τους γονείς και τους παππούδες του για τον τρόπο με τον οποίο τον ανέθρεψαν.

“Έχω συγκινηθεί και έχω αγαπήσει πολύ όλα αυτά τα παιδιά, που δεν περίμενα να κρύβουν μέσα τους τέτοιο χάρισμα και τέτοια αξία. Πράγματα για μένα που ήταν πρωτόγνωρο. Έχω δεθεί πάρα πολύ με αυτά τα παιδιά και ειλικρινά δεν ξέρω πως θα τα αποχωριστώ μετά την παράσταση. Το δικό μου “μεγάλο ευχαριστώ” είναι προς αυτά τα παιδιά, αλλά και προς τους γονείς τους, που μου τα εμπιστεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα, πράγμα σπάνιο στις ημέρες μας”, τόνισε ο κ. Μπάιλας.

Έχοντας γράψει μέχρι σήμερα πληθώρα τραγουδιών, αλλά και επτά παιδικά τραγούδια, ο Γιώργος Μπάιλας μίλησε και για την πρωτοβουλία του να γράψει ένα παιδικό παραμύθι.

“Εμπνευστής του εγχειρήματος ήταν ένας φίλος μου παραγωγός σε δισκογραφική εταιρεία, ο οποίος με προέτρεψε να γράψω ένα παραμύθι πλαισιωμένο με μουσική, έτσι ώστε να παρουσιαστεί κάτι που να ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Αυτός ήταν η κινητήριος δύναμη έτσι ώστε να κάτσω να δουλέψω και να παρουσιάσω κάτι διαφορετικό στο κοινό. Πιστεύω ότι έχουμε δημιουργήσει κάτι μοναδικό, το οποίο θα λάβει και της ανάλογης αναγνώρισης από το κοινό”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, στόχος του Γιώργου Μπάιλα είναι το συγκεκριμένο παραμύθι να κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή και να μοιραστεί σε όλα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Σύρου.

Άννα Μαρία Φωσκόλου: “Τέτοιου είδους δράσεις μας φέρνουν πιο κοντά, έτσι ώστε να δούμε ότι τελικά η όποια αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο ανάμεσα στους ανθρώπους”

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Σωματείου ατόμων με προβλήματα όρασης νομού Κυκλάδων “Αρωγή”, Άννα Μαρία Φωσκόλου, αναφερόμενη στη συγκεκριμένη εκδήλωση, επεσήμανε την ανάγκη που υπάρχει, έτσι ώστε τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε ζητήματα αναπηρίας.

“Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά, τα οποία είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν το ένα απέναντί στο άλλο, αλλά και στα άτομα με αναπηρία. Πιστεύω πως αυτή η συνεργασία δίνει αυτή την ευκαιρία και πάντα η Αρωγή εστιάζει στα παιδιά και γι’ αυτό τον λόγο στο άμεσο μέλλον αναμένεται να κάνουμε και άλλες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε αρχικά, ενώ στη συνέχεια θέλησε να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς τον Γιώργο Μπάιλα για τη συνεργασία.

“Ο κ. Μπάιλας έχει αποδείξει πως είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος και το δείχνει μέσα από κάθε του δουλειά, πόσο δε μάλλον τώρα που έχει δημιουργήσει ένα μουσικό παραμύθι. Εγώ τον ευχαριστώ γιατί είναι πάντα δίπλα στην “Αρωγή” και ο ίδιος ήταν που είχε προτείνει να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεργασία. Άλλωστε όταν οι άνθρωποι και οι φορείς συνεργάζονται μεταξύ τους, βγαίνει πάντα ένα ωραίο αποτέλεσμα. Έτσι ανυπομονώ να την απολαύσουμε τις παιδικές αυτές φωνές, σε συνεργασία με σπουδαίους μουσικούς της Σύρου, σε ένα κατάμεστο θέατρο Απόλλων”, τόνισε η κα. Φωσκόλου

Μάλιστα, η πρόεδρος της “Αρωγής” γνωστοποίησε πως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιήσει επισκέψεις στα Γυμνάσια της Σύρου.

“Τα παιδιά είναι ο βασικός πυλώνας της κοινωνίας μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα παιδιά να έχουν σωστά δομημένες βάσεις απέναντι σε θέματα αναπηρίας, θεωρώντας ότι δεν είναι κάτι που σε κρατάει πίσω. Τέτοιου είδους δράσεις μας φέρνουν πιο κοντά, έτσι ώστε να δούμε ότι τελικά η όποια αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο ανάμεσα στους ανθρώπους. Αντιθέτως, μπορεί να τους συνδέσει και να έχουν μία πολύ ωραία αλληλεπίδραση. Η αξία της Αρωγής σε αυτό στοχεύει, στο να φέρει κοντά την ευρύτερη κοινωνία της Σύρου, αλλά και των Κυκλάδων, με άτομα με αναπηρία και να διαπιστώσει ότι ένας άνθρωπος με προβλήματα όρασης μπορεί να κάνει πολύ όμορφα πράγματα”, υπογράμμισε η κα. Φωσκόλου, η οποία αναφέρθηκε και στα μηνύματα που έχει εισπράξει από τους μαθητές από τις επισκέψεις της στις σχολικές μονάδες.

“Από τις επισκέψεις μας στα σχολεία έχουμε διαπιστώσει ότι τα παιδιά διαθέτουν καλή μνήμη, πάντα θυμούνται όσα μπορεί να τους έχουμε αναφέρει κατά το παρελθόν. Κάτι λοιπόν που σημαίνει ότι αφουγκράζονται αυτό που συμβαίνει γύρω τους, το αντιλαμβάνονται και στη συνέχεια το κάνουν συμπεριφορά. Δηλαδή το μετουσιώνουν σε σωστή συμπεριφορά απέναντι σε έναν άνθρωπο με αναπηρία”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η ώρα έναρξης της παράστασης είναι στις 8 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτίο εισόδου από την www.ticketservices.gr και το ταμείο του Θεάτρου από τις 25 Νοεμβρίου.