Έκτακτα μέτρα ενάντια στη λειψυδρία
- Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024 - 06:18
Το φαινόμενο της λειψυδρίας συνεχίζει να απασχολεί έντονα τα νησιά των Κυκλάδων, παρά την εμφάνιση των βροχοπτώσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το έντονο αυτό πρόβλημα απασχόλησε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, το θέμα ήρθε εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αθηνά Τσατσομοίρου ενημέρωσε το Σώμα ότι το κατεπείγον της συνεδρίασης και της συζήτησης του θέματος για τη λήψη απόφασης για την αναγκαιότητα προσωρινής εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης, συνίσταται στο γεγονός ότι ήδη η Δημοτική Ενότητα Άνδρου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας,
Όπως τόνισε "γενικότερα πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας, καθώς οι απαιτούμενες διαδικασίες είναι χρονοβόρες και οι χρόνοι που έχουν τεθεί από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου είναι πιεστικοί, για αυτό και καλέσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφανθεί για το κατεπείγον της συζήτησης του θέματος αυτού". Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε ώστε να συζητηθεί εκτάκτως το συγκεκριμένο θέμα.
Ι. Νικολάου: "Σκοπός και υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλιστεί η συνεχής και χωρίς διακοπές παροχή νερού"
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αναπληρωτής προϊστάμενος Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του Δήμου Άνδρου, Ισίδωρος Νικολάου, ο οποίος κατά την εισήγηση του για την προσωρινή εγκατάσταση φορητών μονάδων αφαλάτωσης ανέφερε τις παρακάτω ανάγκες του Δήμου. Συγκεκριμένα:
Α) την κάλυψη της έκτακτης ανάγκης υδροδότησης της περιοχής Χώρα του Δήμου Άνδρου, με την μίσθωση φορητής μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυναμικότητας παραγωγής 600 m3/ημέρα πόσιμου νερού, στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Άνδρου στην περιοχή όπου είναι εγκατεστημένη η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Χώρας, όπως περιγράφεται στην Τεχνική Έκθεση.
Β) την κάλυψη της έκτακτης ανάγκης υδροδότησης της περιοχής Γαυρίου του Δήμου Άνδρου, με την μίσθωση φορητής μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυναμικότητας παραγωγής 600 m3/ημέρα πόσιμου νερού, εντός χώρου ιδιοκτησίας του Δήμου στην περιοχή των σχολείων και της υπάρχουσας γεώτρησης που αντλείται υφάλμυρο νερό, όπως περιγράφεται στην Τεχνική Έκθεση.
Γ) την κάλυψη της έκτακτης ανάγκης υδροδότησης της περιοχής Όρμου Κορθίου του Δήμου Άνδρου, με την μίσθωση φορητής μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυναμικότητας παραγωγής 600 m3/ημέρα πόσιμου νερού, στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Άνδρου στην περιοχή εντός του χώρου της ΕΕΛ Όρμου Κορθίου σε κατάλληλο σημείο όπως περιγράφεται στην Τεχνική Έκθεση.
Όπως ανέφερε στο κλείσιμο της εισήγησης του, "πρόκειται για υποδομές απολύτως απαραίτητες, οι οποίες έχουν σαν σκοπό να ικανοποιήσουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε πόσιμο νερό με δεδομένο την μεγάλη μείωση της επάρκειας νερού, λόγω της εγκατεστημένης επί τέσσερα χρόνια λειψυδρίας. Σκοπός και υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλιστεί η συνεχής και χωρίς διακοπές παροχή νερού κατά την θερινή περίοδο αιχμής της ζήτησης του πόσιμου ύδατος. Θα εξουσιοδοτήσουμε τον δήμαρχο για τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκδοθεί η σχετική άδεια προσωρινής εγκατάστασης των μονάδων αφαλάτωσης, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω".
