Συνταγματική αναθεώρηση: Για ποια «βαριά» θέματα θα ανοίξει η συζήτηση

  • Σάββατο, 8 Μαρτίου, 2025 - 08:36

Αποφασισμένη να αρχίσει μέσα στην τετραετία τη διαδικασία για τη Συνταγματική αναθεώρηση είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχει δώσει μια πρώτη εικόνα για τα θέματα που θα συζητηθούν.

Μάλιστα χθες στην ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, αναφέρθηκε σε τέσσερα άρθρα για τα οποία θα μπορούσαν να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις. Ειδικότερα  σημείωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία να τεθούν τέσσερα θέματα και συμπλήρωσε «δύο θα τα θέσετε εσείς και δύο εμείς».

Όπως είπε o πρωθυπουργός  είναι έτοιμος να θέσει προς αναθεώρηση το άρθρο για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης και το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική μεταχείριση υπουργών. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα  άρθρα που θα προταθούν  προς αναθεώρηση : τη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο δημόσιο και στην αλλαγή του άρθρου 16 (για τα πανεπιστήμια), λέγοντας προς τον Νίκο Ανδρουλάκη πως «θα αναμένω την απάντηση σας».

Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνο θέματα, για τα οποία θα ανοίξει η συζήτηση. Για παράδειγμα ένα ακόμα θέμα που πρόκειται να τεθεί από το κυβερνών κόμμα  στο διάλογο για τη Συνταγματική αναθεώρηση  είναι ο τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόταση που θα κατατεθεί από τους «γαλάζιους» θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία.

Πάντως δεν πρόκειται να ανοίξει από την πλευρά της Ν.Δ. η συζήτηση για  βασικά θέματα που αφορούν την Εκκλησία. Είναι ενδεικτική η  αναφορά που έχει πρόσφατα κάνει  ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως «τα βασικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας δεν είναι στις προθέσεις μου να αποτελέσουν αντικείμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης».

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ποιες προτάσεις θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα το πιθανότερο είναι η σχετική διαδικασία να ξεκινήσει  στο τέλος του 2025 ή στις αρχές του 2026.

To «κλειδί» των 180 βουλευτών

Να σημειωθεί εδώ πως αυτή η Βουλή είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 «ναι».

Ωστόσο όσα  άρθρα περάσουν με πλειοψηφία από 151 έως 179 βουλευτές χρειάζονται 180 θετικές ψήφους στην επόμενη Βουλή, επομένως δεν είναι απαραίτητο πως αυτό ο στόχος θα μπορέσει να επιτευχθεί.

Άρα από το κυβερνών κόμμα θα ήθελαν να συγκεντρωθεί  σε όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα ο «μαγικός αριθμός» των 180 βουλευτών, ώστε στην επόμενη Βουλή να είναι πιο εύκολη η αναθεώρηση.

Πάντως μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης πόλωσης στην πολιτική σκηνή, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια τις προηγούμενες μέρες, μένει να φανεί αν θα μπορέσει να υπάρξει συναίνεση σε μια σειρά δύσκολων θεμάτων.

Τι θα γίνει με την επιστολική ψήφο

Ένα από τα θέματα που θέλει να ανοίξει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση είναι η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές (υπενθυμίζεται πως εφαρμόστηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές).

Σε πρώτη φάση στόχος των «γαλάζιων»  είναι  να ανοίξει ο δρόμος για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Να  σημειωθεί πάντως εδώ πως για να ισχύσει αυτό στις εθνικές εκλογές απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι στη Βουλή άρα χρειάζεται να πουν «ναι» και άλλα κόμματα.

Τέλος μένει να φανεί αν παράλληλα θα ανοίξει η συζήτηση και για την γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου στις εθνικές εκλογές, προκειμένου να καλυφθούν και οι εντός επικράτειας ψηφοφόροι. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το θέμα.

 

Πηγή: naftemporiki.gr