Πυρά από την Αναστασία Ψάλτη προς τον δήμαρχο του νησιού, για τη μη ανταπόκριση του Δήμου με την παροχή έξτρα υπαλλήλου για γραμματειακή υποστήριξη

Αντιπαράθεση για το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Τήνου

Π. Κροντηράς: "Οι παραιτήσεις υπαλλήλων δεν έγιναν δεκτές και την ευθύνη λειτουργίας έχει η πρόεδρός του"

Σκληρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην επικεφαλής της παράταξης “Αλλάζουμε”, Αναστασία Ψάλτη και τον δήμαρχο Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά, αναφορικά με τη μετ' εμποδίων λειτουργία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Τήνου, καθώς, όπως επισημαίνει η πρώτη σε δημόσια δήλωσή της, υπάρχει έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης.

Η κα. Ψάλτη αναφέρει πως η διαφαινόμενη “αδρανοποίηση” του Συμβουλίου, φέρνει στο προσκήνιο τον κίνδυνο να απαξιωθεί το όργανο και “να εκδίδονται οικοδομικές άδειες χωρίς τον έλεγχο των αρχιτεκτονικών μελετών”.

Στα παραπάνω, δίνει απαντήσεις, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος εξηγεί πως η κα Ψάλτη κάνει επίθεση στον Δήμο, χωρίς να υπάρχει λόγος, καθώς υποστηρίζει πως αφού δεν έχουν γίνει αποδεκτές παραιτήσεις υπαλλήλων που είναι στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, την ευθύνη για τη λειτουργία του φέρει η πρόεδρός του.

Μάλιστα, γνωστοποιεί πως το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει δύο συνεδριάσεις και η επόμενη ακολουθεί στις 28/1.

“Επί οκτώ μήνες χωρίς γραμματειακή υποστήριξη”

Ειδικότερα, η κα. Ψάλτη προχώρησε σε ανακοίνωση με αφορμή την επιστολή της προέδρου του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Τήνου με θέμα “την αδυναμία πραγματοποίησης συνεδριάσεων του φορέα λόγω έλλειψης γραμματέα”. Όπως τόνισε στο περιεχόμενό της, “στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκθέσαμε την αγωνία μας για τη διαφαινόμενη “αδρανοποίηση” του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Τήνου, λόγω μη ορισμού νέου γραμματέα. Με γνωστό τον ρόλο που επιτελεί ο φορέας στην προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, καλέσαμε τον δήμαρχο να μας απαντήσει αν έχει λάβει αίτημα διάθεσης υπαλλήλου για ορισμό γραμματέα από την πρόεδρο του Συμβουλίου ή από άλλη υπηρεσία και αν ναι, για ποιον λόγο δεν έχει ανταποκριθεί”. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην ανακοίνωση η κα. Ψάλτη, “ο κ. Κροντηράς, αφού παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος, μάς απάντησε ότι “δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο πρέπει να αναλάβει ο Δήμος Τήνου την επίλυση του ζητήματος (σ.σ.: μέσω διάθεσης υπαλλήλου)”, αρνούμενος επί της ουσίας ότι φέρει σχετική ευθύνη”.

Συμπλήρωσε, ακόμη, πως ο δήμαρχος “όφειλε όμως, να προχωρήσει” γιατί “οι εξελίξεις τον εκθέτουν”. Η επικεφαλής της παράταξης “Αλλάζουμε” σημείωσε, επίσης, πως “δύο ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 η πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής έστειλε επιστολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, τονίζοντας την αδυναμία του φορέα να συνεδριάσει, δεδομένης της έλλειψης γραμματειακής υποστήριξης εδώ και οκτώ μήνες. Ενημέρωνε δε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Δήμοι Τήνου και Μυκόνου δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα διάθεσης υπαλλήλου, παρότι είχαν κληθεί να πράξουν σχετικά. Οι “Αλλάζουμε” καλούμε τον κ. Κροντηρά να μην αδιαφορεί περαιτέρω. Οκτώ μήνες είναι αρκετοί! Όχι στην απαξίωση του ρόλου που επιτελεί το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής”.

“Προέχει η περιβαλλοντική προστασία”

Η θέση της Αναστασίας Ψάλτη σχετικά με το ζήτημα είναι: “Όχι στην “αδρανοποίησή” του και στη διαμόρφωση ενός καθεστώτος όπου θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες χωρίς τον έλεγχο των αρχιτεκτονικών μελετών”, πολύ περισσότερο όπως υποστηρίζει “ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία η προστασία του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής είναι από τα βασικά ζητήματα των νησιών μας”.

“Η κα Ψάλτη λέει πως για όλα φταίει πάντα ο δήμαρχος”

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Κροντηράς περιγράφει τα δεδομένα για το αν έχει ή όχι αρμοδιότητα ο Δήμος να στηρίξει τη λειτουργία του Συμβουλίου, τονίζοντας πως αυτό ούτως ή άλλως γίνεται και πως παραιτήσεις υπαλλήλων που θα άφηναν κενό, δεν έχουν γίνει αποδεκτές.

“Η λογική της κας. Ψάλτη είναι ότι για όλα να φταίει ο δήμαρχος συγκεκριμένα και να στοχοποιεί. Πιστεύω είναι μία τακτική για να βρίσκεται κάποιος στην επικαιρότητα. Δημιουργεί θέματα εκεί που δεν υπάρχουν και το λέω αυτό με βάση τα εξής:

Ο αρχικός νόμος του 2011 (ΦΕΚ Α 241) λέει ότι γραμματέας του Συμβουλίου και αναπληρωτής ορίζεται υπάλληλος της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εάν δεν υπάρχει υπάλληλος της Περιφέρειας.

Αυτό τροποποιήθηκε το 2017 με το ΦΕΚ Α 167 που λέει γραμματέας ότι γραμματέας του συγκεκριμένου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και αναπληρωτής ορίζεται υπάλληλος του Τμήματος Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος ή αν δεν υπάρχει της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή άλλου φορέα του ευρύτατου δημόσιου τομέα. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα του Δήμου και είμαστε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα”.

Ως εκ τούτου, μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση, ο δήμαρχος αναφέρει: “Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν τρεις και σήμερα τέσσερις γραμματείς που έχουν οριστεί με αποφάσεις στο Συμβούλιο της Αρχιτεκτονικής. Οι δύο είναι υπάλληλοι του Δήμου Τήνου, ο τακτικός είναι υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας, υπάρχουν δύο αναπληρωματικοί του Δήμου της Τήνου και μία τακτική που μπήκε πολύ πρόσφατα μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα της Άνδρου που μπήκε τον Ιούλιο του 2024”.

“Καμία παραίτηση δεκτή”

Σημείωσε, δε, πως “όλα αυτά τα χρόνια, η Τήνος εξυπηρετούσε και τη Μύκονο και την Άνδρο και τώρα για πρώτη φορά βγάζει απόφαση η Αποκεντρωμένη που λέει αποκλειστικά την Περιφερειακή Ενότητα. Αυτό δεν μας επηρεάζει”. Ωστόσο, όπως εξηγεί, “το βασικό είναι πως και στην τελευταία απόφαση 12/9/2024 υπάρχει ρητή αναφορά ότι καμία από τις παραιτήσεις των υπαλλήλων του Δήμου της Τήνου και των αναπληρωματικών και της τακτικής που είναι από την Περιφερειακή δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Επομένως το Συμβούλιο είναι στην κρίση της προέδρου να συνεχίζει να λειτουργεί. Ο υπάλληλος, από τη στιγμή που δεν γίνεται αποδεκτή η παραίτησή του, δεν τίθεται θέμα”.

Απαντώντας στην κριτική της κας. Ψάλτη προσθέτει δε πως “το έγγραφό της λέει για αδυναμία, ενώ δεν υπάρχει αδυναμία” ενώ επί της ουσίας για την αναγκαιότητα καλής λειτουργίας του Συμβουλίου, υποστηρίζει: “Εννοείται πως η μη λειτουργία της Επιτροπής δημιουργεί προβλήματα και έχει μήνες να συνεδριάσει, αλλά θεωρώ ότι βρίσκουμε έναν ωραίο τρόπο να τα ρίχνουμε στη γραμματειακή υποστήριξη εκεί που δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που οι παραιτήσεις των υπαλλήλων δεν έγιναν δεκτές, το όργανο συνεχίζει να λειτουργεί”.

Τέλος, ο κ. Κροντηράς, γνωστοποίησε, μάλιστα, πως το τελευταίο διάστημα τα δεδομένα είναι τα εξής: “Ήδη τώρα αυτό το διάστημα έχουν γίνει τρεις συνεδριάσεις και σήμερα έχω στα χέρια μου πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για τις 28/1. Αυτή είναι η τρίτη. Έγινε μία τέλος Δεκεμβρίου και η άλλη 16/1. Και πολλά θέματα είναι της Τήνου”.