Σημαντική η ομόφωνη εκλογή του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην “κορυφή” του INSULEUR

Πρόεδρος στο ευρωπαϊκό δίκτυο νησιωτικών Επιμελητηρίων ο Γ. Ρούσσος

Στόχος η προώθηση πολιτικών για τη νησιωτικότητα, όπως και η διεξαγωγή του επόμενου φόρουμ στη Σύρο

Τα “ηνία” του Δικτύου Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, με ομόφωνη απόφαση των Επιμελητηρίων – μελών του, εξέλιξη που αποτελεί σημαντική τιμή για τη χώρα, τον νησιωτικό νομό, αλλά και τη Σύρο.

Η ανάδειξή του στην προεδρία του INSULEUR έγινε σε συνέχεια της πραγματοποίησης της κεντρικής ετήσιας εκδήλωσης του Δικτύου στις Βρυξέλες, την περασμένη Παρασκευή, η οποία συνδιοργανώθηκε με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC), την Επιτροπή Νήσων CRPM και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών (ESIN). Σε αυτήν, από πλευράς Ελλάδος, συμμετείχαν ακόμη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, καθώς και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης.

Η εκλογή του κ. Ρούσσου στη θέση του προέδρου, δίνει τη δυνατότητα να προωθηθούν όλα τα θέματα που άπτονται της νησιωτικότητας - με αυξημένη δυναμική -, τόσο προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και το Ευρωκοινοβούλιο, με έμφαση στην οικονομία και τις νησιωτικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως θα υπάρξει μέριμνα για το θέμα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ε.Ε..

Υπογραμμίζεται πως εκτός των ανωτέρω, ένας ακόμη στόχος του κ. Ρούσσου είναι η πραγματοποίηση του επόμενου ετήσιου φόρουμ να λάβει χώρα στη Σύρο.

Κατόπιν της συγκεκριμένης θετικής εξέλιξης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”.

· Αναδειχθήκατε πρόεδρος του INSULEUR προ ημερών, στις Βρυξέλες. Τι σημαίνει για εσάς και το Επιμελητήριο Κυκλάδων το ότι αναλαμβάνετε τα “ηνία” του Δικτύου Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων σε επίπεδο Ε.Ε.;

“Την Παρασκευή στην έδρα της ευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής Επιτροπής στις Βρυξέλες, διεξήχθη η γενική συνέλευση του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (INSULEUR). Σε αυτές τις αρχαιρεσίες είχα την χαρά και την τιμή να εκλεγώ πρόεδρος αυτού του Δικτύου για τα επόμενα δύο χρόνια. Από ελληνικής πλευράς, στο 7μελες Διοικητικό Συμβούλιο, ως οικονομικό επόπτη έχουμε τον Ανδρέα Παντελιό από το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Είναι μία εξαιρετική και μεγάλη τιμή και για εμένα και για το Επιμελητήριο Κυκλάδων, καθώς το INSULEUR δραστηριοποιείται από το 2000 και έχει σημαντικό έργο.

Αυτό το διάστημα, υπάρχει μία ευτυχής συγκυρία. Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο Επίτροπος Φίτο που είναι υπεύθυνος για τη Συνοχή και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε για πρώτη φορά - και είμαστε πανευτυχείς όλοι που συνέβη και αυτό -, πως βγάζει σε διαβούλευση ένα σχέδιο για να χαραχτεί πολιτική και στρατηγική για τις νησιωτικές περιοχές. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και ένας από τους φορείς που θα διαβουλευτεί αυτή την εξέλιξη με βάση τις διαδικασίες που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και το INSULEUR, το οποίο αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια για τη νησιωτικότητα.

Αξίζει να πω, πως στη σύνθεση υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα Επιμελητήρια όπως της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και για εμένα είναι συγκινητική η ομόφωνη αποδοχή στο πρόσωπό μου. Προφανώς θα προσπαθήσω να προωθήσω τα συμφέροντα της νησιωτικότητας, έχοντας καταγράψει μία εμπειρία ανελλιπούς συμμετοχής σε αυτό το όργανο εδώ και πολλά χρόνια.

Να θυμίσω πως η ιδέα για το INSULEUR άρχισε από την Ελλάδα και τη Χίο το 2000.”.

· Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις που θα θέλατε να χαράξετε; Ποιο είναι το πεδίο πάνω στο οποίο θέλετε να δουλέψετε και να δώσετε τις “μάχες” για τη νησιωτικότητα;

“Καταρχήν, σε έναν φορέα πάντοτε υπάρχει ο στόχος της διατήρησης της λειτουργίας του, της διεύρυνσης – ει δυνατόν – των μελών του. Προσωπικά κατέθεσα στη Γενική Συνέλευση τις πρώτες σκέψεις μου. Συνοπτικά να αναφέρω πως θα ενθαρρύνουμε περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ των νησιωτικών Επιμελητηρίων – μελών αλλά και των ευρωβουλευτών του κάθε κράτους. Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε, αλλά και γιατί όχι, να πυκνώσουμε την παραγωγή θέσεων και εκθέσεων, καθώς και τη δημιουργία εγγράφων σε κάθε ένα θέμα που αφορά στη νησιωτικότητα και τις νησιωτικές οικονομίες γενικότερα. Με την τεχνολογία που έχει το Επιμελητήριο, θα προσπαθήσουμε να έχουμε  πιο στενή επαφή μεταξύ των Επιμελητηρίων – μελών της Ευρώπης, γιατί υπάρχει δυσκολία λόγω της διαφορετικότητας στη γλώσσα, στα μεγέθη, στα θέματα. Ένα μεγάλο Επιμελητήριο μπορεί να έχει άλλες ανάγκες να καλύψει στο θέμα της νησιωτικότητας, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων που έχει πιο μικρές επιχειρήσεις.

Με τη διαβούλευση που γίνεται, θα στοχεύσουμε στο να υπάρξουν περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα για τις νησιωτικές επιχειρήσεις. Κι αυτό, καθώς οι νησιωτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας έχουν ιδιαίτερη ανάγκη λόγω του μικρότερου μεγέθους. Έχει σχέση και η κατανομή των πόρων που γίνεται στις χώρες”.

· Κάποιο φόρουμ ή μέρος της σημαντικής δουλειάς, θα μπορεί να γίνεται στην Ελλάδα, στις Κυκλάδες και στη Σύρο;

“Αρχικά να πω ότι ήταν μία ενδιαφέρουσα συνάντηση στις Βρυξέλες με σημαντικές ομιλίες και να  γνωστοποιήσω πως το επόμενο φόρουμ, η επόμενη ετήσια συνάντηση θα γίνει στη Σύρο, από το Επιμελητήριό μας. Θα προσπαθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να έχουμε μία ενδιαφέρουσα θεματολογία, μία ενδιαφέρουσα συμμετοχή από πλευράς ανθρώπων της Κομισιόν, των ευρωβουλευτών. Στοχεύουμε να οργανώσουμε το φόρουμ και οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν το προσεχές χρονικό διάστημα.”.

· Ένα θέμα που απασχολεί τους νησιώτες και τους Κυκλαδίτες στη χώρα μας είναι η επιστροφή των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ίσως για το INSULEUR σε κάποιο επίπεδο; Έχει παίξει ρόλο το Δίκτυο στο συγκεκριμένο θέμα γενικότερα;

“Ένα από τα θέματα που έχει επεξεργαστεί και ασχοληθεί το INSULEUR είναι ο ΦΠΑ. Ιδιαιτέρως, όταν η Ευρώπη άλλαξε τον ΦΠΑ με βάση μία διαδικασία που κρατά 2-3 χρόνια. Εκεί – γι’ αυτό το θέμα που είναι έντονα ελληνικού ενδιαφέροντος και που το Επιμελητήριο Κυκλάδων είχε βασική συμμετοχή -, το έχουμε πει δημόσια πως υπήρξε παρέμβαση. Η χώρα καθυστέρησε να προχωρήσει στις διαδικασίες που χρειάζονται ώστε να μπορεί να έχει εξαιρέσεις, ενώ είχαν αντιδράσει άμεσα άλλα κράτη που ήθελαν τις εξαιρέσεις. Η χώρα μας έπρεπε να το κάνει, γιατί τις είχε χάσει. Αν άλλαζε ο ΦΠΑ από 1η/1/2025 και δεν είχε δηλωθεί από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης το ότι θέλουμε να έχουμε εξαίρεση, θα είχαμε χάσει τη δυνατότητα να μπορούν να επανέλθουν. Εκεί, το Επιμελητήριο Κυκλάδων μέσω του Δικτύου είχε κάνει αγώνα τριών χρόνων και είχε αποδώσει. Απευθύνθηκε το Δίκτυο στον σημερινό πρωθυπουργό και ευτυχώς υπήρξε άμεση αντίδραση. Η τότε γ.γ., Αθηνά Καλύβα είχε πάει στις Βρυξέλες, γνωρίζοντας σε βάθος το θέμα του ΦΠΑ και έκανε τις διαδικασίες, ώστε να έχει η Ελλάδα τη δυνατότητα να επαναφέρει το μειωμένο καθεστώς από 1η/1/2025. Ήταν ένα θέμα που επεξεργάστηκε το INSULEUR και με παρόμοιο τρόπο επεξεργάζεται θέματα που αφορούν στη νησιωτικότητα.”.

· Άρα, εν γένει ο στόχος σας είναι το INSULEUR να προωθήσει τη νησιωτικότητα;

“Μέσα από το INSULEUR θα έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τις παρεμβάσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη συμμετοχή σε δημόσιες διαβουλεύσεις, μέσα από παρεμβάσεις που θα κάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να προωθηθεί η αρχή της ρήτρας νησιωτικότητας.”.