“Μία Ευρώπη πιο δημοκρατική”
- Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2014 - 06:10
Πιστός στις αρχές της Ευρώπης παραμένει ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής των Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος ο οποίος θέτει εκ νέου υποψηφιότητα, σημειώνοντας πως, υπάρχει στον ορίζοντα η δυνατότητα με την παρουσία σωστών πολιτικών δυνάμεων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, να αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται και επηρεάζουν σημαντικά και την Ελλάδα.
Ο κ. Χρυσόγελος παραχώρησε μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην “Κοινή Γνώμη” στο περιεχόμενο της οποίας τονίζει πως η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο αλληλέγγυα, πιο δημοκρατική και πιο ανθρώπινη.
· Πως αποφασίσατε να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου;
“Είναι μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει προς τα πού θα πάει η Ευρώπη και πώς θα είναι η χώρα μας την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει δίλημμα αν θα κερδίσει η μία ή η άλλη ποδοσφαιρική ομάδα αλλά πρέπει να δείξουμε τί αλλαγές χρειάζονται να γίνουν. Έχοντας την εμπειρία δυόμιση ετών ως ευρωβουλευτής των Πράσινων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, νομίζω πως δεν έχουμε αξιοποιήσει κατάλληλα τα “εργαλεία” που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ώστε να αλλάξουμε τις πολιτικές και να μπορέσουμε να οδηγήσουμε σε μία Ευρώπη που θα είναι πιο κοινωνική, πιο αλληλέγγυα, πιο δημοκρατική, πιο οικολογική”.
· Είστε υποψήφιος με την παράταξη “Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Οικολογία, Δημιουργία”. Ποιες είναι οι βασικές αρχές και προτεραιότητες που έχετε θέσει;
“Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τις πολιτικές και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Και εννοώ τις πολιτικές που θα βοηθήσουν ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στην Υγεία. Δεν είναι τυχαίο ότι παράλληλα με τις εκλογές, υπάρχουν μία σειρά από εκστρατείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι άνθρωποι αλλά και να υποστηρίξουν κοινωνικές πολιτικές. Προσωπικά υποστηρίζω αρκετές όπως η καμπάνια “vote for health” που συζητά τα θέματα πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας και τονίζει ότι η Υγεία πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της Ευρώπης. Επίσης, στηρίζω τα θέματα ανακαίνισης όλων των κτιρίων της Ευρώπης ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μειωθεί η σπατάλη ενέργειας προκειμένου να υπάρξει μία ενεργειακή μεταστροφή. Στηρίζω ακόμη, τα θέματα ενίσχυσης της Δημοκρατίας και των πολιτικών αλλαγών, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να γίνει πιο ενιαία, να δώσει έμφαση όχι στη λιτότητα αλλά στην κοινωνική συνοχή ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να στρατευθούν στο ευρωπαϊκό όνειρο. Η Ευρώπη χρειάζεται να κερδίσει ξανά τις καρδιές και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και όταν λέμε Ευρώπη πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρεις θεσμοί που πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος και οι ευθύνες κάθε ένα εξ αυτών. Τις πολιτικές λιτότητας, τις περικοπές μισθών και συντάξεων κ.α. τις προωθούν οι κυβερνήσεις και κρύβονται πίσω από την έννοια της Ευρώπης. Η Κομισιόν είναι εκτελεστικό όργανο και επιπλέον, υπάρχει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο έχει πολλές φορές αντιπροτείνει θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με αποκορύφωμα την ψήφιση δύο εκθέσεων που ζητά τόσο την αλλαγή στις πολιτικές λιτότητας, όσο όμως και να υπάρξει διάλογος”.
· Κρίνετε ότι εύκολα οι αλλαγές που έχετε ως στόχους, μπορούν να επιτευχθούν στην Ευρώπη και να υπάρξει διαφορετική πολιτική σε όλα τα επίπεδα;
“Όταν μιλάμε για την Ευρώπη πρέπει να βάζουμε και τον εαυτό μας μέσα γιατί η αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών προϋποθέτει τη συμμετοχή των πολιτών. Δε θα γίνει χωρίς εμάς για λογαριασμό μας. Είναι η εποχή που οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν τί Ευρώπη θέλουμε. Θέλουμε περισσότερη δημοκρατική, κοινωνική και αλληλέγγυα Ευρώπη; Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις που θα πάνε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το πολιτικό μήνυμα των εκλογών θα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Εάν στείλουμε ευρωσκεπτικιστές, ακροδεξιούς, νεοναζί που απλώς θέλουν να γκρεμίσουν το κοινό μας σπίτι, τότε δεν θα προχωρήσουμε μπροστά αλλά θα πάμε προς τα πίσω. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη των πολιτών να μην ψηφίσουν με κριτήριο την οργή, αλλά να τη μετασχηματίσουν σε συνειδητή επιλογή. Μετά δε θα μπορεί να υπάρχει κάποιος που θα υποστηρίξει ότι έκανε λάθος γιατί θα υπάρχουν συνέπειες στις πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.
· Έχουν επιβληθεί από την πλευρά της Ευρώπης τα μνημόνια ως λύση σωτηρίας. Ποια είναι η θέση σας;
“Η ομάδα των Πράσινων από την αρχή της κρίσης είχε πει ότι αυτή η πολιτική είναι καταστροφική. Η συγκεκριμένη πολιτική υποστηρίξαμε πως δεν μπορεί να πετύχει ως “συνταγή”. Είχαμε ζητήσει κι εγώ ως ευρωβουλευτής μέσω προτάσεων και παρεμβάσεων, να καταφέρουμε να προχωρήσει στην λογοδοσία της τρόικας το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Σημαίνει ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Αυτή η πολιτική είναι καταστροφική, όμως δεν βοηθά στη λύση των προβλημάτων ούτε μία στάση της αντιπολίτευσης που απλά καταγγέλλει χωρίς να καταθέτει αντιπρόταση και εναλλακτικό σχέδιο. Υπάρχουν διαφορετικοί δρόμοι και παρόλο που είμαστε μία μικρή ομάδα, διαμορφώνουμε συμμαχίες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αλλάξουν αυτές οι πολιτικές. Οι τελευταίες δύο αποφάσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να πούμε ότι υπάρχει πλέον πλειοψηφία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο ευρωκοινοβούλιο και στις κοινωνίες, προκειμένου να περάσουμε από τις πολιτικές λιτότητας σε μία πολιτική αλληλεγγύης και βιωσιμότητας στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε την κρίση”.
· Όσον αφορά στο νησιώτικο χώρο η ατζέντα των Πράσινων, τί προτεραιότητες έχει θέσει;
“Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως ευρωβουλευτής των Πράσινων οργανώσαμε πολλές συζητήσεις, εκδηλώσεις και πραγματοποιήσαμε διαβούλευση στο Νότιο Αιγαίο. Επιολέον, κατά καιρούς καταθέσαμε διάφορες προτάσεις από το νέο σχήμα “Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Οικολογία, Δημιουργία” για να μπορέσει να υπάρξει αντιμετώπιση των προβλημάτων στο νησιώτικο χώρο, ο οποίος έχει δυνατότητες, έχει όμως και προβλήματα. Πρέπει να μετατρέψουμε τα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας σε πλεονέκτημα. Αυτό σημαίνει σωστή και οργανωμένη περιφερειακή πολιτική και κινητοποίηση των φορέων. Πρόσφατα στη Σύρο είχαμε συζητήσει με φορείς για ένα σύνολο προτάσεων για το νησί. Συμμετέχω σε πρωτοβουλίες στη Σίφνο για τη δημιουργία ενός ενεργειακού συνεταιρισμού και στόχος είναι να μπορέσουν να ενισχυθούν η κοινωνική οικονομία, η απασχόληση, η καινοτομία και ένα νέο μοντέλο για τον Τουρισμό. Πρέπει να ξεκινήσουμε από αναγκαίες υποδομές που πρέπει να υπάρξουν σε κάθε νησί, κοινωνικές και περιβαλλοντικές. Σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε νησιά 2.500 ή 3.5000 κατοίκων και να μην έχουν έναν ιατρό γενικής ιατρικής. Κατά συνέπεια, προτεραιότητες είναι να υπάρξει ένα πυκνό ακτοπλοϊκό δίκτυο που θα βασισθεί σε σύγχρονα πλοία ενεργειακά, τα οποία θα αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αναπτυχθούν δομές κοινοτικού συστήματος Υγείας για να καλύπτονται οι ανάγκες. Επίσης, πρέπει να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που παράγεται από την ενέργεια και κυρίως τις ανανεώσιμες πηγές. Πρέπει να γίνουν τα νησιά μας “πράσινα” και πρέπει να συνδέσουμε ένα μοντέλο Τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση”.
· Ποιο μήνυμα απευθύνετε προς τους πολίτες ενόψει των ευρωεκλογών. Γιατί όσοι προσέλθουν στην κάλπη να στηρίξουν το κόμμα των Πράσινων κι εσάς;
“Ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τις νησιωτικές περιοχές αλλά και για την Ελλάδα συνολικά. Ως “Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία” δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε παρόντες και μετά τις ευρωεκλογές και κυρίως θα συνεργαζόμαστε με τους φορείς για να βρίσκουμε λύσεις καθώς, μόνον έτσι μπορούμε να αναζητήσουμε λύσεις στα προβλήματα. Αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, τις ιδέες και τις προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιοποιώντας και τα “εργαλεία” ώστε να αλλάξουμε πολιτικές”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αποκέντρωση στην παραγωγή ενέργειας
29 Αυγ. 2014 - 6:10 - Μεταρρυθμίσεις και κοινωνική συμμετοχή
20 Μαΐου. 2014 - 6:10 - Αλλαγές στη διαχείριση του αιγιαλού
5 Μαΐου. 2014 - 6:10 - “Κοινωνική συνεργασία”
8 Απρ. 2014 - 6:10 - ΚΥΣΕΑ: Οι τοποθετήσεις των ανώτατων αξιωματικών μετά τις έκτακτες κρίσεις
11 Ιαν. 2025 - 14:22