“Το Θέατρο Απόλλων είναι το σπίτι μας”
- Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2014 - 06:10
“Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων χωρίς τη Σύρο....δε γίνεται” δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος της εταιρείας αστικού πολιτισμού Πλατφόρμα, η οποία τα τελευταία επτά χρόνια διοργανώνει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων το animasyros, ένα από τα είκοσι σημαντικότερα φεστιβάλ animation σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Παρά το γεγονός ότι η “καρδιά” των κινουμένων σχεδίων θα χτυπήσει φέτος λιγάκι καθυστερημένα (2-5 Οκτωβρίου), ο κ. Καραμητσάνης υπογραμμίζει ότι το animasyros 7:0 θα είναι το σημείο καμπής για τη μεγάλη εξακτίνωση και άνοδο του φεστιβάλ, το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη του νησιού ως τουριστικού και καλλιτεχνικού τόπου.
Φιλόδοξα βήματα
Αναφερόμενος στο φετινό πρόγραμμα, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τους επόμενους μήνες το κοινό της Σύρου και όχι μόνο, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν απευθείας από το Θέατρο Απόλλων μέσω live streaming, εξήγησε ότι επιθυμία του φεστιβάλ είναι να εντείνει τις συνεργασίες του, αλλά και να στοχεύσει σε πιο φιλόδοξες κινήσεις, που θα κάνουν τη διαφορά.
Όπως τόνισε, στο επίκεντρο των υπευθύνων παραμένει για μία ακόμη φορά η εγχώρια παραγωγή. “Ήδη από πέρυσι, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου Κρήτης έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό για τη δημιουργία του κλιπ του λιμανιού. Πρόκειται για ένα κίνητρο δημιουργικότητας, με καλά χρηματικά βραβεία για τα δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασης”, σημείωσε.
Έμφαση θα δοθεί επίσης στην ταινία animation που μιλάει ελληνικά, ενώ το πρόγραμμα προβολών θα ενισχυθεί και φέτος με την πολύτιμη συμβολή των ευρωπαϊκών σχολών και φεστιβάλ, με εντονότερη τη γερμανική παρουσία, η οποία αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί στο χώρο των κινουμένων σχεδίων.
Παρέλαση των σημαντικότερων ευρωπαϊκών σχολών
Στο πρόγραμμα του animasyros 7:0 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας “Boxtrolls” από την αμερικάνικη εταιρεία LAIKA, αφιερώματα στο φεστιβάλ του Tallin, τα εσθονικά animations και στο μεγαλύτερο γαλλικό στούντιο Folimage, καθώς και ένα μοναδικό αφιέρωμα σε ταινίες κινουμένων σχεδίων που αφορούν στην ισότητα των δύο φύλων και τη διαφορετικότητα. Το αφιέρωμα αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας και με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία πρεσβεύει πως η τέχνη είναι βασική οδός για τη βελτίωση των αστικών δικαιωμάτων σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Ένας από τους στόχους της φετινής διοργάνωσης είναι ο προγραμματισμός υπαίθριων προβολών, που σύμφωνα με τον κ. Καραμητσάνη θα είναι ένα μεγάλο “άλμα” για το φεστιβάλ. “Πρόκειται για μία πονεμένη ιστορία στην Ερμούπολη ,δεδομένου ότι είναι ιστορικός τόπος και οι αδειοδοτήσεις είναι σε ένα νεφελώδες καθεστώς, ωστόσο έχουμε εξασφαλίσει μία δέσμευση των τοπικών αρχών ότι θα μας στηρίξουν σε αυτό το θέμα, όχι τόσο στο οικονομικό κομμάτι, όσο στη διοικητική δυσκολία που παρατηρείται”, επεσήμανε.
Τέλος, τα εργαστήρια του φεστιβάλ γίνονται τέσσερα, ενώ διατηρούνται τα δύο διαγωνιστικά τμήματά του, για τους επαγγελματίες και τους φοιτητές αντίστοιχα.
Ανάδειξη της τουριστικής και καλλιτεχνικής πλευράς του νησιού
Ο κ. Καραμητσάνης κατέστησε γνωστό ότι έμπνευση για τη δημιουργία του animasyros αποτέλεσε το φεστιβάλ του Ανσί, που αποτελεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο. “Αυτοί ξεκίνησαν με τη σύλληψη ότι παίρνω έναν τουριστικό προορισμό και τον κάνω και καλλιτεχνικό. Εμείς πήραμε έναν δυνάμει τουριστικό προορισμό και προσπαθήσαμε να τον κάνουμε ταυτόχρονα τουριστικό και καλλιτεχνικό. Δεν ξέρω αν το τουριστικό το έχουμε πετύχει, αλλά το καλλιτεχνικό ναι. Το animasyros είναι πια συνώνυμο των κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα” δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι “η Ερμούπολη είναι η πόλη των κινουμένων σχεδίων”.
Σχετικά με το χαμηλό κόστος του φεστιβάλ, το οποίο καλύπτεται από το δήμο και την περιφέρεια, τόνισε ότι η εταιρία ουδέποτε επιδίωξε να διεκδικήσει χρηματοδότηση, που έχει να κάνει με τη συνοχή. “Εμείς φροντίζουμε για το ευ ζην. Το ΕΣΠΑ από τη φύση του είναι κυρίως χρηματοδότηση συνοχής, που σημαίνει ότι προσπαθούμε να αναστρέψουμε τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το animasyros δεν είναι δράση συνοχής, είναι μια δράση πολιτιστικής ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι προσθέτει στο πολιτιστικό περιβάλλον του νησιού, αλλά από την αρχή αποφύγαμε να κάνουμε πράγματα στα οποία δεν πιστεύουμε”, σημείωσε. Πρόσθεσε ακόμα ότι φέτος, το φεστιβάλ ενδέχεται να ενταχθεί για πρώτη χρονιά στο πρόγραμμα ανάδειξης των ταυτοτήτων της Ευρώπης, με τίτλο “Δημιουργική Ευρώπη”. “Θεωρούμε ότι η Σύρος είναι μια από τις πολύ ωραίες εκδοχές της πολιτιστικής πολυμορφίας της Ευρώπης. Η ποικιλομορφία της είναι περισσότερο πλούτος για το νησί, παρά αφετηρία, για οποιαδήποτε αρνητική σκέψη”, κατέληξε.
Αναφερόμενος στη σημασία της Σύρου για τον ίδιο τον θεσμό, δήλωσε κατηγορηματικά: “δεν μπορείς να νοήσεις animasyros χωρίς την Ερμούπολη, τα κτίρια, τους ανθρώπους της. Αν για οποιοδήποτε λόγο μας έλεγαν ότι σε έναν χρόνο θα φύγετε από τον Απόλλωνα, εμείς θα είχαμε πρόβλημα στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό του φεστιβάλ. Ο Απόλλωνας είναι το “σπίτι” μας. Τον αισθανόμαστε με το δέος που τον αισθάνεται ο κάθε Έλληνας που έρχεται και τον επισκέπτεται. Αλλά την ίδια στιγμή, αισθανόμαστε μια οικειότητα γιατί οι άνθρωποι του θεάτρου, οι τοίχοι, η σκηνή είναι το υλικό πάνω στο οποίο χτίζεται το φεστιβάλ. Το φεστιβάλ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το θέατρο Απόλλων και κάθε γωνιά της Ερμούπολης”.
“Είμαστε ανοιχτοί σε συμβιβασμούς”
Στο ενδεχόμενο κάποιας πιθανής “έκπτωσης”, με στόχο να διασφαλιστεί το μέλλον του φεστιβάλ, ο κ. Καραμητσάνης εξήγησε ότι η εταιρία είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. “Δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε μόνο από ιδανικές συνθήκες. Η κρίση μας ανάγκασε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος μας απέδειξε ότι ήταν προς όφελος και της Ερμούπολης και του φεστιβάλ” δήλωσε, εκτιμώντας ότι ο συμβιβασμός είναι μία παρεξηγημένη έννοια στη χώρα μας. “Ο συμβιβασμός είναι δημιουργική προϋπόθεση. Άρα δεν υπάρχει τίποτα να μας σταματήσει. Και οι άνθρωποι της Σύρου ποτέ δεν μας σταμάτησαν. Ίσα ίσα μας στήριξαν. Για μένα είναι συγκινητικό ότι οι οικογένειες εργατών του Νεωρίου φέρνουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στα εργαστήρια”.
Τέλος, τόνισε ότι η εταιρία ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της συνεργασίας της με την τοπική αυτοδιοίκηση. “Έχουμε κάνει ήδη τις πρώτες κινήσεις για επαφές με τη νέα δημοτική αρχή, μολονότι αναλαμβάνει επισήμως από την 1η Σεπτέμβρη. Προσδοκούμε στην ίδια και στην ενισχυμένη στήριξή τους. Θα επιδιώξουμε μέσα από την τέχνη του διαλόγου και του συμβιβασμού και της συνύπαρξης να διευρύνουμε το επίπεδο συνεργασίας μας, αλλά είμαστε ευγνώμονες τόσο από το δήμο, όσο και από την περιφέρεια, που σε δύσκολες συνθήκες, η ηθική και υλική στήριξη ήταν αδιάλειπτη και δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε”.
“Η Σύρος πληροί τις προδιαγραφές για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι η Ερμούπολη πληροί τις προδιαγραφές για να ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 και ταυτόχρονα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. “Εμένα μου αρέσει αυτό το γεφυρωμένο δίπολο της Άνω Σύρου και της Ερμούπολης ως δύο εκδοχές μιας πολύ ωραίας ελληνικότητας που πραγματικά έχει έναν μοναδικό χαρακτήρα σε πανμεσογειακό επίπεδο. Η χάρη που έχει η λιγότερη αστική Άνω Σύρος με την σύζευξη με την αστική Ερμούπολη είναι μοναδική και ας αποδεχτούμε ότι ο τόπος μας δεν είναι γεμάτος αρνητικά πράγματα, είναι γεμάτος θετικά και δυνάμει θετικά. Η Πολιτιστική πρωτεύουσα θα είναι η αφορμή για να κατέβει κάποιος από το καράβι και να πάρει το επόμενο, να δει τους δρόμους, να ζήσει την ατμόσφαιρα και μία μοναδική εμπειρία”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ανοιχτό κάλεσμα από το Ίδρυμα Ωνάση για μικρού μήκους ταινίες
17 Ιαν. 2025 - 14:12 - Δημαρχείο Ερμούπολης
17 Ιαν. 2025 - 6:22 - Μουσική, χορός, τραγούδι, παράδοση, ξέφρενο γλέντι και χαρά
17 Ιαν. 2025 - 6:16 - Ιταλία: «Πλησιάζει η ημέρα κατά την οποία τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Αθήνα»
16 Ιαν. 2025 - 15:53 - Γνωριμία με τα "κοσμοϊστορικά" γεγονότα της εποχής
15 Ιαν. 2025 - 6:16