Νέες αφίξεις της εταιρείας Louis Cruises στη Σύρο τονώνουν την αισιοδοξία

Μετά την αποβίβαση τί(;)

Σκόπελος που πρέπει να ξεπερασθεί η άμεση αναχώρηση μέρους των επιβατών για Τήνο και Μύκονο

Ζητούμενο για τη Σύρο εξακολουθεί να παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα κερδίσει την παραμονή των επισκεπτών κρουαζιέρας στο νησί, καθ' όλη τη διάρκεια πρόσδεσης των κρουαζιεροπλοίων στον προβλήτα της Ερμούπολης, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να έχουν επιλογές, προκειμένου να μην επιβιβάζονται σε τουριστικά πλοία, ταξιδεύοντας έστω και για λίγες ώρες σε γειτονικούς προορισμούς.

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα που απαιτεί συντονισμένες ενέργειες από την πλευρά του συνόλου των φορέων αλλά και της Αυτοδιοίκησης, αφού αναμφισβήτητα η επιλογή της εταιρείας Louis Cruises να προσεγγίζει κάθε Δευτέρα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα της θερινής περιόδου τη Σύρο, μόνο ως ελπιδοφόρα εξέλιξη μπορεί να εκληφθεί, η οποία “καλεί” το νησί να αφυπνιστεί.

Περισσότεροι από 1.800 επισκέπτες

Ειδικότερα, προχθές για πρώτη φορά κατέπλευσαν προς τον λιμένα της Ερμούπολης σχεδόν ταυτόχρονα, δύο από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια της Louis Cruises και συγκεκριμένα το Louis Cristal και το Louis Aura, με τα οποία ταξίδευαν συνολικά περισσότεροι από 1.800 επισκέπτες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στο νησί για κάποιες ώρες, πριν να αναχωρήσουν οι μισοί για τα νησιά της Μυκόνου και της Τήνου.

Συγκεκριμένα, το Louis Cristal αφίχθη στις 18.35 από το λιμάνι του Λαυρίου και αναχώρησε στις 23.30 με προορισμό τον Τσεσμέ Τουρκίας έχοντας συνολικά 980 επιβάτες εκ των οποίων οι 624 Ευρωπαίοι. Επίσης, το Louis Aura έφθασε από τη Λεμεσό Κύπρου στις 16.00 και αναχώρησε στις 22.20 για Κατάκολο Ηλείας, με το οποίο πραγματοποιούσε την κρουαζιέρα του σχεδόν αντίστοιχος αριθμός επιβατών, δηλαδή συνολικά 878 άτομα.

Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό τουριστών, πολλοί εκ των οποίων παρέμειναν στη Σύρο για κάποιες ώρες, ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των επιβαινόντων του Louis Aura που ήταν Κυπριακής καταγωγής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ισχυρή αγοραστική δύναμή τους, ταξίδεψε προς τα προαναφερθέντα γειτονικά νησιά.

Τα στοιχεία... ταξιδεύουν σε Μύκονο και Τήνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η “Κοινή Γνώμη” το λιμάνι της Σύρου πλην των δύο κρουαζιεροπλοίων, φιλοξένησε άλλες δύο αφίξεις τουριστικών πλοίων την ίδια ημέρα, στα οποία επιβιβάστηκαν αρκετοί εκ των τουριστών που ταξίδευαν με το Louis Aura, προκειμένου να συνεχίσουν την επίσκεψή τους στα Κυκλαδονήσια της Τήνου και της Μυκόνου.

Το ένα ήταν το Delos Express που έφθασε από τη Μύκονο 20.40 και αναχώρησε 21.50 και το άλλο ήταν το Orka που πραγματοποίησε μάλιστα δύο δρομολόγια προς τα άλλα νησιά. Συγκεκριμένα, προσέγγισε τη Σύρο στις 16.20 αναχωρώντας στις 17.05 και επέστρεψε ξανά για μεταφέρει το δεύτερο “κύμα” επιβατών στις 21.15 με προορισμό το νησί των ανέμων.

Τα ανωτέρω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν το γεγονός πως σήμερα το λιμάνι της Σύρου και μάλιστα ο προβλήτας των κρουαζιεροπλοίων δεν παύει να θυμίζει αρκετές φορές χώρο άφιξης και άμεσης αναχώρησης επισκεπτών κρουαζιέρας, που έρχεται να εξυπηρετήσει ως φτωχός συγγενής σε τουριστικό επίπεδο, την αυξημένη ζήτηση κυρίως της Μυκόνου, αφού ο γειτονικός προορισμός, συχνά, δεν έχει περίσσευμα χώρου πρόσδεσης κρουαζιεροπλοίων, παρατήρηση που ισχύει αντίστοιχα και για το νησί της Τήνου.

Ωστόσο, αξίζει να τονίσουμε, πως επρόκειτο για δύο προγραμματισμένες αφίξεις της εταιρείας Louis Cruises στη Σύρο, που θα πρέπει να γεννήσουν έντονο προβληματισμό για το πώς η παρουσία τους, θα μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό για το καλό της τοπικής κοινωνίας και φυσικά της συριανής επιχειρηματικότητας.

Ζητείται ελκυστικός προορισμός

Όσο μελάνι κι αν έχει χυθεί για τη σημασία ανάπτυξης του θαλάσσιου Τουρισμού, αναδεικνύεται εκ νέου η ανάγκη απάντησης από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στο μεγάλο ερώτημα “Μετά την αποβίβαση στη Σύρο, τί;”.

Προφανώς το εν λόγω ερώτημα αποτελεί ταυτόχρονα και τον λόγο που “οδηγεί” τους επισκέπτες αρκετές φορές να γυρίζουν... την πλάτη στη Σύρο, επιλέγοντας τη δυνατότητα που τους δίνεται να ταξιδεύουν προς άλλα νησιά.

Είναι ένα ζήτημα για το οποίο μέχρι σήμερα εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως μόνον επιδερμικά οι αρμόδιοι που βρέθηκαν στο “τιμόνι” του Δήμου ασχολήθηκαν, με άμεση συνέπεια το 2014 η Σύρος να προσπαθεί να εισέλθει στον χάρτη της κρουαζιέρας, την ίδια χρονική στιγμή που τα γύρω νησιά έχουν κόψει προ πολλού το νήμα του τερματισμού.

Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που “απαιτεί” επιτακτικά να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και που ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία η συμβολή κάθε πλευράς σε κάθε επίπεδο. Αυτοδιοίκησης, φορέων, επιχειρηματιών, κοινωνίας.

Άλλωστε, ένα νησί που θέλει να προβάλει και να διαμορφώσει ακόμη καλύτερα την έντονη πολιτιστική ταυτότητά του, δεν έχει παρά να στοχεύσει στη σύνδεσή της, με το πεδίο του Τουρισμού αξιοποιώντας προς τέρψη και των επισκεπτών κάθε μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτει.

Επιπλέον, μία καλή αρχή που θα ήταν παράλειψη να μην τονισθεί με “φόντο” την κρουαζιέρα είναι η ολοένα αυξανόμενη βραδινή λειτουργία καταστημάτων στο κέντρο της Ερμούπολης, με μερίδα επιχειρηματιών μάλιστα, να απευθύνεται στην εφημερίδα και να στηλιτεύει το προχθεσινό γεγονός της μετακίνησης επισκεπτών προς άλλους προορισμούς, υποστηρίζοντας πως το νησί “διψά” στην πράξη για αλλαγή, στόχος που πριν από όλα, προϋποθέτει διάθεση, προσπάθεια και ανασυγκρότηση δυνάμεων.

Ετικέτες: