Συνέντευξη με την υποψήφια του συνδυασμού “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” Ε. Μυτιληναίου

"Με καλύτερη οργάνωση, υπάρχει φως"

Οργάνωση, ταχύτητα και συντονισμός δυνάμεων, ανεξαρτήτως παραταξιακών και ιδεολογικών πεποιθήσεων είναι, σύμφωνα με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο του συνδυασμού “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” Ειρήνη Μυτιληναίου, τα “κλειδιά” για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που στέκονται εμπόδιο στη γενικότερη ανάπτυξή του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, η εκπαιδευτικός και πρώην υποψήφια της μείζονος μειοψηφίας για τη Δημοτική Κοινότητα Βάρης αναφέρεται στους λόγους συστράτευσής της με την παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου, αλλά και στις ανοιχτές “πληγές” στο χώρο της παιδείας, που έχουν επιφέρει οι συνεχείς νομοθετικές αλλαγές.

Σημειώνεται ότι η κ. Μυτιληναίου είναι μέλος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου, Μυκόνου.

Δεύτερη απόπειρα ενασχόλησής σας με τα κοινά και αυτή τη φορά από νέο “στρατόπεδο”. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να εμπιστευτείτε τον Ανδρέα Γιαλόγλου;

“Στο πλαίσιο συνεργασίας της αντιπολίτευσης με τη συμπολίτευση, προσπαθήσαμε να δούμε λίγο παραέξω. Η γνώμη μου θα ήταν σε αυτές τις δημοτικές εκλογές να γίνουμε όλοι ένα ψηφοδέλτιο και να συνεργαστούμε για το κοινό καλό του τόπου. Δεδομένου ότι τα προβλήματα του τόπου μας έχουν ξεπεράσει, καλό είναι να βρούμε μια λύση και έναν τρόπο να ξεπεράσουμε εμείς τα προβλήματα. Επίσης, ο Ανδρέας Γιαλόγλου είναι ένα πρόσωπο το οποίο συμπαθούσα πάντα. Πιστεύω ότι πατάει πολύ γερά στα πόδια του και νομίζω ότι θα μας καθοδηγήσει ακριβώς εκεί που πρέπει”.

Ως μέλος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχετε βγάλει προς τα έξω την εικόνα ενός ανθρώπου που δε “μασάει” τα λόγια του. Η συνεργασία σας με τους ανθρώπους της πλειοψηφίας μπορεί να σταθεί η αιτία για να κάνετε “ένα βήμα πίσω” στις θέσεις σας;

“Οποιαδήποτε συνεργασία, που διαπνέεται από καλοπροαίρετη διάθεση μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Εννοείται ότι στην καθημερινή πορεία και στις επιτροπές και σε οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν, χρειάζεται κανείς να μαθαίνει, να ακούει, να λέει, αλλά και να προσπαθεί να πείθει, αν πιστεύει ότι κάτι είναι σωστό. Στη σχολική επιτροπή πολλές φορές παρενέβην όταν καταλάβαινα ότι κάτι δε γίνεται όπως θα έπρεπε. Δεν είχα πρόβλημα με τη συνεργασία, απλά κάποια πράγματα θα ήθελα να γίνονται πιο οργανωμένα ή λίγο πιο γρήγορα. Γενικά, τη γνώμη μου θα την πω έτσι κι αλλιώς, χωρίς να θέλω να θίξω κάποιον συγκεκριμένα, αλλά πιστεύω ότι είναι μια πολύ δύσκολη επιτροπή γιατί έχει πολύ λίγα χρήματα να διαχειριστεί και οι απαιτήσεις και οι ανάγκες των σχολείων είναι ιδιαίτερα υψηλές”.

Οι συνεχείς αλλαγές, περικοπές, διαθεσιμότητες και συγχωνεύσεις σχολείων έχουν καταστήσει την εκπαίδευση ένα πονεμένο θέμα. Η εκάστοτε δημοτική αρχή φέρει ένα μερίδιο ευθύνης στην υφιστάμενη κατάσταση είναι και η ίδια έρμαιο της κεντρικής εξουσίας;

“Πιστεύω ότι ο δήμος μπορεί να αναλάβει τα κτιριακά και τις δαπάνες. Μία λύση είναι να οργανώσει καλύτερα τα σχολεία, έτσι ώστε να μην έχουμε αργότερα πρόβλημα συγχωνεύσεων ή κάποιων κτιριακών υποδομών, όπως το 3ο Δημοτικό, το οποίο τόσα χρόνια αδικήθηκε, καθώς και να προχωρήσει κάποια έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, όπως ο Πολυχώρος στην Άνω Σύρο. Επίσης, μπορούμε να είμαστε υποστηρικτές και να πιέζουμε την κατάσταση για να γίνει η επέκταση του δημοτικού σχολείου της Βάρης και η ανέγερση του νηπιαγωγείου. Όλα αυτά θεωρώ ότι είναι ρόλος του δήμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων αυτών των υποψηφίων που θα ήθελαν να πάει κάτι μπροστά σε αυτόν τον τομέα”.

Εκτιμάτε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε κωλυσιεργία σε κάποια θέματα από την πλευρά της δημοτικής αρχής;

“Θεωρώ ότι αν κάποιος δεν είναι μέσα στην εκπαίδευση, όπως είμαι εγώ τα τελευταία 18 χρόνια, δεν μπορεί να ξέρει όλες τις παραμέτρους. Αν κάποιος είναι γνώστης ενός θέματος μπορεί πιο εύκολα να τρέξει, να βρει λύσεις και να πιέσει. Βέβαια είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας. Εννοείται ότι το κεντρικό κράτος με όλες αυτές τις διαθεσιμότητες που θέλει να κάνει και τις περικοπές στο εκπαιδευτικό προσωπικό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην παιδεία και δεν εξαρτάται μόνο από τα κτίρια. Ωστόσο ο δήμος οφείλει να είναι αρωγός σε αυτό το κομμάτι που του αντιστοιχεί για να μπορέσει να γίνει και το άλλο λίγο καλύτερα”.

Έχουμε ακούσει πολλάκις τους προϊσταμένους της εκπαίδευσης να υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να εξετάζουμε μόνο την άσχημη πλευρά των πραγμάτων. Εσείς κρίνετε ότι τη δεδομένη στιγμή, τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά ή το αντίστροφο;

“Παρότι θα ήθελα να είμαι αισιόδοξη, δεν μπορώ να είμαι, γιατί τελευταία το θέμα “παιδεία” οδεύει προς την καταστροφή. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις υλικοτεχνικές υποδομές ή τη διάθεση των χρηματικών ποσών από το υπουργείο Παιδείας, που διαρκώς φθίνει, καθιστώντας την καθημερινότητα στο σχολείο πολύ δύσκολη. Ωστόσο, πιστεύω πως με μία καλή οργάνωση, υπάρχει φως. Δεν μπορώ να είμαι εντελώς απαισιόδοξη, απλά αυτή τη στιγμή τα αρνητικά είναι περισσότερα από τα θετικά. Υπάρχουν ανάγκες που δεν καλύπτονται πια. Και πάλι καλά που είμαστε στη Σύρο και έχουμε πιο οργανωμένα σχολεία. Όμως δεν γίνεται να βλέπουμε ότι περισσότερα από τα μισά σχολεία της Ελλάδας δε λειτουργούν όπως θα έπρεπε και να κλείνουμε τα μάτια”.

Πόσο εύκολο είναι για έναν εκπαιδευτικό να συνδυάσει τη συμμετοχή του σε ένα Συνδικαλιστικό όργανο με τη συμμετοχή του στην τοπική αυτοδιοίκηση;

“Αυτό το είχα σκεφτεί πολύ πριν θέσω υποψηφιότητα, γιατί έχω συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να μάχομαι από τη μεριά των εκπαιδευτικών. Αλλά σκέφτομαι ότι μπαίνοντας σε αυτό το γρανάζι που λέγεται δήμος, θα προσπαθήσω να προσφέρω κι εγώ, σύμφωνα με αυτά που ξέρω απ' τον κλάδο μου, μήπως μπορέσω και καλυτερεύσω ή σπρώξω κάτι. Δεν νομίζω ότι θα με φέρει σε τόσο μεγάλη αντιπαράθεση, γιατί πάντα το πνεύμα μου θα είναι πώς θα βοηθήσω τον κλάδο και όχι πώς θα κάνω πίσω”.

Φοβάστε μήπως βρεθείτε αντιμέτωπη με τη δυσπιστία κάποιων που πιθανόν να θεωρήσουν ότι προωθείτε συγκεκριμένα συμφέροντα;

“Όχι, γιατί δεν θα είμαι ποτέ μόνη μου. Το θέμα είναι ότι εφόσον υπάρχουν κάποια λογικά επιχειρήματα, από οποιονδήποτε κλάδο, πρέπει να μάθουμε να ακούμε τα προβλήματα του καθενός και να μπορέσουμε να τα λύνουμε ένα-ένα, σιγά-σιγά. Μαζί, να βοηθήσουμε. Όποιος με γνωρίζει, ξέρει ότι αυτό που λέω, αυτό εννοώ. Δεν είναι ότι θα αναμείξω τη μία ιδιότητά μου με την άλλη ή ότι θα παλεύω μόνο για αυτά που συμφέρουν τον δικό μου κλάδο. Δεν νομίζω ότι θα με παρεξηγήσει κανείς”.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα “κλειδιά” για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα και η απαισιοδοξία που κυριαρχούν σήμερα και ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες της Σύρου;

Προσωπικά, εναποθέτω τις ελπίδες μου στη συνοχή, τη συλλογικότητα και τη συνεργασία όλων των ανθρώπων, όλων των κλάδων και όλων των φορέων. Όσο πιο πολλοί αγωνιζόμαστε, τόσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα θα έχουμε. Ο καθένας μας πρέπει να αγωνιστεί γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε κάτι πιο καλό για την ανάπτυξη του τόπου, για την ανάπτυξη της παιδείας και για τα παιδιά μας που είναι το μέλλον μας”.

Ετικέτες: