Παπαστεργίου: Δημιουργείται ειδική γραμματεία για την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025 - 12:10
Στην επιτάχυνση της καινοτομίας στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης AI Factories καθώς και στις εξελίξεις στη χώρα επικεντρώθηκε η συζήτηση στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που έγιναν στους Δελφούς 9-12 Απριλίου, την οποία συντόνισε ο κ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης , Εκπρόσωπος Greek AI Factory PHAROS, Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.
Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα κέντρο δεδομένων μέσα από μία σειρά από κινήσεις προώθησης τεχνολογικών υποδομών αλλά και διεθνών διασυνδέσεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε μία ομάδα ειδικών σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να συμβάλει στη χάραξη πολιτικών και στρατηγικών για την Τεχνητή Νοημοσύνη που συνέχισε με την ολοκλήρωση της στρατηγικής της ΕΕ. Ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή που είχε ως βασικό κορμό του τα μέτρα του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/868 (πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων). Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει πως έχουν προβλεφθεί data offices στα υπουργεία για τη συλλογή δεδομένων προκειμένου να είναι όλα ανοιχτά και διαθέσιμα (εκτός των ευαίσθητων δεδομένων).
« Θέλει για να φτιαχτούν οι διαδικασίες αλλά δεν έχει νόημα να μιλάμε για ΤΝ χωρίς δεδομένα» σημείωσε τονίζοντας πως σε εξέλιξη βρίσκεται το σκανάρισμα μεγάλων όγκων έγχαρτου υλικού για τη συλλογή δεδομένων από τις δημόσιες υπηρεσίες που μπορεί να φτάσουν τις 1,2 δισ. σελίδες.
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην κάνουμε χρόνο», σημείωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ΕΕ έχει συνειδητοποιήσει τις προκλήσεις, εξέδωσε έναν κανονισμό ο οποίος και ενσωματώθηκε, ενώ τόνισε πως δημιουργείται ειδική γραμματεία στο Υπουργείο για την ΤΝ και τα δεδομένα.
«Θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια και να ξεπεράσουμε την προσπάθεια και να καλέσουμε νεοφυείς επιχειρήσεις να τους δείξουν την υποδομή, τα δεδομένα», σημειώθηκε και αναφέρθηκε στην αρχή του έργου για την υπογραφή του δεκαημέρου μεταξύ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – Υπουργείου της GRNET). «Hewlett Packard Enterprise» σύμβασης για την κατασκευή του υπερυπολογιστή, Δαίδαλου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ).
Α. Σταυρόπουλος: «Ο PHAROS δείχνει τον δρόμο»
Η κινητοποίηση του ελληνικού οικοσυστήματος και οι εμπειρίες από τις ΗΠΑ οδήγησαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τον κ. Ανδρέα Σταυρόπουλο, Έταιρο της Threshold Ventures ο οποίος ανέφερε πως «αυτό που έχω μάθει, ζώντας στο Silicon Valley και βιώνοντας το οικοσύστημα της περιοχής, είναι ότι η επιτυχία βασίζεται σε μια συμμετοχική οικονομία. Οι σχέσεις και οι καλύτεροι που εμφανίζονται από την αλληλεπίδραση των ανθρώπων συμβάλλουν στην πλήρη επιτυχία όλων», δήλωσε ο κ. Σταυρόπουλος. Επιπλέον, ανέφερε ότι «το PHAROS δείχνει τον δρόμο για το μέλλον, καθώς η υπεραξία και η καινοτομία που αναπτύσσονται στην κοινωνία και αποτελούν κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη».
Για να, σημείωσε, θα φτάσει στην ενίσχυση των τομέων όπως η υγεία, η ευεξία, η βιωσιμότητα, η γλώσσα και ο πολιτισμός, με στόχο τη δημιουργία ενός κρίσιμου έργου γύρω από το οποίο θα αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές καινοτόμες δράσεις. Στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής βρίσκεται η έννοια της συνεργασίας και της συμμετοχής, με το PHAROS να λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος και την προσέλκυση νέων ανθρώπων και επενδυτών, καθώς και της ελληνικής διασποράς.
Η πρόσβαση σε πληροφορίες και η δυνατότητα να κινηθεί γρήγορα το οικοσύστημα είναι επίσης κλειδί για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, το οποίο δεν στηρίζεται σε κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, αλλά στο να αποτελέσει πρότυπο για τη δημιουργία ενός θετικού κύκλου ανάπτυξης. «Πρόκειται για το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα συνεχίσει να εξελιχθεί αυτόματο και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες και πρωτοβουλίες», τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Χωρίς κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απειλήσει την ειρήνη
5 Απρ. 2025 - 19:36 - Παπαστεργίου - Διαδίκτυο και προστασία: Στόχος μας να σταματήσει η ψηφιακή παραμέληση
31 Δεκ. 2024 - 9:23 - Παπαστεργίου: Αναβαθμίζεται το σύστημα προειδοποιήσεων για φυσικές καταστροφές
4 Νοε. 2024 - 16:53 - Παραλίες: Τεχνητή νοημοσύνη για αυθαιρεσίες
11 Μαΐου. 2024 - 10:47 - Παπαστεργίου: 6.500 παραλίες στο Mycoast.gov.gr
9 Μαΐου. 2024 - 11:40