Νέο επίδομα ανεργίας έως 1.297 ευρώ από το 2025
- Χθες - 8:59
Eπίδομα ανεργίας έως 1.297 ευρώ αντί 509 ευρώ σήμερα θα λαμβάνουν τους πρώτους μήνες της ανεργίας όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και ικανοποιητικές αποδοχές , σύμφωνα με την νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας που θα εφαρμοστεί πιλοτικά τους πρώτους μήνες του 2025 σε 15.000 ανέργους οι οποίοι θα επιλεγούν δειγματοληπτικά ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλους τους ανέργους.
Η επιδότηση θα διαρκεί έως 16 μήνες ενώ η ανώτατη περίοδος επιδότησης μπορεί να φτάσει και τους 24 μήνες για όποιον έχει διανύσει ασφαλιστικό χρόνο 5 έτη και 3 μήνες ( 64 μήνες).
Το χαμηλότερο ποσό συνολικά που μπορεί να λάβει ο δικαιούχος εμπροσθοβαρώς στην αρχή της περιόδου ανεργίας είναι 646.7 +75 ευρώ = 721.7 και το υψηλότερο 1297.45 ευρώ , δηλαδή το διπλάσιο του 646.7 ,όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Προσοχή: Όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας σύμφωνα με το ισχύον σύστημα συνεχίζουν να το λαμβάνουν κανονικά για όλη τη διάρκεια της επιδότησής τους χωρίς να επηρεάζονται, όπως και αυτοί που δεν θα επιλεγούν για το πιλοτικό πρόγραμμα.
Επιπλέον με το νέο σύστημα συγχωνεύεται η τακτική επιδότηση με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων, επιτρέποντας μέγιστη διάρκεια επιδότησης έως 2 χρόνια (24 μήνες), ακολουθώντας εξατομικευμένη προσέγγιση για το ύψος του επιδόματος.
Το νέο επίδομα αποτελείται από τρία μέρη:
1. Το σταθερό μέρος επιδότησης το οποίο θα υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου και θα ξεκινά από το 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου (εάν οι αποδοχές του ήταν μικρότερες από τον κατώτατο μισθό) και θα μειώνεται σταδιακά.
2. Το μεταβλητό μέρος επιδότησης «μπόνους» σε όσους έχουν μακρύτερο ασφαλιστικό βίο
3. Πρόσθετες παροχές/προσαυξήσεις: περιλαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και προσαυξήσεις λόγω προστατευόμενων μελών και μονογονεϊκότητας.
Ειδικότερα, το σταθερό μέρος θα ανέρχεται στο 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου και θα βαίνει μειούμενο ανά τρίμηνο επιδότησης κατά το πρώτο δωδεκάμηνο (12μηνο) αυτής και ανά εξάμηνο (6μηνο) επιδότησης κατά το δεύτερο δωδεκάμηνο (12μηνο) χωρίς ωστόσο να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ. Δηλαδή κανείς άνεργος που συμμετέχει στο πιλοτικό επίδομα ανεργίας δεν θα λάβει χαμηλότερο ύψος επιδότησης από αυτό που θα έπαιρνε με το ισχύον σύστημα.
Έτσι το 70% του κατώτατου ημερομισθίου που είναι σήμερα 37.07 ευρώ (Χ 25 = 926.77) ανέρχεται σε 648.7 ευρώ. Αυτό το ποσό ανά τρίμηνο θα μπορεί να μειώνεται από το 70%, στο 60%,50%, 40% κοκ χωρίς όμως ποτέ να υποχωρεί κάτω από το ύψος του επιδόματος ανεργίας που σήμερα είναι τα 509 ευρώ στο σύνολο του έτους ( 6.108 ευρώ)
Συγκεκριμένα, το ύψος της επιδότησης υπολογίζεται ως εξής:
Για δικαιούχους με μέσο όρο μηνιαίων αποδοχών ίσο ή μεγαλύτερο από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό, το ημερήσιο επίδομα ισούται με το:
70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου (ΝΚΗ), κατά το πρώτο τρίμηνο της επιδότησης (646.7 ευρώ)
60% κατά το δεύτερο τρίμηνο της επιδότησης (556 ευρώ)
50% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το τρίτο τρίμηνο της επιδότησης ( 463.3 ευρώ)
40% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το τέταρτο τρίμηνο της επιδότησης (370.7 ευρώ)
30% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το πρώτο εξάμηνο του δεύτερου δωδεκαμήνου της επιδότησης ( 278 ευρώ)
20% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το δεύτερο εξάμηνο του δεύτερου δωδεκαμήνου της επιδότησης ( 185.3 ευρώ)
Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και για τους δικαιούχους με μέσο όρο μηνιαίων αποδοχών χαμηλότερο από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό, δηλαδή το ημερήσιο επίδομα ισούται με το 70% του ημερομισθίου που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών, κατά το πρώτο τρίμηνο της επιδότησης,
Προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 175 ημερών ασφάλισης κατ’ ελάχιστο κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
Μεταβλητό μέρος : Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος, το μεταβλητό μέρος της επιδόματος , δηλαδή το μπόνους θα κυμαίνεται από 75 έως και 600 ευρώ που θα προστίθεται στο σταθερό επίδομα ανεργίας .
Το μπόνους θα εισπράττουν όσοι έχουν διανύσει κατ΄ελάχιστο 4 χρόνια έως και 20 χρόνια ασφάλισης, το ύψος των αποδοχών τους είναι ικανοποιητικό ( πχ 1500 ευρώ) ταυτόχρονα δεν έχουν πάρει τακτική επιδότηση τα προηγούμενα 4 έτη από τη λύση της εργασιακής τους σχέσης.
Ο υπολογισμός του μπόνους γίνεται με τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που αντιστοιχούν στα έτη ασφάλισης και τον μέσο όρο αποδοχών με το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο. Οι συντελεστές για τα έτη ασφάλισης ξεκινούν από 8% για τα 4 έτη και φτάνουν έως το 30% για 20 έτη και άνω.
Ετσι, το χαμηλότερο ποσό συνολικά που μπορεί να λάβει ο δικαιούχος στην αρχή της περιόδου ανεργίας είναι 646.7 +75 ευρώ = 721.7 και το υψηλότερο 1297.45 ευρώ , δηλαδή το διπλάσιο του 646.7 ,όπως ορίζει η ΚΥΑ
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι ανταποδοτικής φύσης (δηλ. προκύπτει από καταβληθείσες εισφορές ανεργίας κατά τον εργασιακό βίο) και όχι προνοιακής φύσης. Προϋποθέσεις: α) Ένταξη στην τακτική επιδότηση, β) 900 ημέρες ασφάλισης κατ’ ελάχιστο κατά τους 50 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, γ) Αποδοχές ίσες ή μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
Στόχος είναι το νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας, «να είναι πιο προσαρμοσμένο στη σύγχρονη μεταβατική αγορά εργασίας, πιο ανταποδοτικό και πιο δίκαιο».
Είναι εμπροσθοβαρές, με την επιδότηση να είναι υψηλότερη τους πρώτους μήνες και να μειώνεται σταδιακά, για να ενισχύσει την επανένταξη στην αγορά εργασίας, όπως συμβαίνει σε 17 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Σημειώνουμε ότι οι επιδοτούμενοι άνεργοι που θα βρουν εργασία πριν την ολοκλήρωση της επιδότησης δικαιούνται το 50% της υπόλοιπης επιδότησης επιπλέον του μισθού τους.
Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται έπειτα από εκπόνηση μελέτης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και στο πλαίσιο έργου τεχνικής βοήθειας της DG REFORM.
Πηγή:protothema.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Επίδομα ανεργίας: Σε ποιους δικαιούχους θα φτάσει έως 1.200 ευρώ
18 Ιουν. 2024 - 18:29 - Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει από το φθινόπωρο
17 Ιουν. 2024 - 8:50 - Καλά Χριστούγεννα!
24 Δεκ. 2024 - 17:59 - Πάρος: Προφυλακιστέος ο 16χρονος δράστης της επίθεσης με μαχαίρι
24 Δεκ. 2024 - 17:27 - Τέλη κυκλοφορίας 2025: Βήμα - βήμα η ψηφιακή δήλωση ακινησίας οχημάτων
24 Δεκ. 2024 - 16:56