"Βουνό" προβλημάτων στο ΚΕ.Π.Α Σύρου
- Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10
Τους προβληματισμούς του για τη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας Σύρου παρέθεσε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Κυκλάδων “Δικαίωμα”, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τη συστηματική άρνηση της υπηρεσίας για συνεργασία μαζί του.
Σημειώνεται ότι ότι το ΚΕ.Π.Α δημιουργήθηκε σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 και υπάγεται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ. Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών του είναι ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας, ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑμεΑ, καθώς και ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
Ωστόσο, διευκρινίστηκε από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Θάνο Φώσκολο, ότι τα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Κέντρου, προκύπτουν αποκλειστικά από τις μαρτυρίες μελών και μη του Συλλόγου, οι οποίοι απευθύνονται σε αυτόν είτε για να ζητήσουν βοήθεια, είτε για να καταγγείλουν κάποια συμβάντα, σχετικά με το ΚΕ.Π.Α.
Προβλήματα στη διοικητική λειτουργία
Αναφορικά με τη διοικητική λειτουργία του υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει ανεπαρκής πληροφόρηση των ενδιαφερομένων σε σχέση με τα δικαιολογητικά καθώς και άρνηση παραλαβής νέων σημαντικών δικαιολογητικών, από τους υπαλλήλους του Κέντρου, που ουσιαστικά ονομάζονται δημόσιοι λειτουργοί. Επιπλέον, τονίστηκε ότι σύμφωνα με τον Οδηγό του Πολίτη: “σε καμία περίπτωση δεν θα γίνονται δεκτά συμπληρωματικά στοιχεία του ιατρικού φακέλου, κατά την ώρα της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής”. Ωστόσο, σε προηγούμενη συνάντηση στου Συλλόγου είχε παρευρεθεί ιατρός, πρώην μέλος των επιτροπών, ο οποίος τόνισε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, κατά την ώρα της συνεδρίασης, γίνονταν δεκτά νέα δικαιολογητικά, τα οποία κρίνονταν σημαντικά. Ως εκ τούτου, παρατηρείται μία αντίφαση, την οποία καλούνται να ερμηνεύσουν από μόνοι τους οι ενδιαφερόμενοι.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι επιβάλλεται πληρωμή παραβόλου, όταν δεν απαιτείται. Όπως αναφέρεται στην ΠΟΛ. 1195/08-08-2013 Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων: “Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με το Φ80000/οίκ.30002/1896/14.12.2011 έγγραφό του, επισημαίνεται ότι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1/9/2011 από τις Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση, ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ”.
Ανάρμοστη συμπεριφορά υπαλλήλων και ελλιπής ενημέρωση
Τέλος, άνθρωποι οι οποίοι απευθύνθηκαν στο ΚΕ.ΠΑ για την εξυπηρέτησή τους έκαναν λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά υπαλλήλων και για άγνοια ενδιαφερομένων για τη σύσταση επιτροπής ή ακύρωσης συνεδρίας. Όπως αναφέρεται μάλιστα από τις οδηγίες του ΙΚΑ, επιβάλλεται η ενημέρωση από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕ.Π.Α., μέσω Ταχυδρομείου (πρόσκληση) για την ημερομηνία και ώρα προσέλευσής τους στην Υγειονομική Επιτροπή, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Από την πλευρά του το ΙΚΑ έχει ορίσει ότι πρέπει να σημειώνεται οπωσδήποτε ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν sms και να ειδοποιούνται, κάτι το οποίο δεν έχει επίσης τηρηθεί, με αποτέλεσμα πολλοί εξ' αυτών να μην παρίστανται στις συνεδρίες των επιτροπών. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις βγαίνουν ερήμην τους και χωρίς να εξεταστούν και επιπλέον κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι φτάνουν στη Σύρο από τα γύρω νησιά, μαθαίνουν την τελευταία στιγμή είτε ότι ο γιατρός απουσιάζει, είτε ότι δεν θα συνεδριάσει η επιτροπή λόγω απεργίας, με αποτέλεσμα να έχουν επιβαρυνθεί με τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής άνευ λόγου.
Αμφισβητήσεις των ιατρικών γνωματεύσεων
Όσον αφορά στα προβλήματα με ιατρικές γνωματεύσεις, υπάρχουν αμφισβητήσεις από το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Τ) και τους ψυχιάτρους της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.), ενώ υπάρχει ακόμα αμφισβήτηση του Δείκτη Νοημοσύνης.
Σημειώνεται ότι σε έγγραφο της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Κοινωνικής Εργασίας – Τμήμα Αναπηρίας του Ι.Κ.Α. Αναφέρονται οι κανόνες συγκρότησης Υγειονομικών Επιτροπών και σύνθεσης Πινακίων. Σύμφωνα με αυτούς, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει αναμονή περιστατικού άνω του ενός μήνα λόγω μη συμπλήρωσης 15 περιστατικών της ίδιας πάθησης. Για να αποφευχθεί αυτό, τέτοιες περιπτώσεις θα συμπεριλαμβάνονται σε πινάκια άλλων παθήσεων και, κατά την εξέτασή τους από την Επιτροπή, θα καλείται ως σύμβουλος ένας ιατρός- της σχετικής με το περιστατικό- ειδικότητας.
