Σαν να μην πέρασε μια μέρα
- Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2014 - 06:10
Την ανησυχία της για το μέλλον της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου, η οποία ένα χρόνο μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την άμεση επαναλειτουργία της, παραμένει κλειστή, χωρίς να καταστούν σαφείς οι λόγοι αυτής της καθυστέρησης, εκφράζει η Πρωτοβουλία για την Παιδική Βιβλιοθήκη, καλώντας τη νέα δημοτική αρχή να επιληφθεί του θέματος.
Σε σχετική παρέμβασή τους, τα μέλη της κίνησης φαίνεται να προσάπτουν στο δημοτικό συμβούλιο αθέτηση της υπόσχεσης που έδωσε τον Ιούνιο του 2013, χαροποιώντας αρχικά όλους εκείνους που υποστήριξαν τον αγώνα της, έστω κι αν κυριαρχούσε έντονη δυσπιστία για το αν τελικά αυτή τηρηθεί.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, ο χώρος της βιβλιοθήκης, αν και κλειστός για το κοινό, χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές από το δήμο και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σεμινάρια κτλ.), χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία και ασφάλεια του φιλοξενούμενου υλικού της.
“Η βιβλιοθήκη δεν είναι μαγαζάκι”
Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη”, η εκπρόσωπος της ομάδας Ελένη Βουτσίνου υπεραμύνεται της άποψης ότι η βιβλιοθήκη δεν μπορεί να αποτελεί το “μαγαζάκι” ιδιωτών ή ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι βγάζουν κέρδος από αυτόν, χωρίς παράλληλα να γίνεται γνωστό εάν οι ίδιοι σέβονται και προσέχουν το υλικό, που φυλάσσεται στο χώρο.
Παράλληλα εξηγεί ότι η μία αναβολή έφερε την άλλη, καθώς για λόγους επικινδυνότητας, η δημοτική αρχή έκρινε απαραίτητη την επισκευή του χώρου πριν από την επίσημη επαναλειτουργία του. Και ενώ οι εργασίες που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μετά την περίοδο των Χριστουγέννων -σύμφωνα με ενημερώσεις των υπευθύνων- παρέμειναν μόνο στα λόγια, ο δήμος συνέχιζε να παραχωρεί τη βιβλιοθήκη σε ιδιώτες για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους. “Θεωρούμε ότι μας έχουν κοροϊδέψει λίγο σε όλο αυτό” δηλώνει η κ. Βουτσίνου, τονίζοντας ότι “η ανάγκη για την ύπαρξη μίας παιδικής βιβλιοθήκης δεν σταματάει ποτέ”. Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η λειτουργία μίας ανοιχτής παιδικής βιβλιοθήκης, όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται βιβλία και να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Προσθέτει δε ότι “από τη στιγμή που δεν ανοίγει ένας χώρος για παιδιά και μένουν γενιές, χωρίς να ανατροφοδοτούνται, ο χαμένος χρόνος είναι πολύτιμος”. Ωστόσο, σημειώνει ότι “ποτέ δεν είναι αργά”.
“Ελάχιστες οι δωρεάν παροχές για τα παιδιά”
Μεγάλο κενό, σύμφωνα με την κίνηση, αποτελεί η απουσία δωρεάν εκδηλώσεων και χώρων για παιδιά από την πλευρά του δήμου. “Υπάρχει η δραστηριότητα της παιδικής χορωδίας, καθώς και η παιδική χαρά στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, αλλά δεν αρκούν. Η παιδική βιβλιοθήκη είναι ένας από τους λίγους διαθέσιμους χώρους” αναφέρει χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως ο ρόλος της είναι διαφορετικός από άλλες αντίστοιχες δομές. “Η Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν μπορεί να παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουν εκπληκτική δουλειά οι υπάλληλοί της. Αλλά δεν είναι δουλειά της να ετοιμάζει εκπαιδευτικά προγράμματα, να δέχεται σχολεία και παιδιά τα απογεύματα”.
Καταλήγοντας, σημειώνει πως πάγιο αίτημα των μελών της είναι η νόμιμη και μόνιμη λειτουργία της δομής. Μάλιστα, υπενθυμίζει πως οι ίδιοι είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους γύρω από το θέμα των εναλλασσόμενων υπαλλήλων, με την εκτίμηση ότι μία τέτοια πρόταση μειώνει τις φιλοδοξίες των γονέων.“Στόχος μας ήταν η λειτουργία της δομής με την ίδια υπάλληλο που ήταν ειδικά καταρτισμένη για να εκτελεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα προγράμματα της βιβλιοθήκης. Πέρα από χαρισματική και άψογη στη δουλειά της, η κοπέλα είχε εκπαιδευτεί για να κάνει αυτό το πράγμα”, τονίζει. Εκφράζει δε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας μόνο υπάλληλος, προκειμένου τα παιδιά να αναπτύξουν ευκολότερα σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης μαζί τους. “Δεν μπορούν να νιώθουν έναν χώρο δικό τους, βλέποντας κάθε μέρα άλλον άνθρωπο που θα έχει άλλον τρόπο ομιλίας, άλλον τρόπο προσέγγισης. Είχαμε πει ότι σαν πρόχειρη και προσωρινή λύση θα μπορούσαμε να δεχθούμε τη μεταφορά ενός δημοτικού υπαλλήλου στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Διότι εμείς ζητάμε μόνιμο υπάλληλο στη θέση αυτή και κατά προτίμηση την κ. Κλήμη η οποία λειτουργούσε τόσα χρόνια την παιδική βιβλιοθήκη με άψογο τρόπο και είναι ειδικά καταρτισμένη για αυτό”, προσθέτει.
Καταλήγοντας, τονίζει ότι η κίνηση θα συνεχίσει τον αγώνα της προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών αυτού του νησιού και ιδιαίτερα των παιδιών στη γνώση και τη δημιουργική ψυχαγωγία.
Σε εκκρεμότητα η απογραφή και παράδοση του υλικού
Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Ρούσσος καθιστά γνωστό ότι με σχετικό έγγραφο, το υπουργείο ζητά από το δήμο την ολοκλήρωση της διαδικασίας, απογραφής και παράδοσης του υλικού της παιδικής βιβλιοθήκης, η οποία μαζί με τη συντήρηση του χώρου είναι απαραίτητη για την μελλοντική επαναλειτουργία της.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σπόροι εθελοντισμού που ανθίζουν και αποδίδουν καρπούς
18 Νοε. 2015 - 6:10 - “Κολυμπώντας στα ρηχά νερά της online θάλασσας”
28 Νοε. 2013 - 6:10 - Διαφυγή από έναν καταστροφικό εφιάλτη
18 Απρ. 2013 - 15:42 - "Να παραμείνει δημόσιο αγαθό"
5 Απρ. 2013 - 19:28 - Δήμαρχος Τήνου: Το 2025 να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών
31 Δεκ. 2024 - 14:11