Επτά νησιά των Κυκλάδων υπέβαλαν αίτηση τεχνικής υποστήριξης στο πλαίσιο της πρόσκλησης για το πρόγραμμα "Ακόλουθα νησιά" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

"Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά"

Με σκοπό την υλοποίηση έργων για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών από 100% καθαρή ενέργεια έως το 2030, αρκετά από τα νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των οποίων η Κέα, η Τήνος, η Νάξος, η Μήλος, η Φολέγανδρος, η Αντίπαρος και η Σέριφος, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους, υποβάλλοντας συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ακόλουθα νησιά» της Πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά», της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Κώστας Κομνηνός από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ στην "Κοινή Γνώμη"

Ο γενικός διευθυντής του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, Κώστας Κομνηνός, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που συνολικά αναμένεται να έχει πολλά οφέλη για τα νησιά, ενώ αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις και στις πιθανότητες που έχουν τα Ελληνικά νησιά να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ποια νησιά έχουν προχωρήσει ήδη στην υποβολή αίτησης για τεχνική υποστήριξη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και γενικά τι προϋποθέσεις χρειάζεται κάποιο νησί για να επιτύχει να ενταχθεί στο πρόγραμμα; Επίσης τι πιθανότητες έχουν τα ελληνικά νησιά, να συμπεριληφθούν στα 90 νησιά από όλη την Ευρώπη;

Τα νησιά που έχουν υποβάλει αίτηση για τεχνική υποστήριξη ως νησιά ακόλουθοι του προγράμματος 30 νησιά βασισμένα σε 100% ΑΠΕ μέχρι το 2030 από τη πρωτοβουλία Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά νησιά είναι τα εξής: Αίγινα, Αντίπαρος, Γαύδος, Ελαφόνησος, Ζάκυνθος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κεφαλονιά (Σάμη), Κως, Λευκάδα, Λειψοί, Μήλος, Νάξος, Οινούσσες, Σαμοθράκη, Σέριφος, Σκιάθος, Σκόπελος, Τήνος, Φολέγανδρος, Χάλκη και Χίος. Μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι στην πρόταση να συμμετέχει ο οικείος ΟΤΑ καθώς και να έχουν προσδιορισθεί συγκεκριμένα έργα για τα οποία να αιτείται το νησί υποστήριξη. Τα αιτούντα νησιά έχουν σημαντικές πιθανότητες να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, αν ένα νησί καταφέρει να μπει στη συγκεκριμένη λίστα, ποια είναι τα βήματα και οι δράσεις που θα ακολουθήσουν στο νησί;

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης πραγματοποιείται συνέντευξη με τους εκπροσώπους των νησιών που έχουν περάσει επιτυχώς το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης. Σε αυτό το στάδιο επιπλέον πληροφορία μπορεί να ζητηθεί από τους αιτούντες. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η τελική αξιολόγηση των αιτήσεων, επιλέγονται τα νησιά που εντάσσονται στο πρόγραμμα και ενημερώνονται σχετικά από τη Γραμματεία. Στη συνέχεια ξεκινάει το πρόγραμμα προσωποποιημένο στις ανάγκες κάθε νησιού.

Τι σημαίνει επί της ουσίας "Καθαρή Ενέργεια";

Με τον όρο "καθαρή ενέργεια" προσδιορίζεται η ενέργεια η οποία παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διανέμεται στους καταναλωτές και αξιοποιείται από αυτούς με τον πλέον αποδοτικό τρόπο.

Η πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά»

Η καθαρή ενεργειακή μετάβαση των νησιών αποτελεί πλέον μια από τις κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές. Συγκεκριμένα, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στις 18 Μαΐου 2017 στην Βαλέτα υπεγράφη μεταξύ 14 κρατών μελών με νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Πολιτική Διακήρυξη της Βαλέτα «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά». Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» μέσω δημόσιας εκδήλωσης στα Χανιά, ενώ σύντομα συστάθηκε η 1η Γραμματεία για την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας. Το καλοκαίρι του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη με νησιά προχώρησαν περαιτέρω τις σχετικές πολιτικές δεσμεύσεις υπογράφοντας το Μνημόνιο του Σπλίτ με σκοπό την μακροπρόθεσμη υποστήριξη υλοποίησης της Πολιτικής Διακήρυξης της Βαλέτα.

H Πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» αποτελεί έμπρακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεύθυνση της καθαρής ενεργειακής μετάβασης των νησιών. Η Γραμματεία της Πρωτοβουλίας υποστηρίζει τα συνεργαζόμενα νησιά στην εκπόνηση Σχεδίων Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης, μελετών ωρίμανσης έργων ενεργειακής αειφορίας.

Η πρόσκληση

Στο πλαίσιο του προγράμματος τα 90 νησιά που θα επιλεγούν από όλη την Ευρώπη θα συνεργαστούν για 6 μήνες με τα ήδη επιλεγμένα 30 νησιά τα οποία εργάζονται εδώ και ένα χρόνο με σκοπό την υλοποίηση έργων για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών από 100% καθαρή ενέργεια έως το 2030.

Τα οφέλη για τα νησιά που θα συμμετέχουν

Τα οφέλη των νησιών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Ακόλουθα Νησιά» αποτυπώνονται στη συνέχεια:

• Τεχνική υποστήριξη για την προετοιμασία και επικαιροποίηση στρατηγικών σχεδίων καθαρής ενεργειακής μετάβασης.

• Τεχνική υποστήριξη για την ανάπτυξη αναλυτικού σχεδίου δράσης για την ωρίμανση ενός έργου καθαρής ενεργειακής μετάβασης.

• Εκπαίδευση για τη λειτουργία των νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων και των σχετικών ρυθμιστικών και νομοθετικών πλαισίων λειτουργίας των νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων.

• Συμμετοχή σε δράσεις επιμόρφωσης για θέματα που αφορούν συγκεκριμένα την ενεργειακή μετάβαση των νησιών.

Επιπλέον τα επιλεγμένα νησιά συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία θα έχουν την ευκαιρία για δικτύωση με λοιπούς νησιωτικούς Δήμους από όλη την Ευρώπη και ανταλλαγή εμπειρίας σε θέματα σχετικά με την πρωτοβουλία, ενίσχυση δυνατότητας σύναψης συνεργασιών με λοιπούς Ευρωπαίους εταίρους για τη διεκδίκηση προγραμμάτων χρηματοδότησης απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενημέρωση για όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων καθαρής ενεργειακής μετάβασης.

Η πρόταση

Η πρόταση που προτίθεται να υποβάλει ο Δήμος θα επιδιώξει την εκπόνηση τοπικού ενεργειακού σχεδιασμού με την σύνταξη Σχεδίου Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης και την ωρίμανση έργων που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με μπαταρίες για κάλυψη ζήτησης ενέργειας και τον εξηλεκτρισμό των χερσαίων μεταφορών και την ανάπτυξη.

Ετικέτες: