Σημαντικές ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών συγκεντρώθηκαν από τις επιχειρήσεις, στο νησί της Αντιπάρου

Η κυκλική οικονομία στην πράξη

Συνεχείς είναι οι περιβαλλοντικές δράσεις στον Δήμο Αντιπάρου, που φέρνουν στο επίκεντρο το κομμάτι της ανακύκλωσης και έχουν ως στόχο την ενεργή συμμετοχή του κόσμου του νησιού.

Μέσα στη διάρκεια του έτους, άρχισαν και συνεχίστηκαν πολλές και διαφορετικές δράσεις, με την μία από αυτές να είναι το "AntiparosCircularBusiness" που προσέφερε στις επιχειρήσεις εξοπλισμό, ώστε να κάνουν διαχωρισμό των απορριμάτων τους, με τη μέθοδο της διαλογής στην πηγή.

Α. Τριαντάφυλλος: "Είναι κάτι πρωτοποριακό και έχει να κάνει με διαλογή στην πηγή σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος"

Ο αντιδήμαρχος, Αρτέμης Τριαντάφυλλος μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη συγκεκριμένη δράση που είχε πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τόνισε πως "είναι κάτι πρωτοποριακό και έχει να κάνει με διαλογή στην πηγή σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μιλάμε για ηλεκτροκίνητα οχήματα που κινούνται σε 24ωρη βάση, όλη τη σεζόν. Έχουμε δώσει ξεχωριστά χρώματα σακούλες σε όλα τα καταστήματα και αυτοί, προχωρούν σε διαλογή ανάλογα με το υλικό - δηλαδή γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό - και έχουν προκαθορισμένες ώρες, όπου περνάνε τα οχήματα και μαζεύουν από το κάθε κατάστημα την ανακύκλωση τους.

Έχουμε προμηθευτεί δύο οχήματα ηλεκτροκίνητα και έχουμε φτιάξει στο αμαξοστάσιο του Δήμου, έναν σταθμό μεταφόρτωσης, όπου εκεί έχουμε δύο κοντέινερ, ένα στο οποίο μαζεύουμε το πλαστικό και ένα ανοιχτού τύπου κοντέινερ, όπου μαζεύουμε το χαρτί από τα σούπερ μάρκετ γιατί και εκεί γίνεται πολλή δουλειά. Να πω, πως μαζέψαμε συνολικά 7,5 τόνους χαρτιού. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, γιατί μέχρι να εφαρμόσουμε αυτό το σύστημα όλη αυτή η ποσότητα μαζεύονταν από τα απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα αυτά πολλές φορές να μπλοκάρουν τη λειτουργία τους. Επίσης, υπάρχει και ένας δεματοποιητής σε περιπτώσεις που είχαν γεμίσει τα κοντέινερ και στη συνέχεια τα υλικά αποστέλλονται απευθείας στο Κέντρο Προδιαλογής της Πάρου, στο ΚΔΑΥ", συμπλήρωσε ο κ. Τριαντάφυλλος.

Συνεχίζεται και το "Κάθε Κουτί Μετράει"

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες δράσεις που γίνονται στο νησί, με μία από αυτές που είχε ασχοληθεί εκτενώς και η εφημερίδα, κατά το παρελθόν, να είναι η δράση "Κάθε Κουτί Μετράει", σύμφωνα με την οποία, τα παιδιά του νησιού εξοικειώνονται με το κομμάτι της ανακύκλωσης. Ο κ. Τριαντάφυλλος ανέφερε ότι "συνεχίζεται η συγκεκριμένη δράση και υπάρχει ο σταθμός που είχαμε δημιουργήσει. Ανανεώσαμε τον σταθμό με φωτοβολταϊκά πάνελ και είναι πλέον αυτόνομος με ΑΠΕ. Έχουμε συνολικά τρία σημεία με ειδικούς κάδους για το αλουμίνιο, που συγκεντρώνουμε υλικό. Το ένα είναι στο λιμάνι, το άλλο είναι στο σχολείο και το άλλο είναι στο ΚΕΠ".

Ικανοποίηση από τη Δημοτική Αρχή βάσει στοιχείων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αντιπάρου αναφέρει ότι "βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει τους πολίτες για την επιτυχή πορεία της δράσης "AntiparosCircularBusiness" και κατά τη φετινή τουριστική περίοδο. Η δράση, που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFEIPCEIGreece | CircularGreece με την υποστήριξη του ΔΑΦΝΗ, εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σε τουριστικές επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια. Κατά το 2024, η δράση εφαρμόστηκε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, αποφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα”.

Σημειώνει ακόμη πως “οι ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώθηκαν από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις ανέρχονται σε:

7,5 τόνους χαρτί,

32 τόνους πλαστικά μπουκάλια,

55 τόνους γυάλινων φιαλών και

400 κιλά κουτάκια αλουμινίου

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της δράσης και την προσήλωση όλων των εμπλεκόμενων μερών".

Ο ρόλος των επιχειρήσεων

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "τα ανακυκλώσιμα υλικά στάλθηκαν σε κέντρα ανακύκλωσης στην Αττική, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις ποσότητες των αποβλήτων που κατέληξαν στον ΧΥΤΑ. Αποτελέσματα σαν και αυτά, θέτουν τα θεμέλια για τη σταδιακή καθιέρωση της “διαλογής στην πηγή” ως βασικής πρακτικής στη διαχείριση των αποβλήτων για το σύνολο του νησιού" ενώ δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι "οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της δράσης. Με την καθημερινή διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, τη σωστή χρήση του εξοπλισμού που τους διανεμήθηκε (κάδοι ανακύκλωσης με ειδική σήμανση και διαφορετικές σακούλες ανά υλικό), και την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων τους, συνέβαλαν σημαντικά στην επίτευξη πολύ υψηλής καθαρότητας στα συλλεγόμενα υλικά".

Οι ευχαριστίες και η ενίσχυση του εξοπλισμού

Παράλληλα, ο Δήμος εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν, τους εργαζόμενους του Δήμου που υποστήριξαν κάθε στάδιο της δράσης, καθώς και στον συνεργάτη του Δήμου που ανέλαβε τα δρομολόγια αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών. “Επίσης, αξίζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες στους πολίτες που αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια καθώς και το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network για τη συνολική υποστήριξή του. Η δέσμευση και η συνεργασία όλων αποδεικνύουν ότι η κυκλική οικονομία μπορεί να γίνει πράξη ακόμη και σε μικρές νησιωτικές κοινότητες και μάλιστα με τρόπο υποδειγματικό”, αναφέρει ο Δήμος.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης της διαχείρισης αποβλήτων, ο Δήμος προχώρησε στην απόκτηση ενός νέου απορριμματοφόρου, χρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο. Το νέο όχημα ενισχύει περαιτέρω τις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων του νησιού, συμβάλλοντας στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας του συστήματος αποκομιδής.

Λίγα λόγια για το Έργο LIFE IP Circular Greece

Το ολοκληρωμένο έργο LIFE-IP CEI-Greece φιλοδοξεί να συμβάλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την κυκλική οικονομία. Με το έργο, αναδεικνύεται μια νέα αντίληψη στον τομέα των αποβλήτων, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για τα απόβλητα.