Αύξησαν τον πλούτο τους οι δισεκατομμυριούχοι το 2024
- Σήμερα - 13:35
Κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αυξήθηκε η περιουσία που συγκεντρώνουν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη το 2024, τρεις φορές ταχύτερα από το 2023 ήτοι κατά 5,7 δισ. δολάρια την ημέρα, γεγονός ενδεικτικό και της ταχύτητας με την οποία οξύνονται οι ανισότητες στον πλανήτη.
Αυτό αποκαλύπτει η πιο πρόσφατη έκθεση της Oxfam για την ανισότητα, που δημοσιοποιείται στη σκιά της φετινής σύναξης της αφρόκρεμας του παγκόσμιου τραπεζικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου του πλανήτη, σύμφωνα με την οποία έχει ήδη δρομολογηθεί ήδη η δημιουργία τουλάχιστον 5 τρισεκατομμυριούχων μέσα σε μια δεκαετία.
Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή της περσινής πρόβλεψης για έναν τρισεκατομμυριούχο στο ίδιο χρονικό διάστημα, γεγονός ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η υπερσυγκέντρωση πλούτου που διευρύνει τις παγκόσμιες ανισότητες.
Η έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα περιουσιακά στοιχεία των δισεκατομμυριούχων συμπίπτει επίσης με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ αναμένεται να συμπεριλάβει αρκετούς δισεκατομμυριούχους στην ομάδα στενών συμβούλων του και να εκχωρήσει μεγάλης κλίμακας φορολογικά προνόμια στα μεγαλύτερα εισοδήματα.
Το πλουσιότερο 1% κατέχει τον μισό παγκόσμιο πλούτο
Στον αντίποδα της αύξησης του πλούτου των δισεκατομμυριούχων, με το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων να κατέχει σχεδόν το 45% του συνόλου του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 44% της ανθρωπότητας, περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας που ορίζεται στα 6,85 δολάρια την ημέρα.
Μία στις 10 γυναίκες ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με κάτω από 2,15 δολάρια την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι 24,3 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, επισημαίνει η Oxafam.
Διαμετρικά αντίθετα, μάλιστα, με τους ρυθμούς αύξησης της συγκέντρωσης πλούτου, η πρόοδος στη μείωση της φτώχειας έχει σταματήσει. Σύμφωνα, δε, με τους συντάκτες της έρευνας, η ακραία φτώχεια θα μπορούσε να τερματιστεί τρεις φορές γρηγορότερα εάν μειώνονταν οι ανισότητες.
Η Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό πλούτου δισεκατομμυριούχων μεταξύ των χωρών της G7, όπου ο πλούτος αυξανόταν κατά 35 εκατομμύρια στερλίνες την ημέρα στα 182 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2024.
Πώς αυξήθηκε ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων
Η αύξηση της αξίας των μετοχών στα παγκόσμια χρηματιστήρια είναι η μεγαλύτερη πηγή αύξησης του πλούτου των δισεκατομμυριούχων, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αύξηση της αξίας των ακινήτων, εκτιμά η οργάνωση. Τα οικιστικά ακίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των παγκόσμιων επενδύσεων.
Επισημαίνεται ακόμη η αύξηση του πλούτου που δεν δημιουργήθηκε με την αξία των ιδιοκτητών του, του «ανάξιου πλούτου», όπως χαρακτηριστικά ορίζεται, καθώς το 60% του πλούτου των δισεκατομμυριούχων προέρχεται πλέον από κληρονομιές, μονοπώλια ή τη δύναμη των συνεργασιών μεταξύ πλουσίων.
«Πάρα πολλοί από τους λεγόμενους “αυτοδημιούργητους” είναι στην πραγματικότητα κληρονόμοι τεράστιων περιουσιακών στοιχείων, που παραδόθηκαν από γενιές προνομιούχων. Η αφορολόγητη κληρονομιά δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι προσβολή της δικαιοσύνης, διαιωνίζοντας μια νέα αριστοκρατία όπου ο πλούτος και η εξουσία παραμένουν κλειδωμένα στα χέρια λίγων», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International, Amitabh Behar.
Πόσοι είναι οι υπερπλούσιοι και ποιοι προστέθηκαν
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 204 πέρυσι σε 2.769. Ο συνολικός πλούτος τους εκτινάχθηκε από 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 15 τρισ. δολάρια σε μόλις 12 μήνες – η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τότε που άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.
Ενδεικτικό της τεράστιας συγκέντρωσης πλούτου είναι ότι η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αυξανόταν κατά μέσο όρο κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα και ακόμη κι αν έχανε το 99% του πλούτου τους σε μια νύχτα, θα παρέμεναν δισεκατομμυριούχοι, επισημαίνουν οι συντάκτες.
Μεταξύ των πιο πλούσιων του κόσμου περιλαμβάνονται ο Τζεφ Μπέζος, με περιουσία 219,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του οποίου η «αυτοκρατορία» της Amazon αντιπροσωπεύει το 70% ή περισσότερο των διαδικτυακών αγορών στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία.
Ακόμη, ο Aliko Dangote, ο οποίος με περιουσία 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής, κατέχοντας «σχεδόν μονοπώλιο» στο τσιμέντο στη Νιγηρία και κυριαρχώντας στην αγορά σε ολόκληρη την Αφρική.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου λαμβάνεται, δεν κερδίζεται, καθώς το 60% προέρχεται είτε από κληρονομιά, από «φιλονικία και διαφθορά» ή από μονοπωλιακή εξουσία. Υπολογίζει ότι το 18% του πλούτου προέρχεται από τη μονοπωλιακή εξουσία.
Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων σε πραγματικό χρόνο του Forbes, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι οι Μασκ, Μπέζος, Ζάκερμπεργκ, ο Λάρι Έλισον, ο συνιδρυτής της Oracle και ο Μπερνάρ Αρνό.
Η Anna Marriott, επικεφαλής της πολιτικής για την ανισότητα της Oxfam, δήλωσε: «Πέρυσι προβλέψαμε ότι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα μπορούσε να εμφανιστεί μέσα σε μια δεκαετία, αλλά αυτή η συγκλονιστική επιτάχυνση του πλούτου σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται τώρα σε πορεία για τουλάχιστον πέντε. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι κατεστραμμένο, καθώς επιτρέπει και διαιωνίζει αυτή την έκρηξη πλούτου, ενώ σχεδόν η μισή ανθρωπότητα συνεχίζει να ζει στη φτώχεια».
Πηγή: ΟΤ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο πλούτος των Ελλήνων σε αριθμούς
12 Μαΐου. 2024 - 8:40 - Ψηφιακό ευρώ: Κυκλοφορεί μέσα στο 2025 - Τι θα γίνει με τα «μετρητά»
20 Ιαν. 2025 - 17:14 - ΑΑΔΕ: Σαφάρι σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει τα POS και τις ταμειακές
20 Ιαν. 2025 - 14:09 - Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από σήμερα
20 Ιαν. 2025 - 9:52 - Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι αλλαγές στη διαδικασία υποβολής που ισχύουν από φέτος
20 Ιαν. 2025 - 9:04