Οι ενέργειες και οι συστάσεις της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Άνδρο

  • Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024 - 17:10

Άμεσες και συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που ενέσκηψε στην Άνδρο, προχώρησε η Δημοτική Αρχή.

Ο δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της προϊσταμένης του Τμήματος Πρωτογενούς Τομέα, κτηνιάτρου Κ. Μανούσου, του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, Στ. Γάλλιου και του λιμενάρχη, Δημ. Μανιδάκη.

Παρόντες στη σύσκεψη, ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για το σφαγείο, Ανδ. Βόσσος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Γ. Τρανάκος, ο ειδικός συνεργάτης, Ι. Μπακέλας, το μέλος της Πολιτικής Προστασίας, Ι. Σαραβάνου, ο δημοτικός υπάλληλος υπέυθυνος για το σφαγείο, Δημ. Μπαρούς και ο εκπρόσωπος του κυνηγετικού συλλόγου, Ανδ. Βολίκας.

Προηγήθηκε έγγραφο, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, της προϊσταμένης του Τμήματος Πρωτογενούς Τομέα Άνδρου, κτηνιάτρου Αικατερίνης Μανούσου, με το οποίο ζητήθηκε ο άμεσος ορισμός εκπροσώπου/υπαλλήλου του Δήμου Άνδρου για συμμετοχή στην τριμελή επιτροπή εκτίμησης της εν ζωή αξίας ζώων εκμεταλλεύσεων μολυσμένων από ευλογιά.

Άμεσα, την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε, προληπτικά, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου Άνδρου, Θ. Σουσούδη, του αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη, και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Στρατάκου, οι οποίοι έλαβαν ενημέρωση από τους προϊσταμένους του υπουργείου, κ.κ. Αλεξανδρόπουλο και Κόμητα, για τις απαιτούμενες προβλεπόμενες ενέργειες, εφόσον συντρέξει λόγος, όπως και συνέβη.

Η κ. Μανούσου, με νέο mail, ενημέρωσε τον Δήμο, την Πέμπτη 28/11, ότι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το εργαστήριο αναφοράς, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Άνδρο και αποφασίστηκε άμεσα από τον δήμαρχο, η προαναφερθείσα σύσκεψη κατά την οποία παρείχε πλήρη επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση και εισηγήθηκε τα επόμενα βήματα η κ. Μανούσου.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  • Η υποβολή αιτήματος στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Επισημάνθηκε ότι η νόσος, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως είναι ταχύτατα μεταδιδόμενη μεταξύ των αιγοπροβάτων.
  • Με ενέργειες της κτηνιάτρου και του Δήμου θα πραγματοποιηθεί αύριο θανάτωση όλων των αιγοπροβάτων στη μονάδα εκτροφής, όπου εκδηλώθηκε η νόσος, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς και καύση των ζωοτροφών.
  • Δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά σφαγή στο νησί, μέχρι νεωτέρας.
  • Ορίζεται ζώνη προστασίας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τη μονάδα εκτροφής και ζώνη επιτήρησης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων.
  • Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση αιγοπροβάτων στο νησί (ούτε καν μεταξύ γειτονικών βοσκότοπων). Τα αιγοπρόβατα υποχρεωτικά πρέπει να είναι σταυλισμένα. Επί τούτου θα υπάρχουν σχετικές περιπολίες και σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τον Νόμο πρόστιμα.
  • Θα γίνεται αυστηρός σε έλεγχος στην είσοδο των εισερχομένων ζωοτροφών από το λιμάνι της Ραφήνας αλλά και στο λιμάνι του Γαυρίου.
  • Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται στη χρήση απολυμαντικών.

“Καλούμε τους κτηνοτρόφους της Άνδρου να συμμορφωθούν απολύτως με τα ανωτέρω μέτρα και να συνεργαστούν με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε την νόσο και να μην προκληθεί καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου του νησιού μας. Τονίζουμε ότι οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα κοπάδια θα θανατωθούν προβλέπεται να έχουν αυξημένη οικονομική αποζημίωση”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Δήμου, ο οποίος ευχαριστεί για την υπεράνθρωπη προσπάθεια και άριστη συνεργασία όλους όσοι συμμετέχουν στις ενέργειες για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος.