Το 2024 ήταν γεμάτο από εκκινήσεις και ολοκληρώσεις έργων, έντονα φυσικά και γεωλογικά φαινόμενα, αλλά και διαμαρτυρίες για τα αιολικά πάρκα και τις αυξήσεις στα τέλη κρουαζιέρας

Χρονιά αλλαγών και νέων προοπτικών στις Κυκλάδες

Το 2024 μόλις ολοκληρώθηκε και αν μη τι άλλο ήταν ένα έτος που έφερε πολλές και σημαντικές αλλαγές στην πλειονότητα των νησιών των Κυκλάδων. Η σημαντικότερη αλλαγή ήταν ότι η χρονιά αυτή, ήταν η πρώτη των νέων Δημοτικών Αρχών, που ήρθαν για να αρχίσουν ή να συνεχίσουν κομβικής σημασίας έργα για τα νησιά τους.

Παράλληλα, ήρθαν αλλαγές στη διαχείριση των Δήμων, με τις άλλοτε Οικονομικές Επιτροπές να γίνονται Δημοτικές Επιτροπές, ενώ άρχισε και μία ξεχωριστή διαδικασία στους Δήμους, αυτή των Ειδικών Συνεδριάσεων Λογοδοσίας, με τις οποίες οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις μπορούν να κάνουν έναν "έλεγχο" στις Δημοτικές Αρχές, θέτοντας καίρια ερωτήματα.

Την ίδια ώρα, μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, ήρθαν σε πρώτη επαφή με τις προτάσεις για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια τους, στην Τήνο "έπεσαν" οι υπογραφές για το ζωτικής σημασίας έργο του ΧΥΤΥ, που θα δώσει λύσει σε χρόνια προβλήματα του νησιού, ενώ στην Άνδρο, το νησί ετοιμάζεται για τη δημιουργία σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου. Άλλωστε, μη ξεχνάμε ότι μέσα στη χρονιά η Ολυμπιακή Φλόγα "φώτισε" τρία νησιά των Κυκλάδων, μετά από 20 χρόνια.

Ιανουάριος

10/1: Σε μία συζήτηση η οποία διήρκησε αρκετές ώρες, προσπάθησαν να χωρέσουν στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ένα εξαιρετική σημασίας ζήτημα, αυτό που αφορά στην εκπόνηση της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του νησιού των Κυκλάδων. Η συνάντηση ήταν ανοιχτή στο κοινό ώστε να εξασφαλιστεί η κατά το δυνατόν μέγιστη δυνατή ενημέρωση για το αντικείμενο και το περιεχόμενο της μελέτης αυτής.

14/1: Το 2024 άρχισε με θετικές ειδήσεις για τις Δυτικές Κυκλάδες, καθώς μετά από παρέμβαση και επιστολή του δημάρχου Κύθνου, Σταμάτη Γαρδέρη, προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού του αλλά και των υπόλοιπων νησιών με τον Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν αρκετές αλλαγές. Ωστόσο αυτό άλλαξε στη διάρκεια του χρόνου, με νέες διαμαρτυρίες να ξεκινούν.

Φεβρουάριος

2/2: Ο πρώτος μήνας για τις νέες διοικήσεις των Δήμων είχε μόλις ολοκληρώθηκε και προσέφερε ένα σαφές δείγμα στους νέους δημάρχους, σε ότι αφορά στο τι παρέλαβαν, αλλά και το πως βλέπουν τα πράγματα από εδώ και στο εξής. Χωρίς ενδοιασμό και "φίλτρα", είχε μιλήσει στην "Κοινή Γνώμη", ο νέος δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, που είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "Η εικόνα που εμφανίζει σήμερα ο Δήμος Μυκόνου, είναι άκρως απογοητευτική σε όλους τους τομείς".

