Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε Φοίνικα και Γαλησσά

Διασφάλιση της δημόσιας υγείας

Επιφυλάξεις για τον τρόπο ψεκασμού, καθώς αυτός καλύπτει, λόγω της γεωμορφολογίας, ανάγκες της Ρόδου και όχι της Σύρου

Στον έγκαιρο προγραμματισμό για τη λήψη μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, προχώρησε ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η προγραμματική σύμβαση αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος σε δύο περιοχές του νησιού και συγκεκριμένα στον Φοίνικα και στον Γαλησσά, με το ύψος της δαπάνης που θα επιβαρύνει το Δήμο να ανέρχεται περί τις 7.000 ευρώ.

Ενστάσεις για τον τρόπο των ψεκασμών, καθώς αυτοί καλύπτουν, λόγω της γεωμορφολογίας, ανάγκες κυρίως της Ρόδου και της Νάξου και λιγότερο της Σύρου, εξέφρασε ο εντεταλμένος του Δήμου, Γιάννης Βουτσίνος, προτείνοντας έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο καταπολέμησης των κουνουπιών.

Το αντικείμενο της σύμβασης

Την προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε δύο περιοχές της Σύρου και συγκεκριμένα στο Φοίνικα και στον Γαλησσά, ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή της, η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Αντικείμενο της εν λόγω σύμβασης, αποτελεί η συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου για την καταπολέμηση των κουνουπιών, την αντιμετώπιση προβλημάτων όχλησης και μόλυνσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία των πολιτών και επισκεπτών στο νησί.

Από την πλευρά του Δήμου ορίστηκαν ως εκπρόσωποι, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Μαραγκός και Νίκος Σκευοφύλακας, ενώ το ποσό που θα επιβαρύνει τα οικονομικά του, ανέρχεται στις 7.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, λόγω της ιδιαίτερης γνώσης

των περιοχών που χρήζουν εφαρμογής στα όρια της χωρικής αρμοδιότητας του, καθώς επίσης και λόγω του ότι ο Δήμος μπορεί να παρακολουθηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υλοποίησή του.

Τα αναμενόμενα οφέλη από την συγκεκριμένη συνεργασία, μέσω της σύμβασης, είναι η πληρέστερη εφαρμογή λόγω της εγγύτητας με τους χώρους, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η διεύρυνση της έκτασης της εφαρμογής, καθώς επίσης και η ταχύτερη και επίκαιρη εφαρμογή ως προς τη μείωση των εστιών και των πληθυσμών των κουνουπιών.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών στο υδρόβιο στάδιο με εφαρμογές τους σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Η εφαρμογή του περιλαμβάνει τον συστηματικό έλεγχο των υδατοσυλλογών που αποτελούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών για τον εντοπισμό παρουσίας αυγών, προνυμφών και νυμφών κουνουπιών και τη διενέργεια ψεκασμών στις εστίες που φιλοξενούνται τα συγκεκριμένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

"Επιβάλλεται η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης"

Για καθυστέρηση της έναρξης του προγράμματος των ψεκασμών καταπολέμησης των κουνουπιών κατά την περσινή χρονιά, έκανε λόγο η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και μέλος της Επιτροπής, Μαρία Μαυρίκου, η οποία στη συνέχεια τόνισε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει αφετηρία τον μήνα Μάρτιο, ώστε να καταπολεμάται ο πρώτος ενήλικος πληθυσμός, όπως είπε χαρακτηριστικά.

"Είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών να αρχίζει τον μήνα Μάρτιο, ώστε να μη διαφύγει ο πρώτος ενήλικος πληθυσμός. Πέρυσι, ο ψεκασμός καθυστέρησε κατά 2,5 μήνες. Οπότε κατά τη φετινή περίοδο τα ορισμένα μέλη του Δήμου θα πρέπει να έχουν τον έλεγχο και την εποπτεία της εφαρμογής της σύμβασης. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η έγκαιρη πληροφόρηση των κατοίκων για τη λήψη σχετικών προφυλάξεων, κάτι που εμπεριέχεται και στη σχετική σύμβαση μεταξύ του Δήμου μας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου", τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, απαντώντας στην τοποθέτηση της κας. Μαυρίκου σχετικά με την καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος το 2024, είπε ότι "η προγραμματική σύμβαση έρχεται στην αρχή του 2025, προκειμένου να υπάρξει η όσο γίνεται πιο άμεση υπογραφή της σύμβασης, για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες".

"Δεν έχει καμία σχέση η Σύρος με τη Ρόδο και τη Νάξο"

Τις ενστάσεις του σχετικά με τον τρόπο και την εφαρμογή του ψεκασμού, κατέθεσε ο εντεταλμένος του Δήμου και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής, Γιάννης Βουτσίνος.

Αιτιολογώντας τις αντιρρήσεις του επί του θέματος, επεσήμανε ότι ο σχετικός σχεδιασμός έχει καταρτιστεί για περιοχές που εμφανίζονται λιμνάζοντα νερά και έλη, κάτι που δεν υπάρχει στη Σύρο, λόγω της ανομβρίας.

Πρότεινε, δε, καθώς η εμφάνιση των κουνουπιών στη Σύρο, όπως χαρακτηριστικά είπε, δημιουργείται μέσω των λυμάτων και του αποχετευτικού δικτύου, να προταθεί σε συνεργασία με τη γεωπόνο του Δήμου, η αλλαγή του τρόπου ψεκασμού.

"Επί της ουσίας θα τοποθετηθώ, επειδή η περιοχή του Γαλησσά, είναι μία περιοχή που βάλλεται το καλοκαίρι από τα συγκεκριμένα έντομα. Εμένα δε με βρίσκει σύμφωνο με τη προνυμφοκτονία, καθώς αυτή έχει σχεδιαστεί ανά την Ελλάδα για περιοχές με λιμνάζοντα νερά. Στη Σύρο δεν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις με έλη και βάλτους, όπως έχει η Ρόδος και η Νάξος. Στο δικό μας νησί το πρόβλημα με τα κουνούπια δημιουργείται από το αποχετευτικό δίκτυο (βόθροι), από τα λύματα δηλαδή. Για αυτό το λόγο είχα καταθέσει μία πρόταση να αλλάξει ο σχεδιασμός που υπάρχει με την Περιφέρεια, καθώς λόγω της ανομβρίας, οι συγκεκριμένοι ψεκασμοί είναι περιττοί. Καλό θα ήταν ο Δήμος σε συνεργασία με την αρμόδια γεωπόνο να εξετάσει την αλλαγή του ψεκασμού, δίνοντας στις ξενοδοχειακές μονάδες σκευάσματα, τα οποία και θα ρίχνονται στο αποχετευτικό σύστημα", σημείωσε χαρακτηριστικά.