Υπ. Υγείας: Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία
- Σήμερα - 14:22
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αποδώσει τη χρονιά που πέρασε, οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει αλλά και οι προκλήσεις για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναλύθηκαν εκτενώς στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επανέλαβε αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση έχει επιλύσει τα τελευταία χρόνια άλυτα θέματα 30 ετών της φαρμακοβιομηχανίας. «Τι δεν καταφέραμε;», διερωτήθηκε. «Το 3ετές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας», απάντησε. Σχολίασε δε ότι δεν είναι μόνο δική του ευθύνη που δεν έχει προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία – αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών. Αλλά και ευθύνη των επιχειρήσεων, αφού δεν υπάρχουν προτάσεις από όλους τους Συνδέσμους που τους εκπροσωπούν. «Δεσμεύομαι ότι θα σας καλέσω για να συζητήσουμε τι μπορούμε να υπογράψουμε», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.
Σημειώνεται ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας έχει συζητηθεί εδώ και κάποιους μήνες και έχει εκδηλωθεί η πρόθεση των δύο πλευρών να γίνει πράξη. Στόχος είναι να μπορούν οι εταιρείες να έχουν ένα περιβάλλον προβλεψιμότητας, να γνωρίζουν τη χρηματοδότηση που θα λάβουν και να μην βρίσκονται συνέχεια αντιμέτωπες μπροστά από μια «έκπληξη» σε ό,τι αφορά στο clawback.
Μερική συγκράτηση του clawback του νοσοκομειακού φαρμάκου
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη φαρμακευτική πολιτική «δουλεύουν». Μάλιστα, τα σημειώματα των clawback (αυτόματες επιστροφές) για το σύνολο του 2023 είναι έτοιμα, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, και θα αρχίσουν να διανέμονται από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο μέσος όρος του clawback για το νοσοκομειακό φάρμακο διαμορφώνεται για όλη τη χρονιά περίπου στο 70%, ποσοστό που δείχνει ότι οι παρεμβάσεις επέδρασαν. Υπενθυμίζεται ότι τα σημειώματα για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαν προκαλέσει αναστάτωση στη φαρμακοβιομηχανία, αφού το clawback για το εν λόγω διάστημα είχε εκτοξευτεί στο 83%.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γεωργιάδης, η δαπάνη του νοσοκομειακού φαρμάκου το 2023 ήταν 1.520 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 μειώθηκε ελαφρώς στα 1.490 εκατ. ευρώ.
Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιτυχία του επενδυτικού clawback, λέγοντας ότι χάρη στη δυνατότητα αυτή έχουν ιδρυθεί τουλάχιστον δέκα εργοστάσια και έχουν δαπανηθεί σε διάστημα έξι ετών περισσότερα από ένα δις ευρώ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το 2024, όπως οι αυξήσεις στις τιμές των πολύ φθηνών φαρμάκων, με σκοπό να αποφευχθεί η απόσυρσή τους από την αγορά. «Σώθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και οι Έλληνες ασθενείς βρίσκουν φάρμακα που δεν έβρισκαν», σημείωσε.
8,5 εκατομμύρια ΑΜΚΑ μπορούν να καλυφθούν με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα
Τη συμβολή των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην τροφοδότηση των Ελλήνων ασθενών με φάρμακα ανέδειξε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων.
Παρότι εξήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν γίνει, όπως το επενδυτικό clawback για το οποίο ανέφερε ότι είναι «υπερήφανος», ο κ. Τρύφων δε δίστασε να αναφέρει ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικά στην Ευρώπη απαιτείται ένα νέο οικονομικό μοντέλο, διπλάσιες επενδύσεις, αυτάρκεια και επάρκεια κρίσιμων προϊόντων.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ επεσήμανε ότι η 10ετής κρίση έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το ενεργειακό κόστος είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. «Δυστυχώς ακόμη εισάγουμε περισσότερα σε σχέση με όσα παράγουμε», τόνισε προσθέτοντας πως ο στόχος είναι την επόμενη επταετία η παραγωγή στη χώρα μας να αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ.
Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι, εκπροσωπούμενοι από τον κ. Τρύφων, ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης στο φάρμακο καθώς και το 3ετές πλάνο προβλεψιμότητας (το μνημόνιο συνεργασίας).
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ ανέλυσε, επίσης, τι προσφέρουν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Όπως είπε, με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα μπορούν να καλυφθούν 8,5 εκατομμύρια ΑΜΚΑ. Επιπλέον, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι δυνατόν να καλύψει το 70% των φθηνών φαρμάκων στα νοσοκομεία, ενώ προωθείται μοντέλο με νέα γενόσημα που θα καλύπτουν τους πολίτες για διάφορες παθήσεις. «Θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις», διαβεβαίωσε ο κ. Τρύφων.
Στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΦ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως και ο γενικός γραμματέας ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Νίκος Δέδες.
Πηγή: ygeiamou.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μετά τις Υγειονομικές Περιφέρειες πότε θα αποφασίσει ο Γεωργιάδης για τους διοικητές των νοσοκομείων
5 Αυγ. 2024 - 10:05 - Πόσο θα κοστίζουν τα απογευματινά χειρουργεία - Σήμερα οι ανακοινώσεις του Υπ. Υγείας
19 Φεβ. 2024 - 8:38 - Υπό «δαμόκλειο σπάθη» η Σαντορίνη
13 Αυγ. 2013 - 6:00 - Mέτρα για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ: Όριο αξίας φαρμάκων και διάκριση ασθενειών
22 Ιαν. 2025 - 12:01 - Υπ. Υγείας: Προσλήψεις και «βραχιολάκι» για να μειωθεί η αναμονή στα επείγοντα
13 Ιαν. 2025 - 20:01