Προς αναζήτηση απαρτίας για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μυκόνου μετά το χαμό του 10χρονου

Δεν συγκίνησε ούτε ο θάνατος(;)

Ε. Γρυπάρη: “Έχω στα χέρια μου τη λίστα με τις απουσίες των αιρετών”

Προ των ευθυνών τους αναμένεται να έρθουν – έστω και πριν την εκπνοή της τρέχουσας θητείας – οι αιρετοί του Δήμου Μυκόνου που έχουν αφήσει το πολιτικό στίγμα τους στην Αυτοδιοίκηση εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων απουσιών, με άμεση συνέπεια τη μη ύπαρξη απαρτίας με “φόντο” μάλιστα τον τραγικό θάνατο του 10χρονου, για το οποίο αν και κλήθηκαν να συνεδριάσουν εκτάκτως, ωστόσο πλην έξι ατόμων, ουδείς έδωσε το “παρών” στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Η ματαίωση της συνεδρίασης εξαιτίας της αδιάφορης στάσης που διατηρούν κυρίως τους τελευταίους μήνες αρκετοί εκ των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Μυκόνου φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να κληθούν ξανά σήμερα για να συνεδριάσουν με βασικό θέμα την ενδεχόμενη καταγγελία της σύμβασης με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία.

Η “Κοινή Γνώμη” με αφορμή τα ανωτέρω επικοινώνησε με τη δημαρχεύουσα Ειρήνη Γρυπάρη η οποία τόνισε πως από την πλευρά της, θα πράξει όσα ορίζει ο “Καλλικράτης” αφού θεωρεί αδιανόητη τη στάση των εν ενεργεία αιρετών, οι οποίοι δεν περνούν το “κατώφλι” του δημοτικού συμβουλίου, ενώ σε σχετική παρέμβαση από την πλευρά της μειοψηφίας και συγκεκριμένα της ΚΕΠΟΜ, η επικεφαλής Άννα Καμμή, υποστηρίζει ότι είναι “τουλάχιστον ηθική υποχρέωση” για τους αιρετούς να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους.

Σημειώνεται πως μετά τον χαμό του 10χρονου από την αρμόδια επιτροπή δημοπρασιών για τμήματα παραλίας παραιτήθηκαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι, η Άννα Καμμή και ο Γιάννης Σαλάχας.

Εκκρεμεί η απόφαση για καταγγελία της σύμβασης

Στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας παραμένει το θλιβερό γεγονός του θανάτου του 10χρονου αγοριού, το οποίο βρήκε τραγικό τέλος από ατύχημα στο Καλό Λιβάδι κατά τη διάρκεια που διασκέδαζε κάνοντας θαλάσσια σπορ στην περιοχή. Η υπόθεση που πέρασε στα “χέρια” της Δικαιοσύνης και προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία, δεν θα μπορούσε να μη γεννήσει την επιτακτική ανάγκη να συνεδριάσει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου, προκειμένου να εξετάσει ποιες πρέπει να είναι οι άμεσες ενέργειες αναφορικά με τη σύμβαση που είχε συναφθεί με τον επιχειρηματία που κατηγορείται.

Ωστόσο, αν και σχετική πρόσκληση απεστάλη εγγράφως προς το σύνολο των δημοτικών συμβούλων - όπως συνηθίζεται - ώστε την προηγούμενη εβδομάδα να συνεδρίαζαν για το σοβαρό θέμα, πλην ελάχιστου αριθμού αιρετών, οι περισσότεροι δεν παρέστησαν με αποτέλεσμα σήμερα να αναμένεται η απόφαση σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι με τη συγκεκριμένη σύμβαση - αν και εφόσον οι δημοτικοί σύμβουλοι αναλάβουν τις ευθύνες τους, υποστηρίξουν τον θεσμικό ρόλο τους και δώσουν το πολυπόθητο “παρών”.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο ταλανίζει εδώ και πέντε μήνες τουλάχιστον το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου, το οποίο μετά βίας συγκεντρώνει την απαιτούμενη απαρτία για να συνεδριάσει, γεγονός που όπως δηλώνει η κ. Γρυπάρη, “δεν θα μείνει αναπάντητο χωρίς τη δική της παρέμβαση”.

