Σεμινάρια σχεδίου, ζωγραφικής και σύνθεσης από την εικαστικό, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης

"Μύηση στην τεχνική του σχεδίου"

"Το σημαντικό στο οποίο πρέπει να εκπαιδευτεί ο καθένας μας είναι στο σχέδιο, καθώς έχει να κάνει, όχι μόνο με το χαρτί, αλλά με όλο το "σχέδιο" της ζωής μας"

Σεμινάρια πάνω στο σχέδιο, τη ζωγραφική και τη σύνθεση, από την εικαστικό Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, διοργανώνονται στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης.

Ο κύκλος των μαθημάτων, που απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες, χωρίς να αποκλείονται μαθητές, αλλά και σπουδαστές που αγαπούν την τέχνη της ζωγραφικής, θα αρχίσουν την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στο τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς.

Λεπτομέρειες για τα σεμινάρια, έδωσε στην "Κοινή Γνώμη" η ζωγράφος και καθηγήτρια του Πρότυπου ΕΠΑΛ Σύρου, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου.

"Βασικό στοιχείο το σχέδιο"

Τα σεμινάρια αφορούν κατά κύριο λόγο το σχέδιο και μετέπειτα το χρώμα. Αυτό θα βοηθήσει, καθώς το σχέδιο αποτελεί τη βάση για να προχωρήσει κανείς και να ανοιχτεί στο χρώμα, δήλωσε στην εφημερίδα η κα. Παπαδημητρίου.

"Σκοπός μου δηλαδή, είναι να ρίξουμε το βάρος μας τους επόμενους μήνες στο σχέδιο, για να μπορέσουμε μετέπειτα να περάσουμε και στην τεχνική του χρώματος. Την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά θα δώσουμε βάση σε αυτό, διότι χωρίς αυτό, δηλαδή χωρίς γνώσεις στο σχέδιο δεν μπορεί να συνεχίσει. Είναι το βασικό στοιχείο, διότι όποιος και να μάθει καλά το χρώμα, θα πρέπει κάπου να το ακουμπήσει, κάπου να το εφαρμόσει και θα το εφαρμόσει σε ένα σχέδιο. Αυτό είναι το σημαντικό στο οποίο πρέπει να εκπαιδευτεί ο καθένας μας, καθώς έχει να κάνει, όχι μόνο με το χαρτί, αλλά με όλο το "σχέδιο" της ζωής μας", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας ακόμη περισσότερο το θέμα και επικεντρώνοντας μάλιστα στο θέμα του σχεδίου, στο οποίο δίνεται ιδιαίτερο βάρος, η ζωγράφος και καθηγήτρια του ΕΠΑΛ, δήλωσε ότι "στη σειρά σεμιναρίων που αρχίζουν στη Βαρδάκειο Σχολή, θα δοθεί έμφαση στο ακαδημαϊκό σχέδιο και στις αρχές της σύνθεσης πριν ανοιχτούμε στο χρώμα. Σκοπός είναι να αναπτυχθεί η ικανότητα παρατήρησης, ώστε να μπορεί ο καθένας να μεταφέρει αναλογικά στο χαρτί μια τρισδιάστατη σύνθεση της επιλογής του, αποδίδοντας την αίσθηση των όγκων και της πλαστικότητας καθώς και της προοπτικής. Σε δεύτερο χρόνο μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε πειραματισμούς και να εξελίξει κάτι που θα μιλάει για εκείνον".

Καταλήγοντας η κα. Παπαδημητρίου, τόνισε ότι "όπως προείπα, τα πάντα στη ζωή μας είναι σχέδιο. Σχήματα που εφαρμόζουν το ένα στο άλλο, δημιουργώντας μια ροή από εικόνες και εμπειρίες. Και σε ένα μεγάλο σχέδιο συνδεόμαστε όλοι. Όταν εκπαιδευόμαστε στην παρατήρηση των σχημάτων δυναμώνουμε το βίωμα προσφέροντας στον εαυτό μας ένα πλαίσιο κίνησης και έναν έλεγχο. Όταν αυτά τα κατακτήσουμε, έχουμε πια εσωτερικεύσει τις βάσεις για να μπορούμε να ανοίξουμε κάποια παράθυρα έκφρασης στην υποκειμενικότητά μας".

Ερωτώμενη για τη διάρκεια των μαθημάτων ζωγραφικής, υπογράμμισε ότι αυτή θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τον αριθμό των ενδιαφερομένων.

"Η διάρκειά τους θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των συμμετεχόντων, αλλά επειδή βλέπω ότι ήδη έχουμε ενδιαφερόμενους, πιστεύω ότι θα διαρκέσουν καθ' όλη την εκπαιδευτική χρονιά, μέχρι δηλαδή το καλοκαίρι. Όμως επειδή ζω και εργάζομαι στο νησί, αυτά θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο, διότι πρέπει να έχουν μία συνέχεια", σημείωσε.

Τέλος, στην επισήμανση για το ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στα συγκεκριμένα σεμινάρια, η κα. Παπαδημητρίου διευκρίνισε ότι τα μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν κατά κύριο λόγο ενήλικες, ενώ δεν αποκλείονται και μικρότερης ηλικίας.

"Εμείς απευθυνόμαστε κατά βάση σε ενήλικες. Όμως εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον και κάποιος μαθητής ή και σπουδαστής, είμαστε ανοιχτοί. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Ακόμη και κάποιος που έχει κάνει σχέδιο και θέλει να το προχωρήσει και φυσικά αρχάριοι", είπε χαρακτηριστικά.

Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη, αρχής γενομένης από τις 22 Ιανουαρίου, από τις 6 και μισή το απόγευμα, έως τις 8 και μισή το βράδυ, με την επισήμανση, ότι εάν υπάρξει ενδιαφέρον από μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, θα προστεθεί επιπλέον ημέρα και ώρα.

Ποια είναι η Άννα Μαρία Παπαδημητρίου

Η Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, απ όπου αποφοίτησε το 2005. Προηγούμενες σπουδές έχει κάνει στο τμήμα διακόσμησης, της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών. Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις και μπιενάλε νέων καλλιτεχνών.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί και στη Σύρο, όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο έλαβε χώρα αίθουσα Τέχνης "Γ. & Ε. Βάτη" στην πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη, η έκθεση "Πέραν της αναπνοής, είμαστε μία αλληλουχία καταδύσεων".

Η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης

Η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης λειτουργεί από το 1872 και ιδρύθηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο Αθηνών "Παρνασσός" και τον Σύλλογο "Βύρων". Είχε ως σκοπό την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού με την προσφορά δωρεάν εκπαίδευσης στα γράμματα και τις τέχνες.

Στη Σχολή σήμερα παραδίδονται μαθήματα ελληνικών για ξενόγλωσσους και αγγλικών, ιταλικών, ισπανικών, ρωσικών και γαλλικών για Έλληνες και ξενόγλωσσους. Τα μαθήματα αυτά έρχονται να καλύψουν ένα κενό, σε τοπικό επίπεδο, στο χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Για τους μαθητές, άλλωστε, υπάρχει η δυνατότητα να προετοιμαστούν και για τα κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.

Διοργανώνει επίσης εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας για ξένους διάρκειας δύο εβδομάδων. Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες που επιθυμούν να μάθουν ή να βελτιώσουν τα ελληνικά τους, ενώ θέλουν να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή ενός κυκλαδίτικου νησιού που είναι ζωντανό χειμώνα – καλοκαίρι.

Πέρα από το γνωστικό αντικείμενο, όμως, η Σχολή λειτουργεί ως ένας χώρος όπου ο καθένας μπορεί να λειτουργεί ως φορέας του πολιτισμού του, αλλά και ως δέκτης στοιχείων άλλων πολιτισμών. Σ` αυτόν τον χώρο η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση, αντίθετα όλοι επιδιώκουν να βιώνουν το πολυπολιτισμικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μέσα από όλες τις δραστηριότητες. Αφηγήσεις παραμυθιών από όλο τον κόσμο, ανέβασμα παραστάσεων από ξενόγλωσσους μαθητές, πολυεθνική κουζίνα, χαριστικά παζάρια ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, πεζοπορίες στα βουνά είναι μερικές από τις πολλές δράσεις που οργανώνονται από τους μαθητές και για τους μαθητές.

Η Σχολή, άλλωστε, λειτουργεί και ως γραφείο πληροφόρησης για τους μετανάστες. Οι μαθητές της, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, μπορούν να πάρουν πληροφορίες σχετικές με μεταναστευτικά θέματα και σχετικές δομές.

Παράλληλα από το 2009 συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα "Δια Βίου μάθησης" (Grundtvig και Leonardo Da Vinci) παίρνοντας μέρος σε διακρατικές συμπράξεις και υλοποιώντας πρότζεκτ με τη συμμετοχή των μαθητών. Το 2013 η Σχολή διοργάνωσε εργαστήριο με τίτλο "Γνωρίζω την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τα μάτια των μεταναστών/ Επίπεδο Α2-Β1". Το εργαστήριο επιχορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Πρόγραμμα Grundtvig) και κάλυψε πλήρως τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και συμμετοχής για 15 εκπαιδευομένους που διαμένουν σε χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης.