Δημιουργείται Εθνικός Κατάλογος για αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά
- Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2014 - 06:10
Με την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεκινά η διαδικασία δημιουργίας ενός Εθνικού Καταλόγου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
Ένα μεγάλο βήμα προς μία πλήρη καταγραφή των φυτών της Ελληνικής γης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βιομηχανικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς, έγινε με την υπογραφή της Υπουρικής Απόφασης για τον Τεχνικό Κανονισμός Αποδοχής Ποικιλιών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
Όπως επισημάνθηκε στην ανακοίνωση του Υπουργείου, με την υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός εθνικού καταλόγου, ο οποίος θα εμπεριέχει πλήρη καταγραφή των ελληνικών και ξένων ποικιλιών, θέτοντας ως προτεραιότητα τα είδη, όπως ο άνηθος, ο βασιλικός, το χαμομήλι, το θυμάρι και η ρίγανη, ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά η καταγραφή και των υπολοίπων ειδών.
Για τις Κυκλάδες αυτό μπορεί να αποτελεί το έναυσμα για μια σημαντική ανάπτυξη του κλάδου, δεδομένου ότι οι γεωκλιματικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στα νησιά του Αιγαίου, ευνοούν την ανάπτυξη πολλών από αυτά τα είδη φυτών, που εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός ιδιωτικών και εθελοντικών πρωτοβουλιών, δεν είχε υπάρξει από πλευράς πολιτείας έως τώρα ανάλογη ενέργεια. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ίδιο το Υπουργείο, η μη ύπαρξη ενός τέτοιου εθνικού καταλόγου, μέσα στον οποίο να πιστοποιείται η προέλευση του πολλαπλασιαστικού υλικού στα αρωματικά φυτά, αποτελούσε μέχρι τώρα τροχοπέδη στις προοπτικές ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου.
«Χρυσή» επιχειρηματική ευκαιρία στον κλάδο
Αγρότες και επιχειρηματίες είχαν θίξει επανειλλημένως το ζήτημα, καθώς χωρίς υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πιστοποίησης και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού για τα αρωματικά, αρτυματικά και φαρμακευτικά φυτά, είναι αναγκασμένοι να προχωρούν σε εισαγωγές ελληνικών ποικιλιών από χώρες του εξωτερικού, μια διαδικασία, η οποία αυξάνει σημαντικά το κόστος, ενώ παράλληλα, η χρήση από τους αγρότες μη πιστοποιημένων ελληνικών φυτών, επιφέρει χαμηλές τιμές πώλησης στην αγορά. Κατά συνέπεια αυτών των ενεργειών, τα ελληνικά προϊόντα του είδους δεν είχαν τη δυνατότητα έως τώρα να γίνουν ανταγωνιστικά.
Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρει ότι «με στοχευμένες ενέργειες, αξιοποιεί τη στροφή που συντελείται στην ΕΕ προς την αξιοποίηση των φυσικών προϊόντων και δημιουργεί προνομιακές συνθήκες για την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ενισχύοντάς την, για πρώτη φορά, από τον Πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ, και προτάσσοντας δράσεις μεταποίησης, εμπορίας και προώθησης των εξαγωγών τους από τον Πυλώνα ΙΙ του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020», ενώ υποστηρίζει ότι με την θεσμοθέτηση του Τεχνικού Κανονισμού, θα διασφαλιστούν εισοδήματα και θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο, δίνοντας ώθηση σε έναν αρκετά δυναμικό, αλλά έως τώρα ανεκμετάλλευτο, τομέα της ελληνικής γεωργίας, όπως είναι αυτός των αρωματικών, αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Ο υπογράφων της απόφασης, υφυπουργός ΑΑΤ, κ. Κουκουλόπουλος, μιλώντας για το θέμα, δήλωσε, πως σε αυτή την κρίσιμη εποχή, η χώρα δεν έχει περιθώρια να χάνει ευκαιρίες για ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, «ένας ευλογημένος τόπος», ο οποίος έχει την τύχη να διαθέτει μια πλούσια βιοποικιλότητα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, που μπορούν να αποτελέσουν μια «χρυσή» επιχειρηματική ευκαιρία.
Για αυτή την ευκαιρία, «διαβατήριο», σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, θα αποτελέσει ο Τεχνικός Κανονισμός και η δημιουργία του Εθνικού Καταλόγου, μέσω των οποίων θα πιστοποιείται η προέλευση, θα δίνεται υπεραξία στα προϊόντα, ενώ θα ανοιχτεί ο δρόμος για νέες θέσεις εργασίας, αλλά και νέες αγορές, στις οποίες υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά βότανα και αιθέρια έλαια, για χρήση σε τρόφιμα, στη φαρμακευτική και την κοσμετολογία.
Σημαντική η απόφαση ως το πρώτο μικρό βήμα
Η «Κοινή Γνώμη» ήρθε σε επαφή για το θέμα με τον κ. Νικόλα Καΐλη, ο οποίος εκτός της ιδιότητάς του ως πρόσφατα νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, είναι και γνώστης του τομέα, καθώς είναι κάτοχος Master στην δασοπονία, ενώ έχει ασχοληθεί με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στο παρελθόν. Μάλιστα, το ημερολόγιο του προηγούμενου έτους, το οποίο εξέδωσε ο Δήμος και είχε ως θέμα τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Συριανής υπαίθρου, περιείχε φωτογραφίκό υλικό του κ. Καΐλη, ενώ ο ίδιος είχε αναλάβει και την επιστημονική επιμέλειά του.
Όσον αφορά τα γενικά πλαίσια της απόφασης αυτής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Καΐλής θεωρεί ότι η καταγραφή του φυτικού πλούτου της χώρας είναι ένα καλό βήμα, καθώς η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, η οποία δεν έχει χλωριδικό κατάλογο, την στιγμή που είναι μία από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα, λαμβάνοντας υπ’όψιν τον αριθμό ειδών, που φιλοξενεί, σε σχέση με την μικρή έκτασή της.
«Είναι βασικό να ξέρουμε τι έχουμε», τονίζει ο κ. Καΐλης, «όταν γίνεται μια προσπάθεια αυτά τα προϊόντα να αξιοποιηθούν, κυρίως για την κάλυψη των αναγκών του λαού μας. [...] Πρόκειται για έναν κλάδο της οικονομίας, που αυτή τη στιγμή προωθείται η ανάπτυξή του, έχει μια δυναμική, αλλά είναι ακόμη στα “σπάργανα”. Βλέπουμε ότι κάποιες προσπάθειες που έχουν γίνει και μάλιστα πολυετείς, όπως για παράδειγμα στον κρόκο της κοζάνης, έχουν δημιουργήσει ένα προϊόν, το οποίο έχει ταυτότητα, έχει αναγνωρισιμότητα και έχει επιτύχει.»
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι όλη αυτή η διαδικασία ξεκίνησε αργά για το ελληνικό κράτος, ο κ. Καΐλης εξέφρασε την άποψη, ότι είναι δύσκολο να γίνουν τόσο μεγάλου εύρους μελέτες, όταν ο τομέας της έρευνας γενικά υποχρηματοδοτείται, ενώ θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια, η πρόνοια, την οποία πρέπει να δείχνει το κράτος για το περιβάλλον, δεν υπάρχει.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι διαθέτουμε έναν μεγάλο φυσικό πλούτο, ο οποίος δεν είναι ευρύτερα γνωστός, αλλά σχεδόν μόνο στους λίγους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό. Σίγουρα αυτό το πρώτο μικρό βήμα [της καταγραφής] θα βοηθήσει όσους θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια, αλλά αυτό μόνο δεν αρκει», υπογράμμισε ο κ. Καΐλης, εξηγώντας πως για να αναπτυχθεί ο κλάδος, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα ένας εμπεριστατωμένος στρατηγικός σχεδιασμός από την πλευρά του κράτους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ακίνητα: Airbnb μόνο όσα έχουν χρήση κύριας κατοικίας
10 Δεκ. 2024 - 17:11 - Δύο βραβεία ανώτερης ποιότητας για το μέλι της Σερίφου
9 Δεκ. 2024 - 15:04 - Ο Γιάννης Δράγνης βραβεύτηκε ως newsmaker της χρονιάς για την ελληνική ναυτιλία
9 Δεκ. 2024 - 13:20 - Τήνος: Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος στόλισε την πλατεία Παντανάσσης
7 Δεκ. 2024 - 8:03 - Σύρος: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
6 Δεκ. 2024 - 8:58