6/2: Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου και πλέον το αποτέλεσμα στην Άνδρο είναι οριστικό. Σύμφωνα με απόφαση του Εκλογοδικείου Σύρου, απορρίφθηκε η ένσταση του Δημήτρη Λοτσάρη, ο οποίος αμφισβητούσε το εκλογικό αποτέλεσμα και έτσι, οριστικά νέος δήμαρχος για τα επόμενα πέντε χρόνια, θα είναι ο Θεοδόσης Σουσούδης. Για δικαίωση μίλησε ο κ. Σουσούδης στην πρώτη του αντίδραση, λέγοντας ότι για "ακόμα μια φορά έλαμψε η αλήθεια", ενώ ο κ. Λοτσάρης, δεν τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα του εκλογοδικείου.

Μάρτιος

10/3: Το σημαντικό θέμα της Υγείας και του Νοσοκομείου Νάξου, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Το θέμα, έφερε με ερώτημά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας, Βασίλης Φλεριανός και είχε να κάνει, με την υγειονομική περίθαλψη στη Νάξο.

Στην απάντησή του ο δήμαρχος, Δημήτρης Λιανός, είχε αναφέρει ότι "είναι συμβολικό το πρώτο θέμα της πρώτης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας. Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό και αφορά όλη την κοινωνία. Πράγματι τα θέματα της υγείας στη νησιωτική Ελλάδα είναι πολλά και σύνθετα και είναι ένας από τους βασικούς λόγους να ανησυχούν όσοι μένουν στο νησί, αλλά και αποτρεπτικός λόγος για όσους θέλουν να μετακινηθούν και να μείνουν στο νησί. Εμείς, το συζητάμε, παρόλο που δεν έχουμε την κύρια αρμοδιότητα, ως Δήμος, ως κοινωνία και ως Δημοτικό Συμβούλιο".

14/3: Παρουσία του δημάρχου Αμοργού, Ελευθέριου Καραΐσκου υπεγράφη η σύμβαση για την επέκταση του Κέντρου Υγείας Αμοργού από τον Διοικητή της 2ης Δ.Υ.ΠΕ. Χρήστο Ροϊλό και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας NMC AE, Πέτρο Βασάκο. Ένα έργο ύψους 1.043.007,09 ευρώ. Ο φάκελος των μελετών και των αδειοδοτήσεων του έργου καταρτίστηκε με μέριμνα, χρηματοδότηση και επίβλεψη του Δήμου Αμοργού.

Απρίλιος

19/4: Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια, από την τελευταία φορά, που η Ολυμπιακή Φλόγα είχε περάσει από τα νησιά των Κυκλάδων, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004, για τα φωτίσει και πάλι. Στο πλαίσιο, της λαμπαδηδρομίας για τους Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, μπήκαν εκ νέου οι Κυκλάδες, στο καλεντάρι της διοργάνωσης και μάλιστα τρία νησιά, η Σαντορίνη, η Νάξος και η Πάρος είχαν τη χαρά να υποδεχτούν τη Φλόγα.

24/4: Με δυναμικές κινητοποιήσεις εντός και εκτός του νησιού της Κύθνου, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για την πρόθεση τοποθέτησης Αιολικού Σταθμού στο νησί. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τετάρτης 24 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη πλατεία Εσταυρωμένου Αιγάλεω. Η Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου στην Κύθνο, ο Σύνδεσμος Κυθνίων και ο Σύνδεσμος Δρυοπιδέων, δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω μέχρι να έρθει η οριστική δικαίωση.

Μάιος

1/5: Η κατολίσθηση που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Απριλίου, στη Σαντορίνη, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι του Κόρφου, θορύβησε και αναστάτωσε, όπως ήταν λογικό, τόσο τους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες του νησιού. Οι επιστήμονες, διεξήγαγαν έρευνες για τους λόγους που συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό, προτείνοντας προς τον Δήμο αντίστοιχα μέτρα.

Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" τόνιζε ότι "το περιστατικό συνέβη αναιτίως, καθώς δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος πίεσης στο σημείο. Δεν γίνονταν κάποιες εργασίες στην περιοχή, όπως οικοδομικές εργασίες, γιατί στην περιοχή που συνέβη το περιστατικό δεν έχει κατοικίες, αλλά γνωρίζουμε όλοι ότι το κατολισθητικό φαινόμενο υπάρχει στην περιοχή της καλδέρας".

24/5: Για ακόμη μία χρονιά, μέσα στις ξεχωριστές ανακοινώσεις από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος "Γαλάζια Σημαία", βρέθηκαν σε περίοπτη θέση και οι Κυκλάδες. Από τις Κυκλάδες συνολικά ξεχώρισαν 33 παραλίες, σε σχέση με τις 29 που ήταν το 2023. Συγκεκριμένα, η Σύρος μοιράστηκε την 1η θέση με τη Σαντορίνη, με έξι "Γαλάζιες σημαίες".

Ιούνιος

4-7/6: Με το νησί της Αντιπάρου, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το 8ο Διεθνές Συνέδριο Smart Data and Smart Cities (SDSC) από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2024, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το συνέδριο, όπως αναμένονταν, συγκέντρωσε κορυφαίους ειδικούς, ερευνητές και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες, όπως την χρήση 3D scanning και mobile mapping στον τομέα των “έξυπνων” πόλεων.

29/6: "Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές" ήταν η φράση του δημάρχου Σερίφου, που κυριάρχησε στην περιγραφή του στην "Κοινή Γνώμη" για τα αποτελέσματα του "πύρινου εφιάλτη" που χτύπησε για ακόμη μία φορά τη Σέριφο. Το Σάββατο, 29 Ιουνίου, ήταν μία από τις πολύ δύσκολες ημέρες που είχε να αντιμετωπίσει η Σέριφος, τα τελευταία χρόνια, γιατί η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Λιβάδι, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς άνεμους, που έπνεαν στην περιοχή, άφησαν πίσω τους πολλές υλικές ζημιές και φυσικές καταστροφές.

Ιούλιος

25/7: Ένα κομβικό ζήτημα, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά επείγον για το νησί της Σίφνου, συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για την εξέταση πρότασης αναφορικά με την αναγκαιότητα αναστολής οικοδομικών αδειών στο παράλιο μέτωπο του οικισμού "Βαθύ", στο πλαίσιο των ενεργειών του Δήμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από την έλλειψη κοινόχρηστου δικτύου και την εν γένει διάβρωση της ακτής.

Αύγουστος

5/8: Με στόχο την αλλαγή του τρόπου μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, ο Δήμος Κέας έθεσε πλέον σε λειτουργία ένα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, αυτόματης μίσθωσης και δημόσιας χρήσης. Πρόκειται για ένα σύστημα ιδιαίτερα εύχρηστο και βολικό, λόγω του ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου ενώ παράλληλα δε μολύνει το περιβάλλον.

28/8: Ένα, αν μη τι άλλο, σπάνιο περιστατικό για τα δεδομένα της Κύθνου, συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Αυγούστου, με κλέφτες να παραβιάζουν το δημαρχείο του νησιού, με σκοπό να αφαιρέσουν το χρηματοκιβώτιο που υπήρχε στο κτήριο. Η "Κοινή Γνώμη" είχε επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Κύθνου, Σταμάτη Γαρδέρη, ο οποίος θορυβημένος από το περιστατικό είχε αναφέρει ότι "είναι ένα περιστατικό το οποίο δεν το έχουμε ξαναζήσει, σε ένα νησί με μηδέν παραβατικότητα".

Σεπτέμβριος

28/9: Με τα προβλήματα της διαχείρισης των λυμάτων στο νησί της Σίφνου να βρίσκονται στο προσκήνιο, πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετικής σημασίας συνάντηση στην Αθήνα, με τη δήμαρχο Σίφνου, Μαρία Ναδάλη και τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Φάρου, Γιώργο Λουκή, να συνομιλούν με τον γενικό γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντας και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκο. Η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την αγωνία που απορρέει από την ανάγκη διαχείρισης των λυμάτων στη Σίφνο. Στη συζήτηση αυτή, οι εκπρόσωποι του νησιού, είχαν την ευκαιρία, με τη συμμετοχή συνεργατών του κ. Γραφάκου, να συζητήσουν διάφορες προτάσεις και λύσεις.

