Ευρωπαϊκή οδηγία περιορίζει τις τουριστικές επενδύσεις του ΕΣΠΑ

Περιορισμός επιδοτήσεων

Η τουριστική άνοδος σε αριθμό επισκεπτών, που καταγράφουν οι προβλέψεις για το επόμενο έτος, προσκρούουν σε περιορισμούς επενδύσεων που θέτει η Ε.Ε., αλλά και σε αστάθμητους παράγοντες όπως η ένταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή των αραβικών χωρών, προκαλώντας την ανάγκη άμεσων πολιτικών παρεμβάσεων και επιχειρηματικής αναβάθμισης στον τομέα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι ανακουφιστικές επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων, φρενάρονται από κοινοτική οδηγία, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες ανάπτυξης σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας, γεγονός που δυσχεραίνει τους επενδυτικούς σχεδιασμούς, σε υπάρχουσες αλλά και νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Παράλληλα η έκρυθμη κατάσταση στις χώρες της νοτιοανατολικής πλευράς της χώρας, απαιτούν εγρήγορση των επιχειρηματιών του χώρου ώστε να καλυφθεί η υποχώρηση του αριθμού των αφίξεων από τις εν λόγω περιοχές.

Ευρωπαϊκοί περιορισμοί

Περιορισμός των επενδυτικών δυνατοτήτων στον τουριστικό τομέα, τίθεται από την νέα ευρωπαϊκή οδηγία 651/2014, οι όροι της οποίας είναι ιδιαιτέρως ασφυκτικοί ως προς την έγκριση και παροχή επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ.

Το νέο επενδυτικό πλαίσιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούνιο, αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε τουριστικούς προορισμούς, καθώς οι όροι που τίθενται για τη λήψη επιχειρηματικών επιδοτήσεων μέσω του νέου ΕΣΠΑ, προκαλούν εμπλοκές στην επενδυτική ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού.

Η κοινοτική οδηγία θέτει περιορισμούς για τις επιδοτήσεις σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη παράλληλων επενδύσεων στην ίδια περιοχή από το ίδιο φυσικό πρόσωπο, ενώ περιοριστικοί όροι ισχύουν και ως προς το μέγεθος των επιχειρήσεων, το απασχολούμενο προσωπικό, αλλά και τον συνολικό τζίρο της επιχείρησης.

Η εν λόγω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ελήφθη για την μείωση του αριθμού των επιδοτούμενων επιχειρήσεων, σε μία προσπάθεια να απαλειφθεί ο ανταγωνισμός εντός της Ευρώπης, ο οποίος κρίνεται ότι ενισχύεται μέσω των επιδοτήσεων.

Τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί, είναι δυνατόν να παραμείνουν ανεφάρμοστα, εξαιτίας των περιοριστικών όρων της Ε.Ε., ειδικά σε μία στιγμή που απαιτείται ενίσχυση των τουριστικών υποδομών της χώρας.

Αστάθμητοι παράγοντες

Η αναμενόμενη τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη, κινδυνεύει να καταρρεύσει, την στιγμή που είναι ιδιαιτέρως αίσιες οι προβλέψεις τουριστικών αφίξεων για το επόμενο έτος.

Καθώς για το 2015 αναμένεται αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στην Ελλάδα, πέραν των 19 εκ. της φετινής περιόδου, οι δημιουργούμενες συνθήκες ίσως λειτουργήσουν ανασταλτικά σε βάθος χρόνου, όταν έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι που αφορούν σε 24 εκ. αφίξεις τουριστών έως το 2021, με τα τουριστικά έσοδα να αγγίζουν τα 19 δις ευρώ, ενώ οι υλοποίηση των υποδομών σε επίπεδο επενδύσεων ανέρχεται σε 25 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη δυστυχώς θα προκύψει κάμψη του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού αφίξεων εάν η χώρα αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναμένονται κάθε έτος επιπλέον 1 με 2 εκ. αφίξεις, «Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή ως προς τις τιμές αλλά και το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουμε στον τουρισμό».

Αναφέρθηκε και στα δεδομένα που αφορούν τις τεταμένες καταστάσεις που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίες επηρεάζουν το τουριστικό ρεύμα της χώρας, λειτουργώντας ως αστάθμητοι παράγοντες που θα πρέπει αν ληφθούν υπόψη.

Όπως είπε «Σε γενικές γραμμές, είναι μέγα επίτευγμα για τη χώρα, όταν φλέγεται το σύμπαν στην ευρύτερη περιοχή μας- ήδη πολλές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις από το Τελ Αβίβ- να συνεχίζει να βελτιώνει τις επιδόσεις της στον τουρισμό, αναθεωρώντας μάλιστα συνεχώς προς τα πάνω τις προβλέψεις».

Συμπλήρωσε δε ότι «οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και ευάλωτες, έχουμε πολλούς αστάθμητους παράγοντες για την επόμενη χρονιά και το 2015 είναι θολό, αφού οι γενικότερες συνθήκες μάλλον θα επιδεινωθούν παρά θα βελτιωθούν».

Πολιτική παρέμβαση

Από την πλευρά των ξενοδόχων τονίστηκε ότι κρίνεται απαραίτητη η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, λόγω των προβλέψεων για αύξηση της τουριστικής ζήτησης, γεγονός που προϋποθέτει και ανάλογη ενίσχυση του ξενοδοχειακού δυναμικού, με αναβάθμιση 100.000 κλινών και δημιουργία άλλων 150.000 νέων.

Άλλωστε οι προσφερόμενες κλίνες τελούν σε άμεση συνάρτηση με τις υπάρχουσες αλλά και τις αναγκαίες τουριστικές υποδομές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ελλείψεις κλινών που παρατηρούνται στα καταλύματα πολλών αστέρων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης «Σε επίπεδο κλινών ποιότητας, έχουμε φθάσει στα όριά μας», ενώ συμπλήρωσε πως «Ο στόχος που έχουμε θέσει για δημιουργία 150.000 νέων κλινών και την ανακαίνιση 100.000 υπαρχόντων κλινών φαντάζει πολύ δύσκολος».

Για να ενισχυθούν επενδυτικά «ειδικά νευραλγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός», ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έχει ξεκινήσει επαφές με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμού, ώστε με πολιτική παρέμβαση στην Ε.Ε. να κατατεθεί αίτημα εξαίρεσης για από την κοινοτική οδηγία που αφορά στις επενδύσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ζητηθεί και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, όμως θεωρείται πολύ δύσκολο η χώρα να πετύχει τελικά την εξαίρεση.