Έρχεται το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά: Οι κανόνες για τα κρυπτονομίσματα – Τι άλλο αλλάζει
- Χθες - 17:04
«Αποκαλυπτήρια» αυτή την εβδομάδα των διατάξεων του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς με στόχο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση λίγο μετά τα μέσα του μήνα.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για τις αλλαγές στο χρηματιστήριο, μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία, εντάσσεται ποινική διάταξη για παράνομη δραστηριότητα αλλά και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους. Εντός του έτους θα προωθηθεί και ειδικότερο νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά στη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων.
Η αγορά κρυπτονομισμάτων
Μέσω του νομοσχεδίου θεσπίζονται κανόνες προστασίας του κοινού στα κρυπτοστοιχεία και κυρίως δικλείδες ασφαλούς ενημέρωσης και προειδοποίησης για τα πολύ υψηλά ρίσκα που ενέχουν τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες.
Παράλληλα, καθίστανται πιο αυστηροί μηχανισμοί ελέγχου για την αποτροπή χρήσης των κρυπτονομισμάτων από παράνομες δραστηριότητες ενώ ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές, κατά περίπτωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Τράπεζα της Ελλάδος για τα κρυπτονομίσματα και εντάσσεται ποινική διάταξη για παράνομη δραστηριότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει τεθεί σε ισχύ ο Κανονισμός 2024/1114 (MICA) που θεσπίζει κανόνες για την αγορά των κρυπτοστοιχείων. Ο συγκεκριμένος κανονισμός θεσπίζει ενιαίους κανόνες για εκδότες κρυπτοστοιχείων, για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και για παρόχους υπηρεσιών που σχετίζονται με τέτοιου είδους κρυπτοστοιχεία (παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων). Οι κανόνες καλύπτουν:
- τις απαιτήσεις διαφάνειας και δημοσιοποίησης για την έκδοση, τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή κρυπτοστοιχείων προς διαπραγμάτευση σε πλατφόρμα διαπραγμάτευσης κρυπτοστοιχείων·
- την αδειοδότηση και την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων και των εκδοτών μαρκών με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία και των εκδοτών μαρκών ηλεκτρονικού χρήματος (e-money)
- τη λειτουργία, την οργάνωση και τη διακυβέρνησή των εκδοτών και των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων
- την προστασία των κατόχων κρυπτοστοιχείων και των πελατών των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων
- μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών, της παράνομης δημοσιοποίησης προνομιακών πληροφοριών και της χειραγώγησης της αγοράς.
Αύξηση ορίων για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Πέντε πρωτοβουλίες για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους και μία για τα θύματα της εταιρίας Ασπίς Πρόνοια θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς. Η βασικότερη είναι ο διπλασιασμός του εισοδηματικού ορίου για επιλέξιμους οφειλέτες σχετικά με την τεκμαιρόμενη συναίνεση των πιστωτών στην αίτηση εξωδικαστικού μηχανισμού. Ο διπλασιασμός των ορίων (εισοδηματικών και περιουσιακών) έχει ως προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών χρεών τις 300.000 ευρώ
«Πάμε να καλύψουμε αυτό που λένε πολλοί μεσαία τάξη ή αλλιώς ανθρώπους οι οποίοι είχαν κάποιο εισόδημα προτού γίνει αυτό το πατατράκ που έγινε την περασμένη δεκαετία και οι οποίοι φτώχυναν και αυτή την ώρα δεν έχουν προοπτική. Επιχειρούμε με αυτό τον τρόπο να επιταχύνουμε ακόμη πιο πολύ τις διαδικασίες για να επανέλθουν σε μία κανονικότητα» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα την Παρασκευή.
Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις σχετίζονται με:
· Υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη. Πλέον των εργαλείων ρύθμισης και προστασίας που ήδη λειτουργούν, με νέα ρύθμιση θεσμοθετείται η υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει εγγράφως στον οφειλέτη, τουλάχιστον τρεις (3) μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού, με κάθε πρόσφορο τρόπο (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας) πρόταση ρύθμισης για την οφειλή για την οποία επισπεύδει τον πλειστηριασμό. Ωστόσο, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται εάν ο οφειλέτης δεν έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης του πιστωτή, παρέχοντας κατ’ ελάχιστον διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλέφωνο επικοινωνίας.
· Απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία αλλά καταχωρείται στο Μητρώο Φερεγγυότητας. Με νέα ρύθμιση, προστίθεται η δυνατότητα στον εισηγητή δικαστή, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να εκδίδει πράξη με την οποία διαπιστώνει την επέλευση της απαλλαγής του οφειλέτη από τις οφειλές του. Υπενθυμίζεται ότι εάν δεν επαρκεί η περιουσία του οφειλέτη δεν ανοίγεται πτωχευτική διαδικασία αλλά εγγράφεται στο Μητρώο Φερεγγυότητας. Έτσι, επεκτείνεται η δυνατότητα του εισηγητή δικαστή να εκδώσει και για αυτούς τους οφειλέτες πράξη με την οποία διαπιστώνεται η επέλευση της απαλλαγής.
· Επέκταση προθεσμιών ώστε να μπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να μπει στο ενδιάμεσο πρόγραμμα. Καταργείται η αποκλειστική προθεσμία των εξήντα (60) ημερών, εντός της οποίας ο ευάλωτος οφειλέτης καλείται να υποβάλει αίτηση για ένταξή του στο Πρόγραμμα Συνεισφοράς του Δημοσίου σε Ευάλωτους οφειλέτες. Η κατάργηση αυτή γίνεται προκειμένου να διευκολυνθούν περισσότεροι ευάλωτοι οφειλέτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας και να διασώσουν από την εκποίηση την κατοικία τους. Παράλληλα, το ίδιο το Ενδιάμεσο πρόγραμμα επεκτείνεται για 4 επιπλέον μήνες έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.
· Επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης δανείων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης. Είχε θεσμοθετηθεί ρητώς η δυνατότητα να ρυθμίζονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού δάνεια που έχουν εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου με δυνατότητες διαγραφών και επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής. Η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται και στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να ρυθμίσει τις οφειλές του μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν συνήθως μεγαλύτερες οφειλές και για αυτό επιλέγουν το εργαλείο της εξυγίανσης, να ρυθμίσουν και τα δάνεια με εγγύηση Ελληνικού δημοσίου, χωρίς να διακινδυνεύεται η παρασχεθείσα εγγύηση.
· Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης ζημιωθέντων της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ»- επιλύονται ζητήματα αποζημιώσεων σε δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλειες ζωής. Προκειμένου να επιλυθεί κατά μόνιμο τρόπο η καταβολή αποζημίωσης σε δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής, η οποία καταβάλλεται από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής (ΕΚΙΑΖ), εισάγεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε αυτό να καταβάλει πρόσθετα ποσά στους ασφαλισμένους ως προκαταβολή. Τα πρόσθετα ποσά που θα καταβάλλονται θα λαμβάνουν υπόψιν τις οικονομικές δυνατότητες του ΕΚΙΑΖ, καθώς δεν θα δύναται να ξεπερνούν το 25% των διαθεσίμων του. Με τον τρόπο αυτό θα επέλθει ταχύτερη αποζημίωση των ζημιωθέντων από την «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», καθώς θα μπορεί να παρέχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα εύλογο ποσό.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΕΟΔ Κυκλάδων: Εκπαίδευση πολιτών και πιστοποίηση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση
10 Φεβ. 2025 - 16:07 - Καιρός: Τσουχτερό το κρύο σήμερα - Πού θα βρέξει
10 Φεβ. 2025 - 11:23 - Δυσδιάκριτες οι διαβάσεις σε δρόμους αυξημένης κυκλοφορίας
10 Φεβ. 2025 - 6:14 - Επιπλέον ρευστότητα στη αγορά μέσω ΤΕΠΙΧ: «Οδικός χάρτης» για δάνεια με ευνοϊκούς όρους
9 Φεβ. 2025 - 18:04 - Σαντορίνη: Πάνω από 11.700 σεισμοί από 26 Ιανουαρίου – Τι αλλάζει στη συχνότητα και το επίκεντρο
9 Φεβ. 2025 - 15:19