Τα προβλήματα στο υπουργείο Υγείας
- Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2014 - 06:10
Συνάντηση δημάρχων με τον νέο υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη
Προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των Κυκλάδων, οι δήμαρχοι των μικρών νησιών θα πραγματοποιούσαν συνάντηση, χθες αργά το απόγευμα, με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη στην Αθήνα.
Η συνάντηση προέκυψε μετά από πρόσκληση που απηύθυνε η πλευρά του υπουργείου Υγείας, λόγω των συνεχών αντιδράσεων που προέρχονται από τις νησιωτικές κοινωνίες με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τις αντίστοιχες δομές.
Οι δήμαρχοι της Σικίνου και της Αμοργού μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στο νησί τους, με τον πρώτο να δηλώνει ότι εξαιτίας της ισχνής ακτοπλοϊκής σύνδεσης δεν κατάφερε να μεταβεί στην Αθήνα για τη συνάντηση και τον δεύτερο να υπογραμμίζει πως δεν είχε ο Δήμος καμία σχετική ενημέρωση.
Σε καθεστώς υποστελέχωσης Σίκινος και Αμοργός
Η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει όλα τα νησιά των Κυκλάδων, καθώς η κάλυψη κενών θέσεων γίνεται μέσω αποσπάσεων από άλλα μέρη. Ωστόσο, οι τελευταίες αντιδράσεις από το Περιφερειακό Ιατρείο της Σικίνου που κινδυνεύει από το Σάββατο να μείνει χωρίς γιατρό αλλά και από το Κέντρο Υγείας της Αμοργού φέρνουν ξανά το πρόβλημα στο προσκήνιο αφού παρούσας της τουριστικής περιόδου προκαλείται έντονη ανησυχία σε κατοίκους κι επισκέπτες.
Κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρό
Μετά από επικοινωνία που είχε η ''Κοινή Γνώμη'' με τον δήμαρχο Σικίνου, Γιάννη Συρίγο, ενημερώθηκε ότι ενδέχεται να παραμείνει το νησί χωρίς γιατρό από το Σάββατο οπότε και αποχωρεί ο αγροτικός που υπηρετεί στο Ιατρείο του νησιού, καθώς η αντικαταστάτρια του έχει θέσει ως προϋπόθεση για την παραμονή της, την εξασφάλιση της σίτισης και της στέγασης κάτι το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί οικονομικά από τη πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Άλλωστε, όπως τόνισε ο δήμαρχος είναι γνωστό πως το “βάρος” πέφτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη στιγμή που ο Δήμος δεν διαθέτει κάποιο κονδύλι για να καλύπτει τη διαμονή των γιατρών, αρμοδιότητα για την οποία θα έπρεπε να μεριμνά η Πολιτεία παρέχοντας κίνητρα στους γιατρούς που εργάζονται στις νησιωτικές κοινωνίες.
Στην περίπτωση, μάλιστα που η αγροτικός επιμείνει σε αυτή τη θέση ο κ. Συρίγος δήλωσε ότι θα πράξει τα δέοντα και θα απευθυνθεί στο αρμόδιο υπουργείο για την εύρεση λύσης, καθώς όπως σημείωσε, “δεν μπορεί να εκβιάζεται έτσι ένα νησί μέσα στη καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε θέτοντας σε κίνδυνο τους δημότες και τους επισκέπτες του νησιού. Άλλωστε η κάλυψη των αναγκών των αγροτικών γιατρών είναι υποχρέωση της Πολιτείας η οποία πρέπει να μεριμνά για τη στέγαση και τη σίτιση τους. Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της έλλειψης μόνιμου αγροτικού γιατρού στο νησί , με αποτέλεσμα το Ιατρείο να καλύπτεται μετά από απόσπαση κάποιου αγροτικού, που πραγματοποιείται κάθε δεκαπέντε μέρες από νησιά όπως η Μύκονος και η Σύρος, αφού οι ίδιοι οι γιατροί δεν επιλέγουν να υπηρετούν στην άγονη γραμμή”.
Ο κ. Συρίγος πρόσθεσε ακόμη, πως, “Η βοήθεια των μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως η ομάδα Αιγαίου και η +πλεύση που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο προκειμένου να προσφέρουν εθελοντική ιατρική κάλυψη στους κατοίκους του νησιού μοιάζει σωτήρια” ενώ εξίσου σημαντική αποδεικνύεται “και η προσφορά του Ναυτικού πλοίου ''Προμηθέας'' όπου αυτές τις μέρες βρίσκεται στο νησί για τον ίδιο λόγο ενώ τέλος Ιουλίου θα επισκεφθούν τη Σίκινο και οι γιατροί του κόσμου”.
Πάντως, όπως συμπληρώνει, “Δεν μπορεί οι ζωές των πολιτών να εξαρτώνται από τον εθελοντισμό των ευαισθητοποιημένων αυτών ομάδων, επειδή η πολιτεία δεν μεριμνά για την ιατρική περίθαλψη τους με αποτέλεσμα να ζουν με το φόβο και την ανασφάλεια”.
Όσον αφορά δε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί χθες με υπουργό, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα υγείας των νησιών, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να εκπροσωπήσει το νησί του, λόγω έλλειψης ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αφού η Σίκινος δεν διαθέτει καθημερινή σύνδεση με την υπόλοιπη νησιωτική χώρα.
Αντιδράσεις για την απόσπαση γιατρών
Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Αμοργού, Νικήτας Ρούσσος, δήλωσε ότι δεν είχε κάποια σχετική ενημέρωση για την προγραμματισμένη συνάντηση, τονίζοντας στην ''Κοινή Γνώμη'' ότι “το κυρίαρχο πρόβλημα του νησιού τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η απουσία γιατρών από τα αγροτικά ιατρεία, που εν όψει Ιουλίου και Αυγούστου και με δεδομένο ότι ο πληθυσμός του νησιού διπλασιάζεται “φαντάζει “εφιάλτης””. Στο υπάρχον πρόβλημα, έρχεται επιπλέον να προστεθεί και το ζήτημα της απόσπασης δύο εκ των τριών γιατρών του νησιού προκειμένου να υπηρετήσουν στα νησιά Ηρακλειά, Δονούσα και Κουφονήσι. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, αυτό έχει πυροδοτήσει τόσο τις αντιδράσεις των κατοίκων της Αμοργού όσο της ίδιας της Δημοτικής Αρχής, που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την μετακίνηση του γιατρού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο έντονης αντίδρασης. Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Αμοργού εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς τους κατοίκους όλων των νησιών που βιώνουν τα ίδια προβλήματα, λέγοντας ότι “λύση στην υποστελέχωση δεν είναι η μετακίνηση ιατρών από ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Όταν το σύστημα πληγώνει, απωθεί και εξωθεί
8 Μαρ. 2013 - 15:35 - Υγεία: Θερίζουν γρίπη, κορωνοϊός και ιώσεις
31 Δεκ. 2024 - 9:44 - Κάπνισμα: Κάθε τσιγάρο "κλέβει" 20 λεπτά ζωής από τους καπνιστές
30 Δεκ. 2024 - 14:44 - ΕΣΥ: Οι 10 μεγάλες αλλαγές που έρχονται μέσα στο 2025
30 Δεκ. 2024 - 8:58 - Εφάπαξ €40.000 σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες
28 Δεκ. 2024 - 20:11