Δήμος και επιχειρηματικότητα
- Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2014 - 06:10
Ακόμα μία θεματική συζήτηση της «Κοινή Γνώμης» με τους υποψηφίους των συνδυασμών, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους για την επιχειρηματικότητα.
Στη συζήτηση συμμετείχαν από τον συνδυασμό «Σύρος ένα βήμα μπροστά» του Ανδρέα Γιαλόγλου, ο Σπύρος Κρεατσούλας, από τον συνδυασμό «Η Σύρος που αξίζουμε» του Γιώργου Μαραγκού, ο Άκης Μπάιλας και από τον συνδυασμό «Κίνηση πολιτών Σύρου» του Παύλου Χρυσαφίδη, ο Αλέξανδρος Σπόντης.
Η επιχειρηματικότητα αφορά κατ΄ εξοχήν τον ιδιωτικό τομέα, όμως πώς μπορεί να εμπλέκεται η όποια Δημοτική Αρχή σε ιδιωτικές κινήσεις και τι είδους σχέσεις αναπτύσσονται μεταξύ των δύο;
Σ. Κρεατσούλας: «Προφανώς η εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορεί να αποκτήσει την ιδιότητα αυτή με το να γίνει πολύ γρήγορος, πολύ ευέλικτος και να έχει αμεσότητα με τον άμεσα ενδιαφερόμενο, δηλαδή τους συνδημότες μας. Υπάρχουν εστιασμένες έρευνες στις οποίες θα μπορούσαν να βασιστούν υποδομές, όπως πανεπιστημιακές έρευνες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις επιχειρήσεις με κάποιες καινοτομίες, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο όφελος όσον αφορά στο κομμάτι του ΕΣΠΑ, γιατί η εκάστοτε επιδότηση μπορεί κάλιστα να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται κάποια εμπειρία, η οποία με αγαστή συνεργασία με τους επιχειρηματίες του νησιού θα μπορούσε να φέρει πάρα πολλά οφέλη. Οπότε πρώτο μέλημα είναι οι άμεσες κινητοποιήσεις όσον αφορά στην διευκόλυνση τόσο των κατοίκων όσο και των επιχειρηματιών του νησιού και κατ’ επέκταση συνεργασία για να μπορέσει να υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα ώστε να υλοποιήσουμε το κάθε τι που μας απασχολεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μεγάλο βάθος χρόνου για υλοποιηθούν κάποια προγράμματα, οπότε καλό θα ήταν να γίνουν κάποιες άμεσες κινητοποιήσεις όσον αφορά στο κοινό καλό, αλλά πάντα με την συνεργασία και την συναίνεση του κόσμου του νησιού».
Είμαστε σε ένα νησί που η επιχειρηματικότητα έχει δώσει ιδιαίτερα σημάδια ανάπτυξης. Είδαμε κατά καιρούς αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου λόγω των εμποδίων που μπαίνουν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Α. Μπάιλας: «Η παρελθούσα Δημοτική Αρχή έρχεται συγκρουσιακά με τις επιχειρήσεις και δεν είναι αρωγός σε αυτές. Ο Δήμος το πιο απλό που κάνει σε σχέση με τις επιχειρήσεις είναι να εισπράττει τα δημοτικά τέλη. Αυτά που πάνε; τι γίνονται; Έχουμε σωστό έλεγχο; Παρέχουμε τις υπηρεσίες που πρέπει στις επιχειρήσεις; Μέσα στο πρόγραμμα μας οι επιχειρήσεις έχουν βαρύνουσα σημασία γιατί αποτελούν το κομμάτι που θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις επιχειρήσεις μπορούμε να έχουμε την απασχόληση, την κυκλοφορία του χρήματος, περισσότερες και καλύτερες επιλογές για τους Δημότες. Πρέπει να καταλάβουμε πλέον ότι η κεντρική διοίκηση έχει σταματήσει να ασκεί πολιτική στην τοπική κοινωνία. Άρα πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνοι μας πρέπει να ξεκινήσουμε να δημιουργήσουμε τους θεσμούς εκείνους που θα κάνουν ευέλικτη την τοπική αγορά ώστε να ανταποκριθεί στις συνθήκες κρίσης».
Η οπτική της «Κίνησης πολιτών» σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και σε ότι γίνει στο παρελθόν και πως αυτό το εισέπραξε η τοπική επιχειρηματικότητα;
Α. Σπόντης: «Πριν ξεκινήσεις να σχεδιάζεις, πριν ξεκινήσεις να λες με ποιόν τρόπο θα βοηθήσεις τις επιχειρήσεις, πρέπει να δεις το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Μιλάμε για επιχειρηματικότητα όταν δεν έχουμε επιχειρήσεις, όταν οι επιχειρήσεις δεν έχουν πελάτες, όταν οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα. Επιχειρώ σημαίνει δημιουργώ κάτι. Αυτό έχει και μια θετική έννοια, δηλαδή έχω ένα θετικό αποτέλεσμα. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα σήμερα γιατί βομβαρδίζονται από μέτρα και φόρους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βομβαρδίζονται γιατί φορολογούνται με 33% από το πρώτο ευρώ, έχουν τέλη επιτηδεύματος, τέλος αλληλεγγύης. Οι επιχειρηματίες ζορίζονται γιατί δεν έχουν πελάτες στο να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, στη Σύρο ειδικά, βλέπουμε καταστήματα να αλλάζουν τόπους να βρουν φθηνότερο χώρο μίσθωσης, επιχειρήσεις να κλείνουν. Υπάρχει ένας αναβρασμός, ένας πανικός ο οποίος δεν οδηγεί και σε σωστά συμπεράσματα και σε σωστές αποφάσεις και τους πολίτες και την Δημοτική Αρχή. Κάνοντας μία βόλτα στην αγορά βλέπουμε οι επιχειρηματίες να προσπαθούν κάθε μέρα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εκείνες που θεωρούν ότι θα τους δημιουργήσουν το λιγότερο πρόβλημα αν δεν τις καταβάλουν. Ένα κομφούζιο νομοθεσίας που δημιουργεί κομφούζιο και στον ίδιο τον επιχειρηματία, άρα εκείνος προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο τρόπο, με λιγότερο κόστος για εκείνον, με συνέπεια να μην καταβάλλονται και οι ασφαλιστικές εισφορές. Μια αλυσίδα πραγμάτων που οδηγεί σε ένα αδιέξοδο. Αν ένας στους 4 σήμερα στη Σύρο δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές στου εισφορές σημαίνει ότι δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Έρχεται ο Δήμος και λέει «με νοιάζουν οι πολίτες μου, με νοιάζουν οι επιχειρήσεις μου, με νοιάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να προστατεύσω όλους αυτούς που πλήττονται από όλη αυτή την κρίση. Με ποιό τρόπο; Με νοιάζει να έχει φάρμακα και περίθαλψη ο καταστηματάρχης, ο απλός πολίτης». Άρα έρχεται εδώ η Δημοτική Αρχή και λέει «Βάζω προτεραιότητες». Προτεραιότητα για μας είναι η προστασία των πολιτών, αυτών που πλήττονται από την κρίση. Να έχουν περίθαλψη, να έχουν δημόσιο νοσοκομείο, να έχουν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για να πηγαίνουν τα παιδιά τους ώστε να μπορούν να δουλεύουν. Για μας πρωτεύουσα σημασία έχει ο άνθρωπος και η προστασία του. Υπάρχουν απλές λύσεις που παρεμβαίνει ο Δήμος, ο οποίος δεν μπορεί να ασκήσει επιχειρηματική πολιτική, όμως μπορεί να βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματία. Να νοιώθει ο επιχειρηματίας ότι ο Δήμος είναι δίπλα του, ότι νοιάζεται γι’ αυτόν και ότι έχει κάτι να του δώσει για να μπορέσει να του πληρώσει τα ανταποδοτικά τέλη».