Κυρώσεις εξαιτίας συνεχούς απουσίας

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο “Καλλικράτης” μετά από έναν συγκεκριμένο αριθμό απουσιών των δημοτικών συμβούλων στις συνεδριάσεις, οι απόντες μπορούν να παραπεμφθούν για παράβαση καθήκοντος. Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι αναμένεται να ενεργήσει μετά τις σημερινές εξελίξεις η Ειρήνη Γρυπάρη. Στις δηλώσεις που προέβη, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, τόνισε χαρακτηριστικά, “Όταν οι σύμβουλοι δεν παρουσιάζονται συστηματικά πηγαίνουν για παράβαση καθήκοντος”, εξηγώντας συγκεκριμένα πως, αναμένεται να δημοσιεύσει τί πρόκειται να κάνει αφού στα χέρια της έχει τη λίστα με τους δημοτικούς συμβούλους και τις απουσίες τους. Εξήγησε δε, πως, “Θα ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει κάποιοι άνθρωποι που εκλέγονται να ξέρουν ότι δεν μπορούν να απουσιάζουν. Προσωπικά από τότε που ανέλαβα καθήκοντα δημάρχου, δεν είχα το δικαίωμα ούτε να αρρωστήσω με τόσο φόρτο εργασίας. Πάντα ήμουν στο Δημαρχείο. Δεν ζητάω κάτι περισσότερο από το αυτονόητο. Τη συμμετοχή τους”.

“Δημοπρατήσεις σκανδαλωδώς καθυστερημένα”

Αμέσως μετά το θάνατο του νεαρού παιδιού ακολούθησαν δύο παραιτήσεις από την τριμελή επιτροπή δημοπρασιών που αφορά και στα τμήματα των παραλιών και η οποία είχε προγραμματίσει να συνεδριάσει εκ νέου στις 14 Αυγούστου για να υπάρξει επαναδημοπράτηση τμημάτων που δεν δημοπρατήθηκαν για πλωτά μέσα. Σχετικά μάλιστα με την καθυστέρηση που ενεργεί ο Δήμος Μυκόνου στο συγκεκριμένο πεδίο, τόσο η Άννα Καμμή, όσο και ο Γιάννης Σαλάχας, κάνουν λόγο για καθυστέρηση που αφήνει περιθώρια σε επιχειρηματίες να ξεκινούν τη λειτουργία τους χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και τους επιβεβλημένους ελέγχους με την “πλάτη” του Δήμου.

