Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης

Καθημερινή ενημέρωση και εγρήγορση για τα σεισμικά φαινόμενα

Κ. Μητσοτάκης: "Είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες, χωρίς να μπορεί κανείς να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη"

Αμείωτη συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, η οποία, όπως είναι φυσικό, έχει θορυβήσει τους κατοίκους των νησιών.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εξέλιξη του φαινομένου, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού, Βασίλη Κικίλια και κλιμακίου επιστημόνων.

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό ότι θα υπάρχει πλέον καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για τα σεισμικά φαινόμενα, αλλά και τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Παράλληλα, οι τρεις επιστήμονες, Εύη Νομικού, Κώστας Παπαζάχος και Ευθύμης Λέκκας, πραγματοποίησαν αμφότεροι παρουσιάσεις, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους και τον κόσμο, για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το φαινόμενο. Μάλιστα, ο κ. Παπαζάχος έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας, λέγοντας ότι "η κατάσταση φαίνεται να οδεύει σε ένα καλύτερο σενάριο".

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε χθες τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν ασφαλείς χώρους προσωρινής συγκέντρωσης (καταφύγια) σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών περιοχών.

Κ. Μητσοτάκης: "Κρίναμε με τον υπουργό ότι η καθημερινή ενημέρωση είναι απαραίτητη"

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τους επιστήμονες για την παρουσίασή τους, γνωστοποίησε πως θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

"Κρίναμε με τον υπουργό ότι είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει μια ενημέρωση, αλλά και εκπαίδευση της κοινής γνώμης για ένα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο το οποίο όμως έχουμε τη δυνατότητα να το αποκωδικοποιήσουμε και να το εξηγήσουμε με απλά λόγια", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

"Πρώτα και πάνω από όλα η πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται την επιστήμη"

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "πρώτα και πάνω από όλα η πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται την επιστήμη. Το έχουμε κάνει και στη διαχείριση άλλων κρίσεων. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και τώρα. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτα δεδομένα. Οι επιστήμονες παρουσίασαν με απλά λόγια τι έχουμε να διαχειριστούμε και συγκεκριμένα τρία διακριτά φαινόμενα, μια ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Νέα Καμμένη που έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να εγκυμονεί κινδύνους, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου που είναι αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης επιστημονικών δεδομένων και το πιο ανησυχητικό τεκτονικό φαινόμενο με τη δραστηριότητα στο ρήγμα το οποίο έχει δώσει πολλούς παρατεταμένους σεισμούς".

Αν και τα μηνύματα των επιστημόνων έχουν πλέον μία πιο αισιόδοξη χροιά, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

"Γι' αυτό και απαιτείται και σε αυτή τη συγκυρία απόλυτη υπακοή με τις κατευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας, η οποία λαμβάνει υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα των δύο επιτροπών που συνεδριάζουν καθημερινά. Είναι σαφές ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός", τόνισε χαρακτηριστικά

Β. Κικίλιας: "Γίνεται μια προσπάθεια επιχειρησιακά να δείξει η ελληνική πολιτεία ότι είναι εκεί"

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις επί του θέματος και στις δράσεις που έχουν γίνει όσο το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Κικίλιας, μάλιστα, αναφέρθηκε στις ομάδες ΕΜΑΚ και ΕΜΟΔΕ, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, την ενίσχυση στα νησιά των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, καθώς και την παρουσία αρματαγωγού στην περιοχή στο σενάριο απεμπλοκής ευπαθών ομάδων.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι "το ΤΕΕ κάνει ελέγχους σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και σχολεία, αλλά και η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών ελέγχει τα κτήρια στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά. Επιπλέον, έχει γίνει ενίσχυση του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας, έχουν οριστεί σημεία συγκέντρωσης, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσπαθούν να ενισχύσουν στο πεδίο τις δυνατότητες επικοινωνίας, ενώ και ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται με συνεργεία στο νησί. Αυτό αναθεωρείται επιχειρησιακά κάθε πρωί. Γίνεται μια προσπάθεια επιχειρησιακά να δείξει η ελληνική πολιτεία ότι είναι εκεί, ότι στηρίζει και ότι αντιλαμβάνεται και αυτή την κρίση και προσπαθεί να είναι δίπλα στους πολίτες και κυρίως στους νησιώτες".

Κ. Παπαζάχος: "Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο"

Ο καθηγητής γεωφυσικής και σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε στη σύσκεψη για την εξέλιξη της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια, ωστόσο, φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη και πηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο".

Ε. Λέκκας: "Ο κίνδυνος σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός"

Την ίδια ώρα, ο Ευθύμης Λέκκας επεσήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί, υπογραμμίζοντας πως "η Σαντορίνη διαμορφώθηκε από γεωδυναμικούς κινδύνους και κυρίαρχα από τον ηφαιστειακό κίνδυνο, τον σεισμικό κίνδυνο, τον κατολισθητικό κίνδυνο και τις διαβρώσεις. Αυτοί οι κίνδυνοι λοιπόν, δημιούργησαν και το μοναδικό ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Είναι επόμενο αυτοί οι κίνδυνοι να εκδηλώνονται κατά περιόδους και βεβαίως θα ασχοληθούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον κατολισθητικό κίνδυνο, ο οποίος είναι ένας κίνδυνος που διαμορφώνει συνεχώς τα μοναδικά πρανή της καλντέρας".

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι "ο κίνδυνος σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες κάθε χρόνο. Χαρτογραφήσαμε τον κατολισθητικό κίνδυνο και χαρτογραφήσαμε την κατολισθητική διακινδύνευση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, επιλέξαμε πέντε περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση: Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι)".

Ε. Νομικού: "Τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1956"

Με τη σειρά της και η ηφαιστειολόγος, Εύη Νομικού ανέλυσε τα τελευταία σεισμικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, συνιστώντας ψυχραιμία στους κατοίκους των νησιών.

"Ο καθρέφτης του υποθαλάσσιου ρήγματος με βαθυμετρία δείχνει τη μορφολογία του Κολούμπο, αλλά και τα ρήγματα, που όλα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης προς Αρκεσίνη και όχι προς την Αμοργό. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Δημιουργούμε χάρτες τεκτονικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1956", δήλωσε η κα. Νομικού

Ο Δήμος Θήρας τοποθέτησε κορδέλες σήμανσης στο νησί

Ο Δήμος Θήρας, το μεσημέρι της Τετάρτης, εξέδωσε ανακοίνωση για τις κορδέλες σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του νησιού για την προληπτική προστασία κατοίκων και επισκεπτών.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: "Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν τοποθετηθεί κορδέλες σήμανσης για την απαγόρευση πρόσβασης σε διάφορα σημεία του νησιού, για την προληπτική προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών. Παρακαλούμε να γίνει σεβαστή η απαγόρευση προσέγγισης στα σημεία αυτά και να ενημερωθούν οι επισκέπτες στις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν, ώστε να μην τις προσπερνούν".