“Κοινωνική συνεργασία”
- Τρίτη, 8 Απριλίου, 2014 - 06:10
Τη νέα προσπάθεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του συνδυασμού “Πράσινοι” παρουσίασε ο επικεφαλής Νίκος Χρυσόγελος, χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξενοδοχείο της Σύρου, ανακοινώνοντας επίσημα την υποψηφιότητά του.
Ο κ. Χρυσόγελος μίλησε αναλυτικά για την κρισιμότητα των εκλογών και παρουσίασε τη γενική πολιτική θεώρηση των Πρασίνων, η οποία αναλύεται σε τρεις άξονες, την αλληλεγγύη, τη δημιουργία και την οικολογία.
Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε επιγραμματικά στην υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο ψηφοδέλτιο της “Νησιωτικής Ανατροπής”, με υποψήφιο επικεφαλής τον Μπενέτο Σπύρου, μετά από απόφαση του περιφερειακού συνδυασμού, “Οικολογικός Άνεμος” να στηρίξει έναν συνδυασμό ευρύτερων “υγιών δυνάμεων”.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χρυσόγελος έχει διαφοροποιήσει τη θέση του από τους Οικολόγους Πράσινους, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε στο τέλος της συνέντευξής του.
Πολιτικές μεταρρυθμίσεις
Αναλύοντας την πολιτική χροιά των Πρασίνων, ο κ. Χρυσόγελος, τόνισε ότι η παράταξή του, έχει ως πρώτιστο μέλημα την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς όπως σχολίασε η “πολύπλευρη κρίση δε θα αντιμετωπισθεί με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, απολυταρχικό τρόπο, πρακτικές τιμωρίας και επιστροφή στον εθνικό και προσωπικό απομονωτισμό”. Στον αντίποδα, εξήγησε, “θα αντιμετωπισθεί μέσα από μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος, προάγουν τη δημοκρατία και προάσπίζονται τα δικαιώματα”. Σκοπός των Πρασίνων, όπως συμπλήρωσε, είναι η σύνθεση μίας νέας ποιότητας ζωής σε καθημερινό επίπεδο, καθώς, “κανένας δεν περισσεύει” και κανείς δεν πρέπει να “αγγίζει” και να ξεπερνά τα όρια της φτώχειας.
Χαρακτηριστικά σημείωσε, πως πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα η κοινωνική αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους ανθρώπους και η οποία αποτυπώνεται ενδεικτικά στη λειτουργία κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων, προκειμένου να σχεδιαστούν νέα μοντέλα πολιτικής που θα αντιμετωπίζουν τα σημερινά προβλήματα των ανθρώπων.
Συμμετοχή και κοινωνικός διάλογος
Επιπρόσθετα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής των Πρασίνων έκανε λόγο για αλλαγή και δημιουργική πορεία μέσα στην Ευρώπη, με διαμόρφωση της πολιτικής από τα κάτω προς τα πάνω, δηλαδή “με τη συμμετοχή των πολιτών”. Υπογράμμισε μάλιστα, πως η κατάσταση αλλάζει με “κοινωνικό και πολιτικό διάλογο” και “ουσιαστική ενίσχυση της δημοκρατίας”, με παράλληλη ενεργοποίηση “των πιο δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας”. Επεσήμανε ακόμη, πως το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε καθώς στόχος του αποτελούσε και αποτελεί “η παραγωγή διαφθοράς, πελατειακών σχέσεων και βαρβαρότητας”. Σε αντίθεση με αυτή τη “νοοτροπία”, οι Πράσινοι, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ακολούθως, θέτουν ως μέλημα τη διαμόρφωση άλλης πολιτικής.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο απηύθυνε κάλεσμα προς τους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, “Εμείς θέλουμε περισσότερη κοινωνική συνεργασία, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα” και αυτό όπως τόνισε μπορεί να γίνει και μέσω της στήριξης των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Να μην προσθέσουμε το περιβαλλοντικό ζήτημα
Τρίτος άξονας σύμφωνα με όσα εξήγησε, είναι η οικολογία, καθώς υποστήριξε ότι η κρίση “συνδέεται άμεσα με την περιβαλλοντική και κλιματική κρίση”. Σημείωσε μάλιστα ότι στο υπάρχον δημοσιονομικό χρέος που “μεταβιβάζεται” στις επόμενες γενιές, “δεν έχει κανείς το δικαίωμα να προσθέσει και το περιβαλλοντικό”. Ο κ. Χρυσόγελος διατύπωσε τη θέση πως “οι οικολογικές λύσεις είναι δίκαιες και οικονομικές”, τονίζοντας ακόμη πως το Νότιο Αιγαίο μπορεί και πρέπει να προασπίσει το περιβάλλον και τον πολιτισμό του, καθώς είναι δύο ισχυρά “χαρτιά” για την ανάπτυξή του.
Ψηφοδέλτιο... από την κοινωνία για την κοινωνία
Σχετικά με το “ενωτικό ψηφοδέλτιο” των Πρασίνων, ο κ. Χρυσόγελος ανάφερε ότι απαρτίζεται από πολλούς νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες και προέρχονται από την κοινωνία. Οι ίδιοι έχουν “μακρόχρονη ενασχόληση με το κίνημα, είναι ενεργοί πολίτες, εκπρόσωποι κοινωνικών χωρών και πρωτοβουλιών και εκφράζουν μία δημιουργική Ελλάδα” που “στοχεύει σε πράξεις και όχι λόγια”. Πρόταση των Πρασίνων είναι η διατύπωση μίας “ρεαλιστικής και βιώσιμης στρατηγικής διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση”. Επιπρόσθετα, στο πλάνο των Πρασίνων είναι και η μέριμνα για προαγωγή της δημοκρατίας και και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Σε αυτό το μήκος κύματος, ο κ. Χρυσόγελος επεσήμανε ότι οι εκλογές του Μαΐου, είναι “κρίσιμη στιγμή” καθώς “εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα αλλά θέλουμε να αλλάξουμε κι εμείς”. Τόνισε δε, πως η εν λόγω αλλαγή, δύναται να προκληθεί μόνο με την αλλαγή “και εμάς των ίδιων”, οι οποίοι καλούμαστε να κατανοήσουμε μέχρι σήμερα ποιες πολιτικές οδήγησαν στην ανεργία, τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Ο κ. Χρυσόγελος, έστειλε αισιόδοξο μήνυμα προς τους πολίτες, λέγοντας κατηγορηματικά ότι η αλλαγή είναι εφικτή και υπογραμμίζοντας πως απαιτείται ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να “γεννηθούν” νέες θέσεις εργασίας.
“Δε με ενδιαφέρει να είμαι μόνιμα πολιτικός”
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναφοράς του στις θέσεις των Πρασίνων, ο Νίκος Χρυσόγελος, μίλησε για τη διαφοροποίησή του από την παράταξη των Οικολόγων Πράσινων. “Είναι μία εποχή που το πολιτικό σύστημα αλλάζει πλήρως” τόνισε, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για την ύπαρξη “πολιτικής ρευστότητας”. “Προσωπικά δε με ενδιαφέρει να είμαι μονίμως πολιτικός” δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως πεποίθησή του είναι η κατάθεση προτάσεων και λύσεων από “πολιτικούς οργανισμούς που διαλέγονται με τους πολίτες”. Το πρόβλημα, για τον ίδιο όπως κατέστησε με σαφήνεια είναι πως από “τη στιγμή που σημειώσαμε επιτυχία στο Ευρωκοινοβούλιο” προκάλεσε στον εσωτερικό μηχανισμό ρίξεις αφού ήρθαν στο προσκήνιο τακτικές για την προαγωγή “των συμφερόντων” του κόμματος. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτή την κατάσταση “κάποιοι την πολεμούν από μέσα”, ωστόσο ο ίδιος και μία ομάδα ανθρώπων τόνισαν πως, “η κοινωνία δεν νοιάζεται για τις εσωτερικές διεργασίες στα κόμματα, αλλά θέλει προτάσεις”. “Είμαστε μία υπέρβαση του παλιού. Δε θέλουμε να αποτελούμε μέρος του”, τόνισε καταλήγοντας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αποκέντρωση στην παραγωγή ενέργειας
29 Αυγ. 2014 - 6:10 - “Μία Ευρώπη πιο δημοκρατική”
21 Μαΐου. 2014 - 6:10 - Μεταρρυθμίσεις και κοινωνική συμμετοχή
20 Μαΐου. 2014 - 6:10 - Αλλαγές στη διαχείριση του αιγιαλού
5 Μαΐου. 2014 - 6:10 - Oι Ένοπλες Δυνάμεις "εισβάλλουν" στα social media με στόχο την προσέλκυση των νέων
24 Δεκ. 2024 - 14:54