Θ. Σουσούδης: "Θα σταλεί εκ νέου ένα νέο τεχνικό δελτίο προκειμένου να πάρουμε άδεια προσωρινής εγκατάστασης"
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος επεσήμανε πως "πρόκειται για φορητές μονάδες αφαλάτωσης όπου η κάθε μία προορίζεται να μπει σε διαφορετικές περιοχές στο Κόρθι και στο Γαύριο. Έχουμε στείλει ήδη τεχνικά δελτία στο Υπουργείο Ναυτιλίας, όμως χρειαζόταν καθώς δεν μας το είχαν πει νωρίτερα και η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα σταλεί εκ νέου ένα νέο τεχνικό δελτίο προς τη γραμματεία του Υπουργείου, προκειμένου να πάρουμε άδεια προσωρινής εγκατάστασης των συγκεκριμένων φορητών μονάδων αφαλάτωσης. Φυσικά σκεφτόμαστε και το Μπατσί, στο οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα, αλλά παρόλα αυτά, τις προσωρινές ανάγκες τις έχουμε λύσει με τις γεωτρήσεις και με τον αφαλατωτή. Οι θέσεις στις υπόλοιπες περιοχές έχουν επιλεγεί, γιατί δίπλα στα σημεία αυτά υπάρχει και ρεύμα, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια αλλά και τρόπος να αποβάλλεται μετά η άλμη, το προϊόν δηλαδή της αφαλάτωσης. Στο Μπατσί δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε θέση που να έχουμε κοντά τριφασικό ρεύμα και να είναι θέση αποδεκτή, καθώς δεν μπορούμε να βάλουμε την εγκατάσταση μέσα στην Κοινότητα. Το αίτημα χρηματοδότησης που θα κάνουμε, φυσικά αφορά και το Μπατσί".
Στη συνέχεια, υπήρξε μία ερώτηση από τη δημοτική σύμβουλο, Λαζάρω Στεφάνου, η οποία αναρωτήθηκε για το τι ακριβώς σημαίνει το θέμα της προσωρινής εγκατάστασης και για το πόσο χρονικό διάστημα θα μείνουν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στο νησί. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο οικονομικό θέμα και στο πως αυτό το κομμάτι αναμένετε να καλυφθεί.
"Το νερό είναι θέμα ζωτικής σημασίας"
Η απάντηση ήρθε από τον κ. Σουσούδη, ο οποίος ανέφερε ότι "το προσωρινά είναι όρος επίσημος κατά κάποιο τρόπο. Λέγοντας προσωρινή εγκατάσταση εννοούμε την εγκατάσταση που θα μας δώσουν την άδεια χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, όπου είμαστε υποχρεωμένοι στο διάστημα που είμαστε προσωρινά εγκατεστημένοι στις συγκεκριμένες περιοχές να βγάλουμε και τους περιβαλλοντικούς όρους. Το διάστημα αυτό είναι ένα με δύο χρόνια. Πρέπει μέσα σε αυτά τα χρόνια να έχουμε κάνει τις απαραίτητες μελέτες για να βγουν και οι περιβαλλοντικοί όροι, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε από εκεί, αλλά φυσικά θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για να προχωρήσουμε".
Αναφορικά με το κόστος, ο δήμαρχος είπε, "ότι μιλάμε για μίσθωση μηνιαία. Τη μηνιαία μίσθωση σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να την εξασφαλίσουμε με χρηματοδότηση, στη χειρότερη περίπτωση θα αναγκαστούμε σαν Δήμος να καλύψουμε τα έξοδα εμείς. Το νερό είναι θέμα ζωτικής σημασίας αλλά θεωρούμε ότι θα έχουμε χρηματοδότηση για τη μίσθωση καθώς ήδη έχουμε ζητήσει και θα ξαναζητήσουμε και για κάποια άλλα συστήματα και από εκεί και πέρα προχωράμε. Η άδεια για την προσωρινή εγκατάσταση μπορεί να βγει και τις επόμενες μέρες, δεν είναι κάτι εύκολο αλλά πιστεύω ότι θα την πάρουμε. Έχουμε καταθέσει τεχνικό δελτίο για να πάμε άμεσα σε κάποιες λύσεις και όποιο θέμα προκύψει, θα το δούμε στην πορεία. Το τεχνικό δελτίο είναι τόσο όσο προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πρώτη φάση για να έχουμε επάρκεια νερού την εποχή που θα την χρειαζόμαστε".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Φρένο" στην αλόγιστη χρήση νερού
18 Ιουν. 2024 - 6:17 - Κοινό μέτωπο κατά της λειψυδρίας
15 Ιαν. 2025 - 6:17 - "Άναψαν φωτιές" με φόντο τον προϋπολογισμό
18 Δεκ. 2024 - 6:18 - Έρχεται νέο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο στον Δήμο Άνδρου
9 Δεκ. 2024 - 11:53 - Στην Άνδρο ο Γιάννης Βρούτσης, συνοδευόμενος από Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές
6 Δεκ. 2024 - 15:00