Αναδρομή στο εργοδοτικό παρελθόν της Σύρου
- Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
Την ευκαιρία για μία τεκμηριωμένη αναδρομή στο εργοδοτικό παρελθόν της Σύρου προσέφεραν στους λάτρεις της ιστορίας τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Νομού Κυκλάδων και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, μέσα από την έκθεση μέρους του αρχειακού υλικού σημαντικών επαγγελματικών φορέων στο κτίριο Πρασακάκη.
Η έκθεση είναι καρπός του πολυετούς έργου καταγραφής και ταξινόμησης 1.200 φακέλων με έγγραφα και κατάστιχα που αφορούν στη δράση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κυκλάδων, συνδέσμων και σωματείων που ανήκαν σε αυτήν, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της Ένωσης Βιομηχάνων Σύρου.
Το σημαντικό αυτό έργο διεκπεραίωσε ομάδα προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την επιστημονική ευθύνη και καθοδήγηση του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας και Νεότερων Χρόνων, Χρήστου Λούκου.
Στο πλαίσιο συνεργασίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Κυκλάδων με τους φορείς της πόλης, το καλοκαίρι του 2000 η υπηρεσία ήρθε σε επαφή με τον τότε πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Αντώνη Κουμαριανό, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση για ταξινόμηση του αρχειακού υλικού του, σχετικά με τους εμπόρους, του βιομηχάνους και τους ποικίλους επαγγελματίες του τόπου.
Στοιχεία για τη δράση των Δευτεροβάθμιων Συλλογικών Οργάνων
Επιδεικνύοντας μεγάλο ζήλο και προθυμία, η ομάδα του κ. Λούκου κατάφερε να ανασύρει από τη σκόνη δεκάδες χιλιάδες έγγραφα και κατάστιχα και να τα μεταφέρει στο Ιστορικό Αρχείο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Ρούσσο, κάποια τεκμήρια που παρουσιάστηκαν στην έκθεση θα παραμείνουν στην κεντρική αίθουσά του, δίνοντας τη δυνατότητα σε ερευνητές και κάθε ενδιαφερόμενο να συμβουλευτούν ένα συγκεντρωτικό ηλεκτρονικό κατάλογο και να εντοπίσουν στοιχεία για τη δράση των εργοδοτών.
Όπως τόνισε, στην έκθεση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στοιχεία για τη συγκρότηση των δευτεροβάθμιων συλλογικών οργάνων, τη λειτουργία και εξέλιξή τους στο χρόνο, καταστατικά και πρακτικά γενικών συνελεύσεων και διοικητικών συμβουλίων, καθώς η αλληλογραφία τους με κρατικούς φορείς, συλλόγους και ομοσπονδίες.
Ως εκ τούτου, μέσα από το ταξινομικό υλικό αντλούνται πληροφορίες για τον επαγγελματικό κόσμο, τον κοινωνικό και οικονομικό ρόλο του, τις σχέσεις του με τους εργαζομένους και την εμπλοκή του στα πολιτικά δρώμενα.
Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στους Χρήστο Λούκο - Αγγελική Ψιλοπούλου - Τάινα Χιέταλα. Την έκθεση επιμελήθηκαν οι κ. Ελπίδα Θεωφανίδου, Μαριάννα Καράλη, Αφροδίτη Κουκή, Ελένη Παπαμακαρίου, Κατερίνα Ρουσουνέλου και Πόπη Σφακιανάκη.
Η ταξινομική ομάδα του 2014 αποτελείται από τους Έρη Ανταλουδάκη - Στέφανοςς Βαμιεδάκη - Γιώργο Γάσια - Ελπίδα Θεωφανίδου - Δημήτρη Κυπριωτάκη - Νίκο Λεωνιδάκη - Αντώνη Μάτσο - Φώτη Ντάγκα- Ελένη Παπαμακαρίο - Στέφανο Ρέγκα- Μαρίνα Χατζηαριστερίδου.
Έκκληση για τον εμπλουτισμό του Ιστορικού Αρχείου
Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Λούκος εξήγησε πως στόχος της ομάδας είναι ο συνεχής εμπλουτισμός του Ιστορικού Αρχείου. “Δεν μας ενδιαφέρουν μόνο οι πράξεις των επωνύμων, αλλά οι πράξεις όλων των ανθρώπων. Ένα γράμμα απλό, ένα τεφτέρι λογαριασμών να έχει μεγαλύτερη σημασία από μία πολιτική πράξη” ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας έκκληση προς όλους τους Συριανούς να παραδώσουν στο Αρχείο οτιδήποτε έχει ιστορική σημασία και φυλάσσεται στα συρτάρια τους. “Επειδή κατά καιρούς έχει χαθεί υλικό και κάποιοι επιμένουν να κρατούν ακόμη στο σπίτι τους σημαντικά πράγματα, το Αρχείο κάνει μια έκκληση να τα φέρουν εδώ, για να ταξινομηθούν και να αναδειχθούν”, τόνισε.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι στην ομάδα του περιλαμβάνονται αρκετοί πρώην φοιτητές και νυν υποψήφιοι διδάκτορες, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν άξιοι συνεχιστές του έργου του. “Έχουμε τόσους ικανούς νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν με πολύ λίγα χρήματα να κάνουν σπουδαίες μελέτες, ακόμα και να συγγράψουν την ιστορία ενός θεσμού ή ενός νησιού” σημείωσε, εξηγώντας πως το Αρχείο προσφέρει ένα σημαντικό υλικό σαν αφετηρία για μία εκτενέστερη συζήτηση και μία μελέτη εις βάθος.
Καταλήγοντας, επεσήμανε πως υπάρχουν πολλά άτομα στην ομάδα του, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεχίσουν την ταξινόμηση του δημοτικού αρχείου της Σύρου, από τη δεκαετία του '50 και μετά. “Θα χαιρόμουν πάρα πολύ να έρθω ένα καλοκαίρι ως απλό μέλος της ομάδας, επικεφαλής της οποίας θα ήταν κάποιος άλλος” δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι στην ομάδα προστίθενται συνεχώς νέοι φοιτητές όχι μόνο από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, αλλά και από άλλα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σε τροχιά προετοιμασίας το 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου
24 Ιαν. 2020 - 6:13 - Ψηφιακά εργαλεία για την ενίσχυση νησιωτικών δήμων
18 Ιουλ. 2019 - 6:17 - Συμμετοχή επιχειρήσεων στη δράση "100 κτήρια - 100 ιστορίες"
25 Φεβ. 2019 - 18:57 - Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ήρθε για να μείνει
28 Αυγ. 2016 - 12:52 - Κάλεσμα εθελοντών στο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού στη Σύρο
24 Αυγ. 2016 - 12:54