Ο Δήμος Πάρου προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης για την προσωρινή αποθήκευση και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών και στρωμάτων

Στοχεύοντας στη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων

Με σκοπό την ορθή διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά κυρίως των ογκωδών αντικειμένων και των στρωμάτων, ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς προχώρησε στην υπογραφή της Δημόσιας Σύμβασης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, που αφορά στην παροχή υπηρεσιών για την προσωρινή αποθήκευση και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών και στρωμάτων.

Τι προβλέπει η Δημόσια Σύμβαση

Με τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών από την ανάδοχο επιχείρηση με την επωνυμία "Γεώργιος Χριστόφορος", θα επιτευχθεί η προσωρινή αποθήκευση, η διαχείριση και η μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου Πάρου, που αφορά τα κάθε είδους μέταλλα (κυρίως σίδηρο) και ελαστικά (εκτός των υλικών των μπλε κάδων και των ΑΗΗΕ). Έτσι τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται από το Δήμο Πάρου θα οδηγούνται πιστοποιημένα εκτός νησιού σε κατάλληλα σημεία ανακύκλωσης υλικών (εργοστάσια ανακύκλωσης).

Παράλληλα, τα απορριπτόμενα ή αυτά που παραδίδονται από τους κατοίκους παλαιά στρώματα ύπνου και τα οποία συλλέγονται από τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου μας, θα αποθηκεύονται προσωρινά σε ασφαλές και αδειοδοτημένο χώρο. Στην συνέχεια, θα διαλύονται με τέτοιο τρόπο ώστε τα υπολείμματα να διαχειρίζονται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Τα μεταλλικά υπολείμματα (ελατήρια κ.α.) θα οδηγούνται προς ανάκτηση σε κατάλληλα σημεία ανακύκλωσης υλικών (εργοστάσια ανακύκλωσης) και τα υφάσματα στον Χ.Υ.Τ.Α. Πάρου- Αντιπάρου.

Κ. Μπιζάς: "Η ανακύκλωση αναμφισβήτητα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη"

Σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή της, ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς αναφέρει ότι "κύριο μέλημά μας είναι η διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί μας και γι’ αυτό το λόγο προβήκαμε στην σύναψη της ανωτέρω σύμβασης με την ανάδοχο επιχείρηση. Ο Δήμος μας δεν διαθέτει τον ανάλογο χώρο, τον απαραίτητο εξοπλισμό (φορτηγά) και το απαιτούμενο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας η οποία είναι απαραίτητη ώστε ο Δήμος, να είναι σύννομος με τις ισχύουσες οδηγίες και υποχρεώσεις όσον αφορά το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και τους στόχους που έχουν τεθεί για την μείωση των αποβλήτων που θα οδηγούνται στο ΧΥΤΑ και την αύξηση του ποσοστού ανάκτησης (ανακύκλωσης) αυτών. Η ανακύκλωση αναμφισβήτητα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά. Τα οφέλη είναι προφανή και πολλά με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, τον τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας".

Χ. Μαούνης: "Προσπαθούμε να αποτρέψουμε τον πολίτη, να βγάλει το στρώμα του στα σκουπίδια και στους κάδους"

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Πάρου, Χριστόδουλος Μαούνης μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη συγκεκριμένη σύμβαση που ανανεώνεται και για τη φετινή χρονιά και αναμένεται να βοηθήσει τις Υπηρεσίες του Δήμου για τη διαχείριση των ογκωδών απορριμάτων και κυρίως των στρωμάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "το γνωρίζουν όλοι πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της ανακύκλωσης. Πρόκειται για μία εργολαβία που ανανεώνεται κάθε χρόνο, διαχειρίζεται τα ανακυκλώσιμα υλικά και κυρίως τα στρώματα με το κομμάτι και λειτουργεί σαν κινητό Πράσινο Σημείο. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αποτρέψουμε τον πολίτη, να βγάλει το στρώμα του στα σκουπίδια και στους κάδους και τον προτρέπουμε να επικοινωνεί με την Υπηρεσία για να πάμε πόρτα-πόρτα και να συλλέξουμε το εκάστοτε αντικείμενο και στη συνέχεια να το οδηγήσουμε τον ανάδοχο, ο οποίος έπειτα κάνει τη διαχείριση. Η σύμβαση αυτή αφορά κυρίως στρώματα και μεταλλικές κατασκευές και δεν αφορά τη διαχείριση των μπλε κάδων, στους οποίους πετάμε αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί και τα διαχειρίζεται άλλος εργολάβος. Τα στρώματα αυτά πηγαίνουν στον εργολάβο από τον Δήμο, χρεωνόμαστε ανά τεμάχιο και έπειτα αυτός είναι υποχρεωμένος να κάνει τη διαχείριση και να ξεχωρίσει τα υλικά του στρώματος και να ανακυκλώσει τα μεταλλικά ελατήρια ως μέταλλο. Παράλληλα εμείς ως Δήμος αν βρούμε στους κάδους μεταλλικά αντικείμενα, όπως ένα κρεββάτι ή ένα παγκάκι, τα μεταφέρουμε στον εργολάβο".

"Υπάρχουν δημότες ή επαγγελματίες που δεν υπακούν στις παραινέσεις"

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσα στρώματα καλείται να διαχειριστεί ο Δήμος, καθώς ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει την εντύπωση ότι μιλάμε για μικρό αριθμό, ο κ. Μαούνης διευκρινίζει ότι "δεν μπορείτε να φανταστείτε για πόσα στρώματα μιλάμε. Υπάρχουν και οι δημότες ή οι επαγγελματίες που δεν υπακούν στις παραινέσεις και βγάζουν τα στρώματα το βράδυ με αποτέλεσμα να βρίσκουμε πολλά στρώματα απροειδοποίητα. Μεταξύ σοβαρού και αστείου σκέφτομαι να βρω ένα τρόπο με τις επιχειρήσεις που πουλάνε στρώματα και με τις μεταφορικές, να δω πόσα νέα στρώματα αγοράζονται καθημερινά ώστε να δούμε αντίστοιχα πόσα πετάγονται στα σκουπίδια. Στο νησί υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και μπορεί σε τακτά χρονικά διαστήματα να αλλάζουν τα στρώματα τους. Να σκεφτείτε ότι λίγο πριν την επικοινωνία μας, επικοινώνησε μαζί μου ένας ξενοδόχος από τη Νάουσα της Πάρου, ο οποίος ζήτησε να στείλουμε τα οχήματα της Υπηρεσίας για να συλλέξει τα στρώματα της επιχείρησής του και όταν τον ρώτησα για πόσα πρόκειται μου είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι 20. Είναι σημαντικό να υπάρχει ορθή διαχείριση των συγκεκριμένων αντικειμένων διότι από μόνα τους καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο".

Πως ανακυκλώνεται ένα στρώμα

Η ανακύκλωση ενός στρώματος είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη διαχωρισμό και επαναχρησιμοποίηση των υλικών του. Τα στρώματα περιέχουν διάφορα υλικά, όπως μέταλλο, αφρό, ξύλο, και υφάσματα, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν ξεχωριστά.

Βήματα ανακύκλωσης στρώματος:
1) Συλλογή και μεταφορά:

  • Τα στρώματα συλλέγονται από σημεία απόρριψης, καταστήματα ή απευθείας από τους καταναλωτές.

  • Μεταφέρονται σε εξειδικευμένα κέντρα ανακύκλωσης.

2) Διαχωρισμός υλικών:
Το στρώμα διαχωρίζεται χειροκίνητα ή με μηχανική βοήθεια σε βασικά συστατικά:

  • Μεταλλικά ελατήρια: Συνήθως ανακυκλώνονται για την παραγωγή νέων προϊόντων μετάλλου.

  • Αφρός και λάτεξ: Επαναχρησιμοποιούνται σε μονωτικά υλικά ή σε νέα προϊόντα αφρού.

  • Ύφασμα: Μετατρέπεται σε νέα υφασμάτινα προϊόντα ή χρησιμοποιείται ως πληρωτικό.

  • Ξύλο (εάν υπάρχει): Ανακυκλώνεται σε καύσιμη ύλη ή άλλες ξύλινες κατασκευές.

Τέλος ακολουθεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση. Τα υλικά αποστέλλονται σε εξειδικευμένες βιομηχανίες για περαιτέρω επεξεργασία. Όσα υλικά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν απορρίπτονται με περιβαλλοντικά ασφαλείς μεθόδους.

Χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης ορίζεται σε 24 μήνες. Το κόστος της εν λόγω παροχής υπηρεσιών, ανέρχεται στο ποσό των 111.600 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%) και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό εξόδων του Δήμου (από ιδίους πόρους).