Οκτώβριος

1/10: Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία για την αύξηση του τέλους επιβατών για συγκεκριμένα νησιά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Μύκονος. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου, το θέμα τέθηκε επί τάπητος με τους περισσότερους συμμετέχοντες να εκφράζουν τις απόψεις τους, για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Αθανάσιος Κουσαθανάς - Μέγας, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που το νησί μας αντιμετωπίζει μια τιμωρητική διάθεση. Από πολλά χρόνια πριν, οτιδήποτε αρνητικό συνέβαινε, το χρέωναν στην Μύκονο. Και επειδή ουδείς μπορεί να γνωρίζει τα βαθύτερα κίνητρα αυτής της συστηματικής επικοινωνιακής και όχι μόνο επίθεσης, είχα παλιότερα τονίσει ότι «η Μύκονος δεν πωλείται!»".

18/10: Συνεχείς και έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στο νησί της Σαντορίνης, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προβεί σε μεγάλες αυξήσεις σχετικά με το τέλος εισόδου προορισμού στους επιβάτες της κρουαζιέρας, που θα φτάνει τα 20 ευρώ. Μάλιστα, από τον Δήμο Θήρας είχε εκδοθεί και ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Νοέμβριος

14/11: Η παρουσίαση που περίμεναν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι και οι φορείς της Σαντορίνης, η οποία αφορούσε στη μελέτη για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στο κατάμεστο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά. Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία ήταν στα σκαριά τα τελευταία χρόνια από την μελετητική εταιρία "Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε. - Σύμβουλοι Μηχανικοί", αποτελεί μετεξέλιξη των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και προβαίνει σε στρατηγικό και ρυθμιστικό σχεδιασμό για το Δήμο, με ορίζοντα τα επόμενα 15 έτη κατόπιν της έγκρισής της με Προεδρικό Διάταγμα.

Το σχέδιο που προτάθηκε ήταν το τρίτο κατά σειρά, που όπως ανέφερε η μελετητική εταιρεία, "προστατεύει του πόρους, ενώ παράλληλα ενσωματώνει αναπτυξιακές δυνατότητες βιώσιμης οικονομικής βάσης, σε όλους τους τομείς".

18/11: Συνεδρίασε για πρώτη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων στην Κέα. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προεδρείου του, υποχρεωτικά μία φορά το μήνα, έχοντας ως αντικείμενο ζητήματα σχετικά με τους σκοπούς λειτουργίας του, θέματα που εξυπηρετούν τον τοπικό σχεδιασμό για τη νεολαία και τις προτεραιότητες του Δήμου Κέας, καθώς και γενικότερα θέματα νεολαίας και άλλα θέματα, που εισάγονται προς συζήτηση από τους δημοτικούς συμβούλους του.

Δεκέμβριος

8/12: Σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο αποκτά η Άνδρος μετά από χρηματοδότηση ύψους 3.348.000 ευρώ από το Υπουργείο Αθλητισμού. Η έγκριση της χρηματοδότησης, από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για υποδομές στον τομέα του αθλητισμού, ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση και τον δήμαρχο Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου.

10/12: Σε "ράγες" υλοποίησης αναμένεται να μπει το επόμενο χρονικό διάστημα ένα σημαντικό έργο για το νησί της Τήνου. Πρόκειται για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης, ύψους 6.687.204,86 ευρώ, με τον περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο να προχωράει στην υπογραφή εργολαβικής σύμβασης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης που άρχισε το 2021.

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την εκκίνηση του σπουδαίου έργου, λέγοντας ότι "για πρώτη φορά η Τήνος θα διαχειριστεί σύννομα τα απορρίμματα και τα απόβλητά της. Σημαντικό έργο για το νησί ολόκληρο καθώς θα επιλύσει το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, θέλω να πιστεύω, για τις επόμενες δεκαετίες".