Οι επιχειρήσεις του Κέντρου ήταν οι πρώτες που αντέδρασαν εντονότατα σε όλες τις αλλαγές εκ μέρους του Δήμου, είτε για την ανάπλαση της παραλιακής, είτε για μία πεζοδρόμηση που άλλους θίγει και άλλους όχι γιατί όλα αντιμετωπίζονται με ημίμετρα, γιατί δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα μέτρα. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, πέρα από το αν είναι σύννομες ή απλά νομότυπες, στην ουσία εξυπηρετούν τον πολίτη και κατ’ επέκταση τον επιχειρηματία της πόλης;
Σ. Κρεατσούλας: «Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να παίξω τον ρόλο ούτε του δικαστικού ούτε του εισαγγελέα. Όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να μιλήσουμε για επιχειρηματικότητα προφανώς και θα πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνει επιχειρώ. Καλή η θεωρητική κατάρτιση και είναι πολύ βολικό να βρίσκουμε κάποια πράγματα έτοιμα. Για να μπορούμε να μιλούμε καλό είναι να κρίνουμε εξ ιδίων Να μιλάμε για επιχειρηματικότητα για έναν άγνωστο ή για το αφεντικό μας αν μη τι άλλο είναι βολικό».
Α. Μπάιλας: «Αυτό που έχουμε να διαχειριστούμε είναι να δούμε πως θα παραλάβουμε έναν Δήμο, πως θα βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες, πως θα τονώσουμε την τοπική οικονομία. Οι θέσεις και οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες. Προβάλουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, προβάλουμε τις επιχειρήσεις που έχουν καινοτομήσει. Ατομικά μία επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει όσα μπορούμε να καταφέρουμε συλλογικά. Να δημιουργήσουμε μια ισότιμη διαχείριση των Συριανών επιχειρήσεων σε κοινοτικά κονδύλια».
Α. Σπόντης: «Πρέπει συνολικά να δούμε το νησί, που θέλουμε να πάμε. Γιατί δεν υπάρχει σταθερό περιβάλλον; Γιατί δεν υπάρχει σχεδιασμός, Δεν έχει υπάρξει ποτέ σχεδιασμός μαζί με τους πολίτες. Το να έχεις μια άποψη ότι θα λύσω το πρόβλημα το κυκλοφοριακό ή τις πεζοδρομήσεις και παίρνεις την απόφαση μόνος σου είναι λογικό να έχεις αντιδράσεις. Η λύση είναι ότι πρέπει να σχεδιάσουμε μαζί με τους πολίτες. Να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα μαζί με τους πολίτες. Πως θα αποφασίσουν αν δεν ξέρουν, άρα πρέπει να γνωρίζουν τόσο το κόστος όσο και το όφελος της κάθε απόφασης. Οι πολίτες αποφασίζουν γνωρίζοντας τα δεδομένα και έχοντας υπόψη τους και τις επόμενες γενιές. Επιχειρηματικότητα σημαίνει αναπτυξιακός σχεδιασμός. Που θέλουμε να πάμε το νησί. Για όλα αυτά πρέπει να αποφασίσουμε μαζί με τους πολίτες. Πρέπει να δώσουμε ουσία στην διαβούλευση. Ο Δήμος μπορεί να έχει συμβουλευτικό ρόλο που πάει το νησί, ποια είναι τα πλεονεκτήματα, ποια είναι τα μειονεκτήματα. Άρα οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να έχουν δεδομένα, να τα μελετούν και να ξέρουν ποιο είναι το νησί και αυτά να τα επικοινωνήσουν όχι με την διαβούλευση των 10 ημερών διαδικτυακά αλλά με την διαβούλευση την ουσιαστική κάτω στους πολίτες».
Σ. Κρεατσούλας: «Με πλήρη απαρτία των επαγγελματιών του εκάστοτε φορές. Να μην εμφανίζονται 5 ή 6 άτομα από έναν φορέα ο οποίος απαρτίζεται από 50 και φτάνει μία άποψη στον Δήμο η οποία είναι μονομερής και όταν η εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση πάει να πάρει μια απόφαση, την αμέσως επόμενη ημέρα δεν γνωρίζει τι της ξημερώνει».
Α. Μπάιλας: «Αυτή τη στιγμή ο Δήμος βρίσκεται σε μία κατάσταση, την οποία αναγνωρίζουμε όλοι. Πρέπει άμεσα να κάνουμε κάποιες ενέργειες διαρθρωτικές προκειμένου να αναδιοργανωθεί η τοπική οικονομία. Πολύ σωστός ο μακροπρόθεσμος και αναπτυξιακός σχεδιασμός. Πρέπει να αναλάβουμε δράσεις προκειμένου να φύγει η τοπική κοινωνία από αυτό το τέλμα. Ο συνδυασμός μας έχει ξεκινήσει ήδη και προωθεί κάποιες ενέργειες. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα αφήσουμε έξω από τα δρώμενα και τις αποφάσεις κοινωνικούς, συλλογικούς, επαγγελματικούς φορείς. Θα κοιτάξουμε τι είναι το υγιές για την τοπική επιχείρηση, τι θα προωθήσει και θα βελτιώσει τις συνθήκες ανταγωνισμού, τι ταιριάζει με την ιστορία του νησιού, τι ταιριάζει περιβαλλοντικά με το νησί, ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού που μπορούμε να αναπτύξουμε και από εκεί και πέρα όλοι σε κοινή διαβούλευση θα πάρουμε τις αποφάσεις. Δεν ερχόμαστε ως εραστές της καρέκλας και ερχόμαστε να συμβιβάσουμε πράγματα. Θέλουμε το κοινό καλό και αν για το μακροχρόνιο σχεδιασμό χρειάζεται να πάρουμε το πολιτικό κόστος, εμείς είμαστε εδώ να εργαστούμε για το τόπο».
Σε ότι αφορά στην διάθεση της δημόσιας περιουσίας, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί μία επιχειρηματική κίνηση είτε πρόκειται για υδατοδρόμια με ιδιώτες επενδυτές, είτε για την παραχώρηση λιμανιών και μαρινών σε ιδιώτες επενδυτές που θα αναπτύξουν το νησί. Μία μορφή επιχειρηματικότητας των μεγάλων κεφαλαίων που θα δώσουν μία άλλη ώθηση στον κάθε μικρό τόπο, καλή τη πίστη πάντα. Με λίγη προσοχή στα μνημόνια και στα ψιλά γράμματα αλλάζουν τα πράγμα και δεν είναι όπως ακριβώς παρουσιάζονται για το ρόλο των ιδιωτών σε σχέση με τις δημόσιες περιουσίες. Ποια η θέση σας έναντι σε αυτή την μορφή επιχειρηματικότητας;
Σ. Κρεατσούλας: «Το 2013 εκδόθηκαν πάνω από 2.000 αποφάσεις, ψηφίστηκαν 67 νόμοι και προεδρικά διατάγματα και το βασικότερο απ’ όλα είναι ότι η φορολογία είναι στο 26%. Δηλαδή όποια εταιρεία έρθει στην Ελλάδα να φορολογηθεί ξεκινάει με ένα 26% και πλέον. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε πρώτη φάση είναι τουλάχιστον να βοηθήσουμε ώστε να διευκολυνθούν οι δημότες. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχει μία πάρα πολύ καλή ενημέρωση, να μην έχει κωλυσιεργίες με την γραφειοκρατία. Όσον αφορά στο κομμάτι της τοπικής ανάγκης για ανάκαμψη πρέπει να φύγουμε από το γενικό κακό. Για τις ΣΔΙΤ μιλάμε για γιγαντιαία κεφάλαια, τα οποία θα έρθουν στην εκάστοτε τοπική κοινωνία και είτε μας αρέσει αυτό είτε όχι θα εκμηδενίσουν σχεδόν όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις….Για το συγκεκριμένο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, ο αρμοδιότερος για να απαντήσει είναι ένας άνθρωπος ο οποίος να έχει τουλάχιστον μία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, επαγγελτική κατάρτιση και σαν υπάλληλος δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Ο καταλληλότερος είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού μας».