Επιπροσθέτως, μεταξύ των Κανόνων λειτουργίας Υγειονομικών Επιτροπών, υπογραμμίζεται πως η παράλληλη λειτουργία προγραμματισμένων Υγειονομικών Επιτροπών σε καθημερινή βάση, εκτός του ότι διασφαλίζει την έγκαιρη εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων, επιτρέπει την αξιοποίηση ιατρών εναλλακτικών ειδικοτήτων από διαφορετικές επιτροπές. Όπως υπογράμμισαν τα μέλη του Συλλόγου “Δικαίωμα”, το ΚΕΠΑ περιμένει να συγκεντρωθούν περισσότερα των 15 περιστατικών, προκειμένου να συγκροτηθεί επιτροπή για την κάλυψη των αναγκών και αυτό γίνεται μετά από πολύμηνη και σε κάποιες περιπτώσεις πολυετή αναμονή.
Τέλος, σχετικά με τη διαδικασία παραλαβής αιτήσεων, κατά τον διοικητικό προέλεγχο, ελέγχεται η προσκόμιση πρόσφατης ιατρικής γνωμάτευσης – βεβαίωσης, την οποία υπογράφει ιατρός, του οποίου έχει βεβαιωθεί αρμοδίως το γνήσιο υπογραφής και έχουν αναγραφεί τα στοιχεία ΑΜΚΑ και ΤΣΑΥ. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες ο κάθε ενδιαφερόμενος δέχεται την επίπληξη ότι “δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό το χαρτί επειδή δεν είναι από δημόσιο νοσοκομείο, αλλά από ιδιώτη ιατρό”.
“Θολή” η λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών
Προβλήματα παρουσιάζονται επίσης και με τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών, αφού όπως τονίστηκε παρατηρείται ανεπάρκεια της επιτροπής προέγκρισης, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην καταχώρηση αιτήσεων. Σημαντικό εμπόδιο είναι και η αδυναμία έγκαιρων συνεδριάσεων και αυτό συνεπάγεται πολύμηνη ή πολυετής αναμονή των ενδιαφερομένων και φυσικά την ακύρωση των προνοιακών επιδομάτων τους τα οποία ακυρώνονται Ακόμα, υπάρχουν αμφισβητήσεις του Δείκτη Νοημοσύνης και παραπομπές σε ψυχολόγο, καθώς επίσης και καθυστέρηση και έξοδα χωρίς λόγο, καθώς πολλές φορές έχει χρειαστεί η μεταφορά ατόμων στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υπόκεινται μεγάλη ταλαιπωρία. Ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας των παραπόνων είναι και τα λανθασμένα αποτελέσματα που βγαίνουν από τις υγειονομικές επιτροπές, διότι 9 στις 10 περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν απευθυνθεί στο σύλλογο, μιλούν για μείωση του ποσοστού αναπηρίας και για παραπομπή σε επόμενη επιτροπή.
“Πάνω από όλα, είμαστε άνθρωποι”
Καταλήγοντας, ο σύλλογος σημείωσε ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του διοικητικού συμβουλίου να έρθει σε επικοινωνία με τον διευθυντή του ΚΕ.Π.Α, έχει βρει την πόρτα του κλειστή. “Δε θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση, αλλά να μιλήσουμε μόνο” τόνισε ο κ. Φώσκολος, ενώ πρόσθεσε πως “δε ζητάμε κάτι παράλογο. Αν μας άφηναν να μιλήσουμε μαζί τους, θα τους εξηγούσαμε, πως δεν θέλουμε να τους φορτώσουμε κάτι που δεν είναι αρμοδιότητά τους, αλλά να κάνουν τα αυτονόητα και αν θέλουν να τους βοηθήσουμε κι εμείς στο έργο τους”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υγεία: Πρεμιέρα σήμερα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
28 Νοε. 2024 - 8:16 - Άνδρες με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο αντιμετωπίζουν νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου νωρίτερα από τις γυναίκες
27 Νοε. 2024 - 9:22 - Ελλάδα: "Ρεκόρ" δωρεάς και μεταμοσχεύσεων οργάνων
26 Νοε. 2024 - 18:10 - ΕΟΦ: Ανάκληση φαρμάκου για τη θεραπεία του διαβήτη
26 Νοε. 2024 - 11:39 - Μούχλα: Πόσο επικίνδυνη είναι η εμφάνισή της στο σπίτι; Τι μπορεί να προκαλέσει στην υγεία
25 Νοε. 2024 - 19:53