Οι σημερινές ανάγκες σύνδεσης των Κυκλάδων σε ημερίδα του ΣΕΕΝ
- Σήμερα - 6:19
Σε θέματα νησιωτικότητας και κυρίως στην αναγκαιότητα επανασχεδιασμού των ενδοκυκλαδικών συνδέσεων ώστε να απαντώνται οι σημερινές(!) ανάγκες των νησιών, στάθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, κατά τη συμμετοχή και τοποθέτησή του, σε ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), την Τρίτη, στην Αθήνα.
Εκτός από την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως και των ακτοπλοϊκών εταιρειών, στην ημερίδα με τέσσερα πάνελ, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Διονύσης Θεοδωράτος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νικόλαος Βέττας, ο πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ, Αθανάσιος Λιάγκος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβολος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας κ.α..
Αναφορικά με την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων να εκπονηθεί ένας νέος σχεδιασμός για τις συνδέσεις των νησιών στο νομό Κυκλάδων, ο κ. Ρούσσος ενημέρωσε πως, όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα δοθεί στο Υπ. Ναυτιλίας προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση και ακολούθως να γίνει μία συνάντηση στη Σύρο, με το σύνολο των άμεσα και έμμεσα ενδιαφερομένων και εμπλεκόμενων, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη.
Σημειώνεται πως ο κ. Στυλιανίδης, μαζί με τον υφυπουργό, Στέφανο Γκίκα και τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη θα επισκεφθούν τη Σύρο τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, σε συνέχεια αποδοχής της προ καιρού πρόσκλησης του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου.
Ο ίδιος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την ημερίδα και την παρέμβασή του.
Συνέπειες στους νησιώτες από την αύξηση των εισιτηρίων
“Την Τρίτη στις 14 Ιανουαρίου ο ΣΕΕΝ διοργάνωσε μία ημερίδα που γενικό τίτλο είχε “Σύγχρονες ακτοπλοϊκές μεταφορές, Βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών”. Αυτή η ημερίδα (άρχισε από τις 10 το πρωί και έληξε στις 5 το απόγευμα) περιελάμβανε τέσσερα πάνελ που συμμετείχε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που ανήκουν στον ΣΕΕΝ”, γνωστοποίησε πρωτίστως, σημειώνοντας πως στη διάρκεια των συζητήσεων, βασικό θέμα που απασχόλησε, αποτέλεσαν οι συνέπειες στους πολίτες σχετικά με το κόστος των εισιτηρίων, που θα αυξηθεί.
“Κεντρικό θέμα που υπήρξε και απασχολεί όλη την ακτοπλοΐα και έχει άμεση επίπτωση και σε εμάς που είμαστε νησιώτες είναι ότι προκύπτει τεράστια αύξηση των εισιτηρίων, αφού από την εδώ και καιρό γνωστοποιημένη αλλαγή του καυσίμου των πλοίων, έχουν οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο λειτουργικό κόστος που δυστυχώς, προφανώς θα μετακυληθεί στους επιβάτες”, σημείωσε. Συμπλήρωσε, δε, πως από την πλευρά των ακτοπλόων ειπώθηκε ότι “οι επενδύσεις που απαιτούνται για να προσαρμοστούν τα πλοία είναι τεράστιες”.
Ο κ. Ρούσσος υπογράμμισε πως “το ενδιαφέρον είναι ότι στη μελέτη που παρουσίασε ο ΙΟΒΕ δείχνει πως θα έχουμε σοβαρό θέμα μείωσης των επισκεπτών όταν το κόστος ανεβαίνει και δεν είναι μόνο αυτό που έχει να αντιμετωπίσει ο καταναλωτής – επισκέπτης”.
Γενικότερα, για το περιεχόμενο των ομιλιών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε πως “η ημερίδα αλλά και οι συζητήσεις στα διαλείμματα ήταν κάτι ωφέλιμο για όλες τις πλευρές, του Υπουργείου, των συμμετεχόντων, των εταιρειών”.
“Να διορθωθεί το μεταφορικό έργο”
Ειδικότερα, για τη συμμετοχή του σε ένα από τα τέσσερα πάνελ που αφορούσε στη νησιωτικότητα ο κ. Ρούσσος υπήρξε σαφής αναφορικά με τη δική του τοποθέτηση. “Σε αυτό το πάνελ ήταν ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Κουτουλάκης, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και διευθύνων σύμβουλος της Levante Ferries, κ. Απέργης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Μουτζούρης, ο πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ και εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΛΘ Α.Ε., κ. Διάκος Αθανάσιος και εγώ ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.
Από την πλευρά του Επιμελητηρίου, αυτό που θέλαμε να θέσουμε κύρια και σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι η πρωτοβουλία μας να κάνουμε μία προσπάθεια ώστε να φτιάξουμε έναν “μπούσουλα” που να αλλάξει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί πριν από 25 χρόνια και που ισχύουν μέχρι σήμερα”.
Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε ο κ. Ρούσσος, “παρά τις σταθερές διεκδικήσεις μας για όλα τα θέματα, δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για να βελτιωθούν τα λιμάνια – είναι θέμα της πολιτείας -, ή για να επιβάλλουμε τη μείωση του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ή για να βελτιώσουμε τις συνθήκες μεταφοράς, αφού γι αυτά, δεν έχουμε εκτελεστική δυνατότητα”. Όμως, επεσήμανε πως “αποφασίσαμε να πούμε πως αν αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα θέματα, πρέπει να έχουμε και πλοία και δρομολόγια για να εκτελούν τις συνδέσεις των νησιών. Και επειδή το καλοκαίρι είναι γνωστό ότι οι ελεύθερες γραμμές αλλάζουν την ακτοπλοϊκή εικόνα και έχουμε πυκνά δρομολόγια, αυτό που πρέπει να δούμε είναι όλο τον χρόνο πώς θα κρατήσουμε τη συνδεσιμότητα των νησιών”.
Έκλεισε τη συγκεκριμένη αναφορά του, εξηγώντας ακόμη πως “ένας βασικός λόγος που ασχοληθήκαμε με αυτή την πρωτοβουλία είναι πως ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, θέλουμε να δούμε με ποιο τρόπο θα διορθωθεί το μεταφορικό έργο”.
Ξεχωριστή συνάντηση για το σχέδιο στη Σύρο
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Ρούσσος ανέφερε στην ημερίδα πως η εν λόγω πρωτοβουλία για τον επανασχεδιασμό των ενδοκυκλαδικών συνδέσεων, “έχει τύχει της εγκρίσεως του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Ναυτιλίας και όλων των εταιρειών και προφανώς αν πάνε καλά τα πράγματα και πάρει το αρμόδιο όργανο, που είναι το Υπουργείο το σχέδιο και το οδηγήσει σε διαβούλευση, έχουμε πει, να έρθει στη Σύρο, συνολικά η πολιτική ηγεσία και όλες οι εταιρείες και να γίνει μία ξεχωριστή συνάντηση”. Σε αυτή, πρόσθεσε πως θα συμμετέχουν “όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι στον α΄ και β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης ώστε να επιτευχθεί μία μίνιμουμ συμφωνία για να πάει αυτό το σχέδιο σε δημοπράτηση”.
Ο κ. Ρούσσος εξήγησε ακόμη πως “αυτός είναι και ο βασικός λόγος που προσκαλέσαμε όλη την πολιτική ηγεσία στην πρώτη συνάντηση που κάνει το νέο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, στη Σύρο, την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου”.
“Σωστή προετοιμασία και κοινή διεκδίκηση”
Καταλήγοντας, έστειλε το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, για την επίτευξη αποτελεσμάτων θετικών για τα νησιά, αναφορικά με το θέμα της συνδεσιμότητας. “Προκειμένου να επιτευχθεί ένας στόχος σε οποιοδήποτε θέμα χρειάζονται δύο πράγματα. Σωστή προετοιμασία και συνολική διεκδίκηση. Εάν στην πράξη(!) καταφέρουμε να έχουμε ένα θέμα ορθά προετοιμασμένο και να πετύχουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο συντονισμό και αποδοχή από τους τοπικούς φορείς και διεκδικηθεί συνολικά η πρόταση, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα. Διαφορετικά δεν θα έρθει αποτέλεσμα”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Να μπει δεύτερο επιδοτούμενο πλοίο στις ενδοκυκλαδικές συνδέσεις
29 Νοε. 2024 - 6:20 - Ενισχύεται η αφαλάτωση με νέα μονάδα 1.000 κυβικών ημερησίως
28 Νοε. 2024 - 6:19 - Εμπαίζουν και σφίγγουν τη “θηλιά” στις νησιωτικές επιχειρήσεις
29 Ιουλ. 2024 - 6:20 - Στη Σύρο ο Άδωνις Γεωργιάδης για την ατζέντα της Υγείας
23 Απρ. 2024 - 6:20 - Ίδιες διεκδικήσεις προς τον νέο υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη
5 Ιαν. 2024 - 6:19