Έλλειψη νερού στη Μύκονο

  • Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Πληθώρα προβλημάτων στο νησί της Μυκόνου το τελευταίο διάστημα για τα οποία καλούνται οι αρμόδιοι να αναλάβουν δράση για την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, με το πρόβλημα λειψυδρίας να εντείνει τις προσπάθειες των αρμοδίων οργάνων για άμεση αντιμετώπιση του.

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη

Στο νησί της Μυκόνου βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, μετά την ενημέρωση του για το πρόβλημα έλλειψης νερού που έχει προκύψει στο νησί. Ο κ. Μακρυωνίτης συναντήθηκε με την ασκούσα χρέη Δημάρχου, Ειρήνη Γρυπάρη, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Θεόδωρο Χαριτόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ, Παναγιώτη Κουσανθά, τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Κουκά καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο αντιπεριφερειάρχης βρέθηκε στις μονάδες αφαλάτωσης και το φράγμα, του οποίου η στάθμη είναι ιδιαίτερα χαμηλή, με αποτέλεσμα η κατάσταση να θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική ως προς την απρόσκοπτη υδροδότηση του νησιου. Επίσης ρύθμισε τις ενέργειες για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση της καινούργιας μονάδας αφαλάτωσης 2.000 κυβικών καθημερινά σε συνεργασία του Δήμου, της ΔΕΥΑΜ και του Λιμενικού ταμείου για την διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των άμεσα αυξημένων αναγκών των λιμενικών ζωνών. Παράλληλα ο κ. Μακρυωνίτης έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Λιμενικού ταμείου Μυκόνου όπου αποφασίστηκε να εκχωρηθεί στεγασμένος χώρος για να εγκατασταθεί η νέα μονάδα αλλά και σε σύσκεψη του δήμου όπου τόνισε την έλλειψη χρόνου και την ανάγκη να εξασφαλιστεί το νησί ώστε να μεταφέρεται νερό με υδροφόρα πλοία, αλλά και τη σημασία του να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία προκειμένου να περιορίσει την υπερκατανάλωση νερού. Μάλιστα ο ίδιος προτείνει να κρατηθεί ως απόθεμα το νερό του φράγματος ώστε να χρησιμοποιηθεί σε κρίσιμη περίοδο αιχμής. Τέλος δεσμεύτηκε ότι η Περιφερειακή Αρχή και τα στελέχη της Περιφέρειας δεν θα σταματήσουν να στηρίζουν το Δήμο Μυκόνου, αφήνοντας έτσι ικανοποιημένους την ασκούσα χρέη Δημάρχου και τους συμμετέχοντες.

Επισημαίνεται ότι ο περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, συνέβαλε εξίσου στο να βρεθεί λύση αφού είχε μεριμνήσει να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση της νέας μονάδας και μεταφοράς νερού.

Στηρίζει το νησί ο Χαράλαμπος Κόκκινος

Με τη σειρά τους ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Κόκκινος, στηρίζει το νησί της Μυκόνου και τάσσεται υπέρ της άμεσης άντλησης καυσίμων από το τουρκικό πλοίο που προσάραξε προ ημερών στο βόρειο τμήμα του νησιού και στην εύρεση λύσης στο πρόβλημα της λειψυδρίας που προέκυψε.

Ο κύριος Κόκκινος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μύκονος και όσον αφορά στο ζήτημα άντλησης των καυσίμων ζητά από τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μην βγει ζημιωμένος ο φυσικός πλούτος του νησιού. Από την άλλη, για το θέμα της μείωσης των αποθεμάτων των υδάτινων ταμιευτήρων, λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων που δεν μπόρεσαν να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση, θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να ενταχθεί το νησί στα επιδοτούμενα υδροδοτούμενα νησιά, με αύξηση των απαιτούμενων κονδυλίων μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. Επίσης προτείνει συνεργασία του Δήμου Μυκόνου με την ΕΥΔΑΠ νήσων και να χρηματοδοτηθεί η αγορά με σκοπό να τοποθετηθούν νέες αφαλατώσεις και να επισκευαστούν οι παλαιότερες με βάσει τις προτάσεις της Δημόσιας επιχείρησης ύδρευσης Μυκόνου.

Ετικέτες: