Απογοήτευση για τις Κυκλάδες
- Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2014 - 06:10
Απονεμήθηκαν και φέτος οι Γαλάζιες Σημαίες, το ποιοτικό σύμβολο των ακτών ανά τον κόσμο, με την Ελλάδα να σαρώνει τους τίτλους, χωρίς όμως τα νησιά των Κυκλάδων να μπορούν να σταθούν επάξια σε αυτή την κατάκτηση.
Στη δεύτερη θέση των χωρών με τις καλύτερες παραλίες εκτοξεύθηκε και φέτος η Ελλάδα με 408 βραβευμένες ακτές. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τη Τετάρτη 7 Μαΐου, από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, οι παραλίες που βραβεύτηκαν με ''γαλάζια σημαία'' από τη διεθνή Επιτροπή για την καθαρότητα τους. Τη πρώτη θέση κατέκτησε η Ισπανία με 571 βραβευμένες ακτές ενώ την Τρίτη η Τουρκία με 387 ακτές, για να ακολουθήσουν η Γαλλία και η Πορτογαλία με 379 και 298 σημαίες αντίστοιχα.
Από τι φαίνεται οι θάλασσες της Ελλάδας πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, όπως η καθαρότητα των θαλασσών και των ακτών, η οργάνωση της ακτής, η ασφάλεια των επισκεπτών, η προστασία της φύσης και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη σημαία.
Με 408 βραβευμένες ακτές, δεκαπέντε περισσότερες σε σχέση με τα περσυνά αποτελέσματα, η Ελλάδα κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη δεύτερη θέση. Συγκεντρωτικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.372 ακτές και 650 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Χαμένες ευκαιρίες
Ο νομός Κυκλάδων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ''ο μεγάλος χαμένος'' αφού δεν κατάφεραν τα Κυκλαδονήσια να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Έλαβαν τις λιγότερες ''γαλάζιες σημαίες'', με τη Σαντορίνη, τη Νάξο και την Ίο να λαμβάνουν από τρεις σημαίες η καθεμία, τη Μήλο, την Κέα, τη Μύκονο και την Άνδρο από μία, την Πάρο να έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά με πέντε γαλάζιες σημαίες και τέλος τη Σίφνο με δύο. Οι νομοί που απέσπασαν τις περισσότερες σημαίες είναι η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, το Λασίθι και τα Χανιά. Μετά τη Χαλκιδική, η Ρόδος κατέκτησε τις περισσότερες σημαίες, αφού κατάφερε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της Επιτροπής και να καλύψει όλα τα κριτήρια του προγράμματος.
Διεθνές σύμβολο το πρόγραμμα
Οι ''γαλάζιες σημαίες'' αποτελούν ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας και εγκυρότητας, χρονολογείται από το 1987 ενώ το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής. Πριν δύο χρόνια, από το αρμόδιο Υπουργείο, δημιουργήθηκε το '' Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης'', μια υποχρέωση της χώρας από την κοινοτική νομοθεσία. Το Μητρώο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί συστηματικά τις ακτές, να παρουσιάζει περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και να πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύμβησης, σύμφωνα με το επίσημο χαρακτηρισμό των εθνικών υδάτων σε εθνικό επίπεδο.
Αμέλεια από τους υπεύθυνους
Η σημασία της ''Γαλάζιας σημαίας'' είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, με τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού να το έχουν ως προϋπόθεση για την προβολή ενός προορισμού. Οι επισκέπτες προτιμούν να επισκεφτούν μια παραλία που γνωρίζουν ότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, καθώς το συνδυάζουν με την προσφορά καλών υπηρεσιών του τόπου.
Οι Κυκλάδες έχασαν για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν έναν διεθνή θεσμό προκειμένου να προβάλουν τις ακτές και τις θάλασσες τους. Η απουσία της Σύρου από την λίστα των βραβευμένων ακτών, αφού για μια ακόμα φορά είναι απούσα, μη καταφέρνοντας να κερδίσει ούτε μία γαλάζια σημαία. Οι υπεύθυνοι, εν όψει καλοκαιριού, αμέλησαν ένα τόσο σημαντικό γεγονός για τον τουρισμό, αφού δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες και δεν έστειλαν τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να συμπεριληφθεί το νησί στη διαδικασία αυτή. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη προβολή και προώθηση του νησιού, σε μια εποχή που ο τουρισμός είναι ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης και ανάκαμψης.
Τη στιγμή που η Ρόδος βραβεύεται με 24 σημαίες, τέσσερεις παραπάνω από πέρυσι, η Χαλκιδική με 33 και η Κρήτη να σαρώνει με 64 σημαίες, οι τοπικοί φορείς της Σύρου αμέλησαν το γεγονός και έδειξαν απροθυμία, παρ’ όλο που πέρυσι τέτοια εποχή τα τοπικά μέσα, όπως η ''Κοινή Γνώμη'', ''έκρουαν το κώδωνα του κινδύνου''. Βέβαια σε σχέση με πέρυσι που βραβεύτηκαν 16 παραλίες, φέτος διαπιστώνουμε μια μικρή άνοδο στις Κυκλάδες, χωρίς όμως να επαρκεί. Λαμβάνοντας υπόψη τη πληθώρα ακτών που διαθέτουν οι Κυκλάδες, το ποσοστό δεν είναι διόλου ικανοποιητικό.
Μετά από συνεχόμενες χρονιές αποτυχίας σε σχέση με τη βράβευση των θαλασσών των νησιών των Κυκλάδων, οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να επιληφθούν προκειμένου να μην αμεληθεί η κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, προκειμένου να συμμετάσχουν πιο ενεργά στο θεσμό. Ο τουρισμός είναι η μόνη διέξοδος από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και οι θάλασσες και οι ακτές αποτελούν βασικό τουριστικό προϊόν. Αν σταματήσει η λογική της αδιαφορίας από τοπικές αρχές και τους υπεύθυνους τότε θα παρατηρηθεί ανοδική πορεία στον τουρισμό, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη των νησιών από την ύφεση. Άλλωστε οι θάλασσες αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών και αυτό πρέπει να είναι εκμεταλλεύσιμο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Καιρός: Καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ - Ισχυρά φαινόμενα και στις Κυκλάδες
26 Δεκ. 2024 - 8:06 - Δωρεάν η πρώτη ώρα στάθμευσης για τόνωση της αγοράς
24 Δεκ. 2024 - 6:14 - Η ανταπόκριση των Συριανών χτυπάει… κόκκινο
23 Δεκ. 2024 - 6:14 - Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της Ηλεκτρικής Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής: Τα οφέλη
22 Δεκ. 2024 - 18:52 - Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
22 Δεκ. 2024 - 17:47