Μεταξύ άλλων, η κ. Καμμή στο περιεχόμενο της επιστολής παραίτησή της, αναφέρει, “Θεωρώ ότι όλες οι ενέργειες του Δήμου για την δημοπράτηση των παραλιών έγιναν σκανδαλωδώς καθυστερημένα επιτρέποντας στους επιχειρηματίες να έχουν καταπατήσει δημόσιο χώρο με την ανοχή του Δήμου και ότι η εν γένει στάση του Δήμου στα θέματα εκμετάλλευσης των παραλιών είναι σκόπιμα ανεκτική. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της επιτροπής να εφαρμόσει το άρθρο 29 της διακήρυξης πλειοδοτικής δημοπρασίας η οποία έχει ψηφιστεί με την απόφαση 52/ 2014 από την οικονομική επιτροπή του Δήμου στις 30/6/201 και να αποκλείσει από την διαδικασία της δημοπρασίας επιχειρηματίες για τους οποίους έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν καταγγελίες- παράπονα έγγραφα ή προφορικά. Το παραπάνω ήταν και πρότασή μου κατά την συνεδρίαση της επιτροπής αυτής στις 15/7/2014 η οποία μειοψήφησε και έτσι τελικά στην δημοπρασία πήραν μέρος στην δημοπρασία επιχειρηματίες με βεβαιωμένες καταγγελίες”.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σαλάχας, σημειώνει, “Με την παρούσα σας υποβάλλω την παραίτησή μου από αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής δημοπρασιών. Μετά τον τραγικό άδικο θάνατο του δεκάχρονου παιδιού, η συνείδησή μου και τα συναισθήματά μου ως πατέρας κατέστησαν απαγορευτικό να συμμετέχω σε διαδικασία δημοπράτησης θαλάσσιων σπορ του Δήμου. Η συνειδητοποίηση του σημερινού εφιάλτη με τον άδικο θάνατο του παιδιού είναι η ρεαλιστική δυνατότητα να συνεργήσουμε στη αποφυγή παρόμοιων μελλοντικών γεγονότων. Θεωρώ ότι πλέον οι σχετικές αποφάσεις του Δήμου τίθενται στο μικροσκόπιο όλης της Ελλάδας.
Στο σημερινό περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι εικόνες, οι συμβολισμοί και η επικοινωνιακή ικανότητα των δρώντων, η ισχύς ενός Δήμου δεν προέρχεται μόνο από το οικονομικό κεφάλαιό του αλλά και από το κύρος του και την ικανότητά του να εμπνέει την εμπιστοσύνη και την κοινωνική ευαισθησία. Παρακαλώ όπως προβείτε στις ενέργειες αντικατάστασής μου για την συνέχεια και υλοποίηση των διαδικασιών που έχετε αποφασίσει”.

“Έστω και την ύστατη στιγμή, δεν συγκαλύπτουμε την παραβατικότητα”

Από την πλευρά της, η δημοτική παράταξη ΚΕΠΟΜ, εξέδωσε μία ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή της επικεφαλής Άννας Καμμή, στο πλαίσιο της οποίας με αφορμή το τραγικό περιστατικό, στηλιτεύεται η αδιάφορη στάση των μελών που απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο και συστηματικά απέχουν από τις συνεδριάσεις.

“Σε ό,τι αφορά στο έκτακτο ΔΣ που συγκάλεσε στις 13/8/14 η ασκούσα καθήκοντα Δημάρχου μετά το τραγικό γεγονός, για να συζητηθεί η ενδεχόμενη καταγγελία της σύμβασης με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία παραχώρησης τμήματος παραλίας για χρήση θαλασσιών μέσων αναψυχής, δεν πραγματοποιήθηκε έλλειψη απαρτίας” επισημαίνει η κ. Καμμή, προσθέτοντας πως, “Θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ηθική υποχρέωση των συμβούλων στην μνήμη ενός αθώου παιδιού να δηλώσουν “παρών” σε αυτή την δύσκολη ώρα για τον Δήμο και να πάρουμε όλοι μαζί δραστικές αποφάσεις αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος”.

Στη γραπτή δημόσια παρέμβασή της μάλιστα, θέτει μία σειρά από ερωτήματα αναφορικά με τη διάθεση των αιρετών να αναλογισθούν τις ευθύνες που έχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά, “Πόσο έτοιμοι είμαστε για αυτό; Ποιός θα έχει τα κότσια, αφού έχει και ο Δήμος τις ευθύνες του;”.Καταλήγοντας, υποστηρίζει ότι πρέπει έστω και την ύστατη ώρα να δείξουν πως “δεν συγκαλύπτουμε την παραβατικότητα, ότι δεν είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων! Ότι είμαστε ένας τουριστικός προορισμός φιλόξενος, ένας Δήμος που δεν βάζει πάνω από όλα το κέρδος αλλά την δημόσια ασφάλεια και την διαφύλαξη της νομιμότητας!”.

Ετικέτες: