«Μετά την αποβίβαση τι(;)» - Μα βεβαίως επί του παρόντος τίποτα
- Παρασκευή, 1 Αυγούστου, 2014 - 06:10
Όταν παρουσιάσαμε προ μηνών ως συνδυασμός , στη αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων , τον βασικό σκελετό του προγράμματος για την εισαγωγή της Σύρου στην διεθνή τουριστική αγορά , είχαμε εστιάσει με ιδιαίτερη έμφαση στην σπουδαιότητα της αγοράς Κρουαζιέρας . Είχαμε δε υπογραμμίσει μετ’ επιτάσεως την συμβολή του συγκεκριμένου τμήματος αγοράς στην ανάπτυξη της αναγνωρισιμότητας της Σύρου , ως τουριστικού προορισμού .
Τότε οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες , πολλές δε εξ’ αυτών με αρκετά ερωτηματικά για την περαιτέρω διεύρυνση ενεργειών στον συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς . Μερικούς μήνες μετά και υπό την πίεση απουσίας τουριστικού ρεύματος στην αιχμή της περιόδου , αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τα πολλαπλά πλεονεκτήματα και τα προσδοκώμενα οφέλη . Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα βήμα προόδου , προς την σωστή κατεύθυνση . Όπως βήμα προόδου είναι κατά την άποψή μου και το εύλογο ερώτημα σε πρόσφατο άρθρο «Μετά την αποβίβαση τι (;)» .
Απάντηση στο ερώτημα έχουμε δώσει σε παλαιότερη αρθρογραφία μας , αλλά και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις . Επί του παρόντος όμως τίποτα . Δεν είναι δε δύσκολο να το διαπιστώσει καθένας από εμάς , αρκεί να βάλει τον εαυτό του στην θέση του ταξιδιώτη . Μπαίνοντας μέσα στο κρουαζιερόπλοιο ποια πληροφόρηση έχει ο επισκέπτης για τον πρώτο προορισμό ; Δηλαδή την Σύρο . Έχει στην διάθεσή του να αγοράσει κάποια εναλλακτικά προγράμματα ξενάγησης και πού ; Ποιος πληροφορεί τον επισκέπτη για τους πόλους έλξεις ; Ποιος έχει την οργάνωση , ποιος τα προωθεί , ποιος τα πουλάει ; Με την άφιξη στο λιμάνι και μάλιστα σε νυκτερινή ώρα τι πληροφόρηση βρίσκει και τι είναι αυτό που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον ;
Να διερωτηθώ για το πιλοτικό πρόγραμμα ανάδειξης μέσω της αστικής ξενάγησης στην Ερμούπολη , όπως σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε από το ΤΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου ; Με το Πανεπιστήμιο κλειστό λόγω θερινής περιόδου και τους φοιτητές σε διακοπές (δικαίως) ποιος το υλοποιεί ; Μπορεί «Ρωτώντας να πηγαίνεις στην πόλη» , αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με οργανωμένη υποδοχή επισκεπτών από κρουαζιέρα . Επί παραδείγματι , υπάρχει στην πόλη σήμανση για να κατευθύνει τον επισκέπτη προς τα υπάρχοντα αξιοθέατα της πόλης ; Είναι αρκετό για έναν επισκέπτη να δει εξωτερικά μόνο ένα νεοκλασικό κτήριο κλειστό ; Είναι άραγε το μοναδικό επί της γής ; Και εσωτερικά τι να δει ; Τις υπηρεσίες του Δήμου ή τα Δικαστήρια ; Όταν πηγαίνουμε εμείς σ’ ένα προορισμό θεωρούμε ως πόλο έλξης τα Δικαστήρια και τις κλειστές πόρτες υπηρεσιών του Δήμου ; ( μ’ όλο τον απόλυτο σεβασμό μου και προς το προσωπικό του Δήμου και τους υπηρετούντες την Ελληνική Δικαιοσύνη ) .
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης ας δούμε τι προσφέρει ο ανταγωνισμός σ’ όσους αποβιβάζονται από κρουαζιερόπλοιο . Στην Σαντορίνη προπωλούνται μεταξύ άλλων επισκέψεις για τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου , για τα οινοποιεία (Δρόμοι κρασιού) , για την Οία και για το προϊστορικό μουσείο στα Φηρά . Αντίστοιχα στην Ρόδο προπωλούνται επισκέψεις για την μεσαιωνική πόλη με το κάστρο των Ιπποτών , για την αρχαία Λίνδο και για το περίφημο δάσος με τις πεταλούδες . Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο ότι θα πρέπει καταρχήν να αξιοποιηθεί σωστά η υφιστάμενη υποδομή και βεβαίως να προστεθούν νέοι και σημαντικοί πόλοι έλξης , έτσι ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και σαφές κίνητρο .
Επί του πρακτέου . Εάν οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων είναι προγραμματισμένες με πολύωρη παραμονή ή θα πρέπει να παραμείνουμε άπρακτοι ή θα πρέπει έστω και υπό πίεση χρόνου να υλοποιηθούν κάποιες ιδέες . Παραθέτω μερικές προς άμεση αξιοποίηση .