Α. Μπάιλας: «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε το κοινό καλό. Δεν θα προχωρήσουμε σε καμία παραχώρηση δημόσιας περιουσίας. Εμείς θα κάνουμε την παραχώρηση μόνο όταν αφορά στο κοινό καλό. Δηλαδή όταν έχει όφελος η τοπική κοινωνία και οικονομίας, με θέσεις απασχόλησης, αν δεν μας εγγυηθεί θέσεις απασχόλησης για το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε. Αν δεν μας εγγυηθεί ότι θα δούμε ανταπόκριση όλοι από αυτή την επενδυτική πολιτική στην τοπική οικονομία, δεν έχει κανένα λόγο ο Δήμος να κάνει παραχώρηση. Εμείς είμαστε της άποψης ότι αν έρθει ο ιδιωτικός τομέας, θα κερδίσει αλλά πρώτιστα θα κερδίσει ο Δήμος».
Α. Σπόντης: «Είναι αποκάλυψη αυτό γιατί ξεκαθαρίζει το τοπίο. Δηλαδή θα πουλήσουμε αν μας το αξιοποιήσει κάποιος. Θα παραχωρήσουμε αν μας υποσχεθούν θέσεις εργασίας. Δηλαδή αν μας υποσχεθούν θέσεις εργασίας των 300 ευρώ, κάνουν μία επένδυση με τον τρόπο που αυτοί θέλουν, με το κέρδος που αυτοί θέλουν να αποκομίσουν από το νησί, θα το δώσουμε. Εμείς δεσμευόμαστε ότι δεν ξεπουλάμε καμία δημόσια περιουσία. Όποια δημόσια περιουσία ανήκει στον Δήμο, ανήκει στους πολίτες, θα αξιοποιηθεί για τους πολίτες και για το συμφέρον των πολιτών και μόνο. Δεσμευόμαστε επίσης και καλώ να δεσμευτούν και οι υπόλοιποι που δεν έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα αφήσουμε να πουληθεί και να πάει σε χέρια ιδιωτών καμία εταιρεία ύδρευσης. Θα παραμείνει στα χέρια του Δήμου γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει ανάπτυξη, χωρίς νερό δεν μπορούμε να έχουμε πολιτική για τους αγρότες. Η ανακύκλωση είναι ένας τομέας που μπορεί να παράγει έσοδα και όχι να δίνουμε χρήματα για να απαλλαγούμε. Ο Δήμος έχει απώλεια πόρων και πρέπει να διεκδικήσει τους πόρους που από το σύνταγμα δικαιούται, να έχει την οικονομική του αυτοτέλεια και σε αυτό ο Δήμος πρέπει να είναι διεκδικητής».
Ολόκληρη η συζήτηση παρουσιάζεται στο Web tv, στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας www.koinignomi.gr.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
9 Νοε. 2024 - 9:29 - Επιμελητήριο Κυκλάδων: Νέος κύκλος σεμιναρίων τον Απρίλιο για τις επιχειρήσεις
21 Μαρ. 2024 - 10:39 - Παράταση 6 μηνών στην υλοποίηση εννέα δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας
15 Φεβ. 2021 - 6:29 - Ξεκινά η δομή στήριξης επιχειρήσεων από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
5 Ιουν. 2019 - 6:23 - Συνεργατικές επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα σε μικρά νησιά
13 Μαρ. 2018 - 14:04