Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου

Βολές και αιτήματα

  • Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Με πυρά κατά του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας, για την ολιγωρία που επέδειξαν ως προς την διευθέτηση των προβλημάτων που αφορούν στον κλάδο, ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου, ζητά δυναμικότερες διεκδικήσεις από τα συλλογικά όργανα.

Οι επαγγελματίες της Σίφνου, προσδοκώντας να επέλθει η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος των επιχειρήσεων πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, απέστειλε επιστολή προς τους Επαγγελματικούς Εμπορικούς Συλλόγους του νομού Κυκλάδων, στην οποία εκτός της αναφοράς στους τομείς των θεμάτων που ζητούν επίλυση, στρέφεται και κατά των ανώτατων συνδικαλιστικών φορέων για την κωλυσιεργία που επέδειξαν όσον αφορά στις διεκδικήσεις τους.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου με ευθείες βολές με στόχευση το Επιμελητήριο και την Ομοσπονδία, γνωστοποιεί ότι ενώ εδώ και δυο χρόνια έχει ξεκινήσει, με ένδικα μέσα να αντιμετωπίζει προβλήματα που αφορούν τον εμπορικό κόσμο της Σίφνου, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις του προς τους δύο φορείς για ενίσχυση της δράσης του και κινητοποίησης τους με ένδικα μέσα για την προάσπιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Η κινητοποίηση που ζητούσε ο Σύλλογος αφορούσε στην κίνηση των διαδικασιών «κατά των άδικων φοροεισπρακτικών, ασφαλιστικών και λοιπών μέτρων, που κατά καιρούς ψηφίζονται και τα οποία δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει το επιχειρείν στις Κυκλάδες, με τη διασπορά των υπηρεσιών, τα προβλήματα διασύνδεσης με τα γύρω νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα».

Εκ μέρους του Συλλόγου γίνεται αναφορά στην συμμετοχή των εκπροσώπων του στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νόμων & Νήσων Αιγαίου, κατά την οποία, όπως έκριναν, έγιναν δυσμενείς διαπιστώσεις σχετικά με την «αδικαιολόγητη καθυστέρηση και αναβλητικότητα, στη χρήση μεταξύ άλλων και ένδικων μέσων, για τον έλεγχο της νομιμότητας αποφάσεων των διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών τους, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τους Κυκλαδίτες επιχειρηματίες».

Το νέο καθεστώς προσλήψεων

Με εκφρασμένη την απαισιοδοξία ως προς την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, τα οποία θεωρούν ότι θα διαιωνίζονται «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διάθεση κράτους και την ολιγωρία των δικών μας φορέων για την επίλυσή τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, παραθέτουν τα σημαντικότερα εξ αυτών.

Όσον αφορά στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι με το νέο καθεστώς πρόσληψης, μέσω ηλεκτρονικής μορφής, δεν δίνεται εύλογο χρονικό διάστημα προς την επιχείρηση, ιδιαίτερα στις τουριστικές, νησιωτικές περιοχές που δεν υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να παραλάβει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου το λογιστικό γραφείο να προβεί στην πρόσληψη των εργαζομένων, δεδομένου ότι τα λογιστικά γραφεία δεν δύνανται να λειτουργούν όλο το 24ωρο, εορτές και αργίες. Προτείνεται να οριστεί ένα λογικό χρονικό περιθώριο συλλογής των απαραιτήτων δικαιολογητικών και να δίνεται η δυνατότητα πρόσληψής του άμεσα, με το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, και τον αριθμό ταυτότητας (πορτοκαλί βιβλίο ηλεκτρονικά κατά κάποιο τρόπο).

Συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου για τα ρεπό

Σχετικά με τα ρεπό των εργαζομένων, αναφέρουν ότι στις εποχιακές -τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στα νησιά με μικρή σαιζόν, ο εργαζόμενος δικαιούται εβδομαδιαία ανάπαυση 2 ημέρων συνεχόμενα την εβδομάδα. Εάν το ρεπό είναι καθημερινές δικαιούται και ένα σαββατοκύριακο επιπλέον τον μήνα. Όταν μια επιχείρηση λειτουργεί ουσιαστικά 1 μήνα, όπως συμβαίνει στην Σίφνο, θα πρέπει να υπάρχουν εφεδρικοί υπάλληλοι για να καλύπτουν μόνο τα ρεπό. Πράγμα αδύνατον!

Για το θέμα αυτό η πρόταση αφορά στην δυνατότητα, με την σύμφωνη γνώμη εργοδότη- εργαζομένου, να λαμβάνει ο εργαζόμενος τις ημέρες ρεπό στο τέλος της σαιζόν, μιας και ο σκοπός και των δύο πλευρών σε μικρή σαιζόν είναι να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο εισόδημα. Αν και κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην Σ.Σ.Ε, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη λύση του θέματος, διότι σκοπός δεν είναι να αποφύγουμε την απόδοση των υποχρεώσεων μας προς το κράτος και τον εργαζόμενο (με υπερωρίες και όλα τα εκ του νόμου απορρέοντα δικαιώματά του), άλλα την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης ώστε να απεγκλωβιστούμε από καταστάσεις που μας οδηγούν, θέλοντας και μη, στην παρανομία και στην έκθεση, πάρα τη θέληση μας, αλλά λόγω μη ύπαρξης εναλλακτικής λύσης, απέναντι στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Δημιουργία εργόσημου και εργασία αλλοδαπών

Για έκτακτες περιπτώσεις (εκδηλώσεις όπως γάμοι-συναυλίες κ.α.) μία επιχείρηση δεν μπορεί να ακολουθήσει την διαδικασία πρόσληψης, όπως είναι τώρα για 1 ή 2 ημέρες έκτακτης εργασίας. Οπότε η πρόταση του Συλλόγου αφορά στη δημιουργία τύπου εργόσημου ώστε να αποφεύγονται τα πρόστιμα και να αποδίδονται οι κατάλληλες εργοδοτικές εισφορές.

Όσον αφορά στις άδειες εργασίας των αλλοδαπών, ακόμα και αυτών που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να κάνουν και ένα χρόνο να εκδοθούν, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να είναι εκτεθειμένη παρά την θέληση της. Προτείνεται η απλούστευση της διαδικασίας, ώστε μέχρι να αποσταλούν τα απαραίτητα έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να μπορεί ο εργαζόμενος να προσλαμβάνεται και να ασφαλίζεται με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη και να εργάζεται νόμιμα, μέχρι την ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών.

Οικογενειακές επιχειρήσεις και εισφορές

Ζητείται να μην μεταβληθεί το καθεστώς ασφάλισης α΄ και β’ βαθμού συγγένειας, καθώς περισσότερο από το 75% τον επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, είναι ατομικές επιχειρήσεις οικογενειακής μορφής.

Σχετικά με την έκτακτη εισφορά στον Ο.Α.Ε.Ε. ζητείται ενημέρωση για τις κρατήσεις τύπου εισφορά αλληλεγγύης, τη νομιμότητα, τη χρησιμότητα τους καθώς και το πού έχουν διατεθεί όλα αυτά τα χρήματα που σαφώς δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Από τους επιχειρηματίες της Σίφνου τίθεται δε το ερώτημα εάν ελέγχονται οι εκάστοτε διοικήσεις του ασφαλιστικού φορέα για την ορθή διαχείριση των εισφορών και γιατί δεν υπάρχει επίσημη και τακτική ενημέρωση γι’αυτά;

Για το τέλος κατασκήνωσης 20 ευρώ ανά ασφαλισμένο έστω και για μία ημέρα και μόνο τον Αύγουστο, ποιές ενέργειες έχουν γίνει και για την διερεύνηση της νομιμότητας του;

Αλλαγή φορέα ασφάλισης από Ο.Γ.Α. σε Ο.Α.Ε.Ε. και επιβολή υπέρογκων και παράλογων προστίμων και μη υπευθυνότητα Δ.Ο.Υ. και διοίκησης του Ο.Γ.Α. (5ετία προστίμου, μη συμψηφισμός εισφορών των 2 φορέων, αναδρομική πληρωμή και ιατροφαρμακευτικού και συνταξιοδοτικού κλάδου.)

Οι ανύπαρκτες υπηρεσίες

Η υποστελέχωση και υποβάθμιση όλων των υγειονομικών μονάδων και υπηρεσιών στα νησιά, επισημαίνεται ότι εκτός των άλλων πλήττει και το τουριστικό προϊόν, ενώ για την αποκέντρωση των υπηρεσιών από τα νησιά αναφέρεται η ταλαιπωρία και η μη εξυπηρέτηση που αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα στη Σίφνο σήμερα ένας επιχειρηματίας πρέπει να μεταβεί για: Δ.Ο.Υ στον Πειραιά, Ο.Α.Ε.Ε. στην Σύρο και τον Πειραιά, για δικαστήρια στην Μήλο και την Σύρο, για Ι.Κ.Α.στην Μήλο, Τ.Α.Π.Ι.Τ. στη Σύρο, το οποίο δεν είναι στελεχωμένο και απευθυνόμαστε στα κεντρικά της Αθήνας, Επιθεώρηση εργασίας – στη Σύρο, Ο.Α.Ε.Δ. στη Σύρο, Υπουργείο Συγκοινωνιών στη Μήλο, Γραφείο αλλοδαπών για άδειες εργασίας (εκτός ευρωπαϊκής ένωσης) στη Σύρο και το

Νοσοκομείο!

Κατόπιν όλων αυτών οι επαγγελματίες της Σίφνου ζητούν να καθοριστεί συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων των Κυκλάδων με το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Σ.Ε.Ε., η οποία με τη σειρά της άμεσα θα κανονίσει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ετικέτες: