Πιέσεις του Ναυτικού Ομίλου Σύρου (ΝΟΣ) προς τη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης για το θέμα του κολυμβητηρίου

Ζητά λύση για τον υγρό στίβο μέσα στο 2026

Συνέντευξη στον πρόεδρο, Θ. Δούνια για τις προτάσεις που απέστειλε προ ημερών, με επιστολή του, προς τον Δήμο

Συνεχείς είναι οι πιέσεις προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και η πρόθεση συνεργασίας για να δοθεί λύση στο θέμα της 12μηνης λειτουργίας του κολυμβητηρίου, από τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου (ΝΟΣ), η πλευρά του οποίου έστειλε επιστολή στη Δημοτική Αρχή, διατυπώνοντας σαφείς προτάσεις.

Ο πρόεδρος του ΝΟΣ, Θοδωρής Δούνιας επιβεβαίωσε στην “Κοινή Γνώμη” πως πράγματι εστάλη  μία επιστολή, με την οποία ζητείται λύση για τις ανάγκες των αθλητών της κολύμβησης και του πόλο, με φόντο τη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να δώσει χρήματα για έργα το 2026, αφού προηγουμένως υπάρξουν οι απαραίτητες μελέτες.

Σε αυτό το πλαίσιο κατευθύνονται οι ενέργειες του ΝΟΣ, με τον κ. Δούνια να εξηγεί πως ο Δήμος οφείλει να καταλήξει σε μία λύση από τα προτεινόμενα σενάρια, για να ακολουθήσει η εκπόνηση μελέτης και εντός του 2026 να ζητηθεί χρηματοδότηση.

Όπως εξήγησε σε κάθε τόνο, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, πρέπει να υπάρξει λύση υλοποιήσιμη που θα απαντά στις “ανοιχτές” ανάγκες των αθλητών, για 12 μήνες τον χρόνο, αφού, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην εφημερίδα, “για εμένα το κολυμβητήριο σταμάτησε να λειτουργεί το 2015 όταν άρχισε η 3μηνη και 4μηνη λειτουργία του”.

Σημειώνεται πως εξ αρχής ο κ. Δούνιας ανέφερε πως γνωστοποιήθηκε ότι ο Δήμος στον προϋπολογισμό του φέτος, έχει βάλει το ποσό των 50.000 ευρώ για άμεσες επισκευές, ώστε να λειτουργήσει – για αρχή – η πισίνα το τρίμηνο του καλοκαιριού, κατά το 2025.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβρη του 2024 είχε απασχολήσει έντονα το πρόωρο κλείσιμο του κολυμβητηρίου, με αποτέλεσμα τη διάχυτη απογοήτευση της νεολαίας της Σύρου, συνολικά. Μετά είχε ακολουθήσει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το κολυμβητήριο και το επόμενο διάστημα είχαν έρθει εκπρόσωποι της εταιρείας Pool Sport Group στη Σύρο, για να κάνουν αυτοψία στις εγκαταστάσεις του και να κοστολογήσουν πιθανές λύσεις. Έκτοτε, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή.

Τρεις προτάσεις από τον ΝΟΣ

Ειδικότερα, για τις προτάσεις του ΝΟΣ μίλησε αναλυτικά ο κ. Δούνιας. Πέραν της αυτονόητης απαίτησης να επαναλειτουργήσει η πισίνα για 3μηνο, το καλοκαίρι του 2025, ο ΝΟΣ έθεσε επί τάπητος τρία σενάρια, με τη σχετική επιστολή του.

“Οι προτάσεις που υπάρχουν είναι συγκεκριμένες. Πρώτη πρόταση είναι να μπει ένα κινητό φράγμα μέσα στην πισίνα, το οποίο θα μειώνει την έκτασή της κατά τους χειμερινούς μήνες και θα βγαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να υπάρχουν τα αρχικά δεδομένα. Δεν είναι μία πρόταση πάρα πολύ κοστοβόρα και έχει γίνει και αλλού στην Ευρώπη”, περιέγραψε ο κ. Δούνιας.

“Η δεύτερη λύση είναι η προκάτ πισίνα”, συνέχισε, λέγοντας μάλιστα πως “αυτή η λύση δεν θα μπορούσε να γίνει στο γήπεδο του Copa, γιατί υπάρχουν απαγορευτικοί πολεοδομικοί όροι και τελικώς εκεί, δεν μπορεί να γίνει κάτι”. Ωστόσο, πρόσθεσε πως “είναι λογικό όμως σε μία από τις εκτάσεις που θα μπορούσαν να δοθούν από τον Δήμο και την Περιφέρεια, οπουδήποτε, να πάμε στην κατασκευή μίας προκάτ πισίνας με προκάτ αποδυτήρια. Η συγκεκριμένη πισίνα δεν θα μπορεί να περάσει τα 25 μέτρα”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “αυτό ως επιλογή θα δημιουργούσε ένα πρόβλημα στην υδατοσφαίριση, η οποία βέβαια θα μπορούσε να κάνει προπονήσεις εκεί και αγώνες στο μεγάλο κολυμβητήριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ή να φτιάχναμε την ομάδα και να δηλωθεί μία έδρα στην Αθήνα, για τους αγώνες της”.

Για το οικονομικό κόστος συμπλήρωσε πως “είναι μία λύση με πολύ μικρότερο κόστος από τα γηπεδάκια που κατά καιρούς έχουν κατασκευαστεί στο νησί, όπως για παράδειγμα από ένα γήπεδο σαν αυτό του Πάγου”.

Επιπλέον, παρουσίασε και ένα ακόμη σενάριο. “Η τρίτη λύση είναι η κατασκευή μικρής πισίνας στον χώρο που σήμερα λειτουργεί η μικρή πισίνα στις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου. Αυτή είναι η πιο μικρή λύση, η οποία βέβαια θα έδινε μία δυνατότητα 12μηνης λειτουργίας με πολύ μικρές δυνατότητες αλλά με προπόνηση κολυμβητική. Θα ήταν κάτι τουλάχιστον, από το τίποτα σήμερα”, δήλωσε σχετικά.

Κατά προτίμηση τεχνητό φράγμα στην υπάρχουσα μεγάλη πισίνα

Ο κ. Δούνιας ρωτήθηκε για το ποια είναι η προτιμητέα οδός για τις ανάγκες των αθλητών του υγρού στίβου κατά τη θέση του ΝΟΣ. “Σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα στο υπάρχον κολυμβητήριο να λειτουργήσει το θέμα του φράγματος, αυτό είναι σαφώς η καλύτερη λύση. Μπορείς να το συντηρείς και φυσικά να χρησιμοποιήσεις το καλοκαίρι το κολυμβητήριο στη σημερινή του μορφή και τον χειμώνα να το επαναφέρεις”, διευκρίνισε, λέγοντας ακόμη πως “αυτό το φράγμα μετακινείται. Οπότε μπορείς να έχεις τις διαστάσεις που θέλεις, δηλαδή στα 25 μέτρα ή στα 30 και άρα, να είναι για όλες τις χρήσεις. Άρα, να καλύψει κάθε ανάγκη”.

Για τη δαπάνη, θέλησε να συμπληρώσει πως “αυτό το κόστος είναι περίπου στις 600 χιλ. ευρώ. Δεν είναι μία κατασκευή 1 ή 2 εκατ. ευρώ. Όπως καταλαβαίνουμε είναι μικρότερο κόστος από την επισκευή του γηπέδου του βόλεϊ, σίγουρα βέβαια είναι ένα ποσό σημαντικό”.

“Άμεσα να επιλεγεί λύση, να εκπονηθεί μελέτη και να ζητήσουμε χρηματοδότηση”

Δεδομένου πως σταθερός “πονοκέφαλος” από τον Δήμο για το κολυμβητήριο αναφέρεται πως είναι το μεγάλο κόστος της 12μηνης λειτουργίας του, ο κ. Δούνιας ρωτήθηκε για τη συνδρομή του ΝΟΣ στην αναζήτηση χρηματοδότησης, στην περίπτωση της ικανοποίησης μίας εκ των τριών ανωτέρω προτάσεων. “Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε για τη χρηματοδότηση, αν συνταχθεί και εκπονηθεί η μελέτη. Δηλαδή να κάνουμε τις κινήσεις μας και τις επαφές μας για να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά, το 2026, εάν υπάρχει μελέτη έχει δείξει διάθεση και το Υπουργείο Αθλητισμού να βοηθήσει σε αυτό το θέμα”, ανέφερε ο πρόεδρος, λέγοντας πως, αν δεν μπορεί να προκριθεί η λύση του τεχνητού φράγματος, να δει ο Δήμος το σενάριο της προκάτ πισίνας. “Αν βέβαια αυτή η λύση δεν μπορεί να προκριθεί γιατί το κολυμβητήριο είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν θα επιτραπεί να “ρίξουμε” ας πούμε 600 χιλ. ευρώ, θα πρέπει να το δούμε. Γιατί για ένα τέτοιο έργο, θα πρέπει και το υπόβαθρο να είναι σωστό. Δηλαδή φανταστείτε να γίνουν όλα αυτά τα έξοδα και ξαφνικά να χαλάσουν τα μηχανήματα”, σημείωσε, λέγοντας ακόμη πως “μετά θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε μία προκάτ 25αρα πισίνα, σε όποιον χώρο μπορεί να δοθεί. Είναι εφικτό σενάριο και χρειάζεται έναν χώρο όχι πολύ μεγάλο. Εκεί το κόστος διαμορφώνεται αναλόγως του τί θέλεις να φτιάξεις”.

“Δεν είναι αθλητισμός η 3μηνη λειτουργία”

Καταλήγοντας στη συνέντευξή του, ο Θοδωρής Δούνιας ρωτήθηκε για το αν ο ΝΟΣ και με την επιστολή ζητά άμεση απάντηση. “Αυτό είναι και το πνεύμα της επιστολής μας. Εμείς είχαμε δεσμευθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα έρθουν από εταιρεία, θα καταθέσουν τις προτάσεις και περιμένουμε κάτι. Σίγουρα θα γίνει μία προσπάθεια να ανοίξει το καλοκαίρι το κολυμβητήριο για το γνωστό τρίμηνο, αλλά σταθερά ζητάμε λύση για 12μηνη λειτουργία.

Για εμένα, το έχω πει, πως το κολυμβητήριο σταμάτησε να λειτουργεί το 2025. Από τη στιγμή που άρχισε η 3μηνη και 4μηνη λειτουργία του. Αυτό ήταν και κακό γιατί με αυτό τον τρόπο αποφεύγαμε να δοθεί λύση. Δυστυχώς, δεν είναι αθλητισμός μία τρίμηνη λειτουργία του κολυμβητηρίου”, σχολίασε συγκεκριμένα, λέγοντας τέλος τα εξής: “Αφού υπάρχει διάθεση από το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία για να δοθεί χρηματοδότηση για το 2026, πρέπει να αρχίσουμε από τώρα, να έχουμε μελέτη για να προχωρήσουμε το 2026. Κατανοώ ότι η Τεχνική Υπηρεσία έχει φόρτο, αλλά πρέπει να δώσουμε λύση για το κολυμβητήριο και τις ανάγκες των παιδιών”.