Εργαστήριο στη Σύρο από τη Λέσχη Φωτογραφίας, υπό την καθοδήγηση της βραβευμένης σκηνοθέτιδας, Δέσποινας Οικονομοπούλου

Η δημιουργική τέχνη του ντοκιμαντέρ

"Θα μετουσιώσουμε την θεωρία σε πράξη, μέσα από ένα "ταξίδι" στην τέχνη και την τεχνική του μαγικού κόσμου του ντοκιμαντέρ"

Εργαστήριο πεντάμηνης διάρκειας πάνω στην τέχνη του ντοκιμαντέρ, θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, με τη συμμετοχή της βραβευμένης σκηνοθέτιδας, Δέσποινας Οικονομοπούλου.

Το σεμινάριο, που θα διεξάγεται από τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου και έχει ως αφετηρία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, έχει ως επίκεντρο την θεωρητική, αλλά και την πρακτική προσέγγιση της δημιουργίας μίας ταινίας μικρού μήκους, από τους συμμετέχοντες.

Για τα σεμινάρια, αλλά και για το μαγικό "ταξίδι" στον κινηματογράφο, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", η σκηνοθέτης, Δέσποινα Οικονομοπούλου.

"Δημιουργία και μύηση"

Η έναρξη του εργαστηρίου, με σημείο συνάντησης την έδρα της Λέσχης Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου, θα γίνει την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ, όπου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε πρώτη επαφή με την εισηγήτρια και σκηνοθέτιδα, Δέσποινα Οικονομοπούλου.

Το εργαστήριο, που θα διαρκέσει για 5 μήνες, αποτελείται από τρεις συναντήσεις κάθε μήνα με την βραβευμένη σκηνοθέτιδα, σε συνεργασία με τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου, θα δώσει την ευκαιρία σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μετατρέψουν τις δημιουργικές τους ιδέες σε οπτικοακουστικά έργα, μέσα από τη μύησή στη τέχνη και τη τεχνική του μαγικού κόσμου του ντοκιμαντέρ.

Τα σεμινάρια είναι ανοιχτά για όλους, ανεξαρτήτως αν είναι μέλη της Λέσχης, ενώ "κορωνίδα" τους θα αποτελέσει μια ταινία μικρού μήκους, η οποία και θα παρουσιαστεί και επίσημα.

"Θα δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένους άξονες"

"Η συνεργασία μας με τη Λέσχη Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου δημιουργήθηκε μέσω επαφής με μέλη της. Συγκεκριμένα, ήρθαν σε επαφή μαζί μου, ενημερώνοντας για τις δραστηριότητες της και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε κάτι, ας πούμε πιο αμβλυμμένο στο χρόνο, δηλαδή να μην είναι για ένα Σαββατοκύριακο, καθώς το ντοκιμαντέρ θέλει χρόνο. Έτσι και αλλιώς ο κινηματογράφος είναι μία τέχνη του χρόνου, βασίζεται δηλαδή στον χρόνο και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα δημιουργικό εργαστήριο διάρκειας πέντε μηνών", επεσήμανε στην εφημερίδα η σκηνοθέτιδα, μιλώντας τόσο για την επαφή της με τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου, όσο και γι' αυτό που θα επακολουθήσει τους επόμενους πέντε μήνες.

Ερωτώμενη τώρα για τη θεματολογία του ντοκιμαντέρ, η κα. Οικονομοπούλου, δήλωσε ότι "το θέμα που θα επεξεργαστούμε, είναι αυτό που θα θέσουν οι συμμετέχοντες. Δηλαδή εμείς θα δουλέψουμε τους άξονες της τεχνικής, της τέχνης, θεωρητικά, αλλά κυρίως πρακτικά με τα θέματα που θα φέρουν στο εργαστήριο οι ίδιοι οι συμμετέχοντες", υπογραμμίζοντας ότι αυτά θα επεξεργαστούν από τους ίδιους, βάση των κατευθυντήριων γραμμών, που θα δώσει η ίδια.

"Η επεξεργασία της θεματολογίας θα γίνει από τους ίδιους τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου, αλλά εγώ θα είμαι εκεί για να τους κατευθύνω, να τους εμπνεύσω και να τους βοηθήσω. Έτσι και αλλιώς η τέχνη του σινεμά, είναι μία τέχνη που πρέπει να δημιουργήσεις για να τη μάθεις", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, το σεμινάριο θα εμπεριέχει θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα πάνω στον κινηματογράφο, υπογραμμίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα προβληθεί και επίσημα στο κοινό της Σύρου.

"Στο εργαστήριο συμπεριλαμβάνονται κάποια μαθήματα θεωρητικά, όπως ένα "ταξίδι" στην ιστορία και τα είδη του ντοκιμαντέρ, θα προβληθούν ταινίες και αποσπάσματα από πολύ σημαντικούς αντιπροσωπευτικούς δημιουργούς, παλαιότερους, αλλά και πιο σύγχρονους Έλληνες και ξένους, κάποιους που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, καθώς ήμουν εκεί και έχω και κάποιες επιρροές από τη συγκεκριμένη περιοχή. Θα περάσουμε από όλα τα στάδια δημιουργίας μία ταινίας. Από τη σύλληψη της ιδέας, το στήσιμο την παραγωγή, το μοντάζ, την προβολή της, αλλά και άλλες μορφές με ποιοτικό και κοινωνικό αντίκτυπο", δήλωσε στην εφημερίδα.

Λίγα λόγια για τη Δέσποινα Οικονομοπούλου

Η Δέσποινα Οικονομοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Έχει πτυχίο Διεθνολόγου από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και Master of Arts Film Video & New Screen Media από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου. Είναι βραβευμένη κινηματογραφίστρια και έμπειρη φωτογράφος. Έχει ιδρύσει την πολιτιστική πλατφόρμα Desfilms http://desfilms.org/, με έδρα την Αθήνα αλλά έντονη παρουσία και συνεργασίες και σε διεθνές επίπεδο, που εστιάζει στα οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά μέσα, με σκοπό την έκφραση, την επικοινωνία, τη συνεργατικότητα και την εκπαίδευση.

Έχει στο ενεργητικό της πειραματικές ταινίες μικρού μήκους, βίντεο εγκαταστάσεις, βίντεο χορού και συμμετοχές ως μοντέρ σε διεθνή ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται θέματα όπως η θέση του ανθρώπου στον σύγχρονο κόσμο, η μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη αδύναμων κοινωνικά ομάδων, και η προστασία του περιβάλλοντος. Βασικός άξονας της κινηματογραφικής της προσέγγισης είναι η αποτύπωση των ανθρωπίνων συναισθημάτων και κοινωνικωπολιτικών προβληματικών.

Επίσης έχει λάβει μέρος στο 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, με την ταινία "Aurora".

Τέλος να σημειωθεί, όπως η ίδια είπε, δεν συνεργάζεται για πρώτη φορά με το κοινό της Σύρου, καθώς έχει καλύψει κινηματογραφικά κάποια δρώμενα στο νησί, όπως έχει συνεργαστεί με τους Ακροποδητί πάνω σε ένα σεμινάριο για παιδιά 8-12 ετών για τη δημιουργική φωτογραφία και το χορό, με θέμα "Ιστορίες του τόπου μας", το 2022. Η συγκεκριμένη δράση έγινε με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και έλαβε χώρα στα νησιά της Σύρου, της Τήνου, της Δονούσας και της Αμοργού, σε συνεργασία με την χορογράφο Άννα Δασκάλου. Η πιλοτική εφαρμογή της δράσης, είχε διεξαχθεί και στη Μυκόνο.