1.- Λύκειο Ελληνίδων : Να υποδέχονται στον προβλήτα τους επισκέπτες και να μοιράζουν εκ νέου ενημερωτικά φυλλάδια , έστω πρόχειρα , για τις δυνατότητες και τις επιλογές . Μια ομάδα να κατευθύνει τους επισκέπτες μέσα από τον πεζόδρομο για να μην κινούνται ατάκτως ειρημένοι .
2.- Δημαρχείο : Να παραμένει επισκέψιμο και κοπέλες του Λυκείου Ελληνίδων με ενδυμασίες 19ου αιώνα να υποδέχονται στην είσοδο με χαμόγελο και να κατευθύνουν τους επισκέπτες , προσφέροντας Συριανό λουκούμι . Να υπάρχουν ξεναγοί για ομαδική ξενάγηση .
3.- Αρχαιολογικό Μουσείο : Να είναι ανοικτό και επισκέψιμο με ξεναγούς για την ξενάγηση των επισκεπτών ανά ομάδες .
4.- Θέατρο Απόλλων : Να προγραμματισθεί μια παράσταση από τοπικό ερασιτεχνικό θίασο , από έργα που ήδη έχουν παίξει και υπάρχουν υποδομές και σκηνικά . Έστω και 30 θεατές είναι αρκετοί για προβολή και διαφήμιση .
5.- Μπάντα του Δήμου : Να εκτελεί μουσικά κομμάτια στην θέση της επί της κεντρικής πλατείας . Σε περίπτωση αδυναμίας να οργανωθεί εκδήλωση από το Λύκειο Ελληνίδων με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς .
6.- Άγιος Νικόλαος : Να είναι ανοικτός και η φημισμένη χορωδία του ναού να ψέλνει Βυζαντινούς ύμνους με συγκεκριμένο ρεπερτόριο .
7.- Άνω Σύρος : Να διατεθούν λεωφορεία του ΚΤΕΛ για επίσκεψη στην Άνω Σύρο , όπου το Μουσείο Βαμβακάρη να είναι ανοικτό . Στην καμάρα να υποδέχονται τους επισκέπτες κοπέλες της Άνω Σύρου με τοπικές ενδυμασίες προσφέροντας λουκούμι και κατευθύνοντας τους . Στα σοκάκια της Άνω Σύρου μια μικρή τοπική ομάδα να εκτελεί ορχηστρικά τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη .
8.- Θεματικές εκδηλώσεις : Να δημιουργηθούν happenings στον πεζόδρομο .
9.- Ξεναγήσεις : Να δημιουργηθούν ομαδικές ξεναγήσεις στην πόλη κατά το πρότυπο του πιλοτικού προγράμματος .
10.- Νυκτερινός περίπλους λιμανιού : Να βρεθεί παραδοσιακό σκάφος με πρωτοβουλία του ΝΟΣ και με ξεναγό η οποία σε μίνι γύρο του λιμανιού θα παρουσιάζει την ιστορία της Ερμούπολης .
Βεβαίως όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να κοινοποιούνται στους ταξιδιώτες με κάποιο έντυπο με την είσοδό του και πριν την αναχώρηση των κρουαζιερόπλοιων , έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος ενημέρωσης πριν την άφιξη . Ιδανικό σενάριο : Δύο κοπέλες με τοπικές ενδυμασίες να επιβιβάζονται σε συνεννόηση με την εταιρία από το λιμάνι εκκίνησης και να μοιράζουν στην διαδρομή ενημερωτικό υλικό στους ταξιδιώτες ως Πρέσβειρες της Σύρου , παροτρύνοντας τους να αξιοποιήσουν τις εναλλακτικές δυνατότητες και προβάλλοντας το νησί .
«Μετά την αποβίβαση , τι (;)» Υπάρχει μηχανισμός έτοιμος για την υλοποίηση όλων ή μέρους των προαναφερθέντων προτάσεων ; Φοβάμαι πως όχι . Πολύ απλά γιατί όλα αυτά προγραμματίζονται την χειμερινή περίοδο σε συνεργασία με τον τοπικό ναυτικό πράκτορα και την εταιρία κρουαζιέρας . Και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι στο αρχικό στάδιο υλοποίησης υπάρχει έντονο το στοιχείο του εθελοντισμού σ’ όλους τους τομείς . Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα είναι «Μα βεβαίως επί του παρόντος τίποτα» . Διαφωνείτε ; Ιδού η Σύρος , ιδού και η πρόκληση .
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κώστας Σημίτης
7 Ιαν. 2025 - 6:12 - Άρθρο του Γιάννη Σπιλάνη για τον υπερτουρισμό, τη φέρουσα ικανότητα προορισμών και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό
30 Οκτ. 2024 - 13:04 - Δημήτρης Μπάιλας: Ένας χρόνος χωρίς τον σεβασμιότατο Φραγκίσκο
3 Οκτ. 2024 - 9:00 - Άρθρο του Γιάννη Τομαή για το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
19 Αυγ. 2024 - 8:20 - Κ. Γιαννακά: "Τα νησιά μας δικαιούνται το δικό τους ΕΣΥ"
24 Ιουλ. 2024 - 9:23