Η Υγεία «τραβάει»... τουρισμό
- Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2014 - 07:35
Το θέμα της του ιατρικού τουρισμού, συζήτησαν χθες οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί, Υγείας και Τουρισμού, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την εδραίωσή του στη χώρα.
Η άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορία της Ιατρικής με την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη συμβολή των ιατρικών επιστημόνων της στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, καθιστούν τη χώρα μας έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς, όσον αφορά έναν παραμελημένο, σε γενικές γραμμές, τομέα της τουριστικής βιομηχανίας, τον τουρισμό υγείας.
Τι είναι ο ιατρικός τουρισμός
Ο συγκεκριμένος τομέας, εισήλθε στην παγκόσμια τουριστική ορολογία σχετικά πρόσφατα και αφορά την μετακίνηση, εντός και εκτός συνόρων, ατόμων με προβλήματα υγείας, με σκοπό την παροχή σε αυτά ιατρικής φροντίδας, για την πρόληψη, διάγνωση ή/και διατήρηση της υγείας τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι η σύνθεση, συνεργασία και κοινή προσπάθεια μεταξύ του τουριστικού επιχειρηματία και του θεράποντος ιατρού. Στα πλαίσια αυτής της μορφής τουρισμού, περιλαμβάνονται υπηρεσίες ενημέρωσης, μεταφοράς, ξενάγησης, διαμονής και εστίασης των επισκεπτών σε επιλεγμένα καταλύματα.
Ασκληπιείες... ρίζες
Η πρώτη καταγραφή ιατρικού τουρισμού, χρονολογείται στην εποχή της αρχαίας Ελλάδας, όταν προσκυνητές από πολλές περιοχές, συνέρρεαν στον ναό του θεοποιημένου θεραπευτή της ελληνικής μυθολογίας, Ασκληπιού, προκειμένου να ιαθούν τα προβλήματα υγείας, τα οποία αντιμετώπιζαν. Ως εκ τούτου, τα ασκληπιεία, έγιναν οι πρώτοι προορισμοί ιατρικού τουρισμού στην ιστορία.
Σε μεταγενέστερες εποχές, οι πόλεις, οι οποίες φιλοξενούσαν σπα ή θεραπευτήρια (σανατόρια), μπορούν να θεωρηθούν αποδέκτες μιας πρώιμης μορφής ιατρικού τουρισμού. Στην Αγγλία του 18ου αιώνα, οι ασθενείς επισκέπτονταν τα τότε σπα, θεωρώντας πως τα ιαματικά μεταλλικά νερά των πηγών, μπορούσαν να θεραπεύσουν ασθένειες, όπως η βρογχίτιδα, οι ουρητικές ή ηπατικές παθήσεις. Ανάλογες μετακινήσεις ελάμβαναν χώρα και στην Ελλάδα, κυρίως από τους εκπροσώπους της αστικής τάξης στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, οι οποίοι επέλεγαν να παραθερίζουν σε περιοχές που φιλοξενούσαν ιαματικά λουτρά, όπως στο Λουτράκι, η Αιδηψός, τα Καμμένα Βούρλα κ.α..
Με τα σημερινά δεδομένα, ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί διαφορετική κατηγορία από τον ιαματικό τουρισμό και αφορά την θεραπεία σε, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια, ιατρικά κέντρα, κλινικές ή νοσοκομεία.
Στην Ελλάδα, πρωτοβουλίες για τον ιατρικό τουρισμό έχουν υπάρξει σχεδόν αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη και η Ρόδος, παρ’όλα αυτά βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο ανάπτυξης όσον αφορά τον δημόσιο τομέα.
Σε αναφορά, η οποία γίνεται για την ενημέρωση των ασθενών γύρω από τον ιατρικό τουρισμό στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ, υπογραμμίζεται, πως «Έχοντας στη διάθεσή της η χώρα μας το υπέροχο μεσογειακό περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο, το ήπιο κλίμα, την παραδοσιακή υγιεινή κουζίνα, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και κυρίως το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί πραγματικά να σταθεί ανταγωνιστικά και να καταξιωθεί στο χώρο αυτό».
Τίθενται οι πρώτες βάσεις
Μετά και την φετινή «απογείωση» του τουρισμού στην Ελλάδα, γεγονός που καθιέρωσε τον κλάδο, ως βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, υπάρχει η πρόθεση, αυτός να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί σε όλες τις δυνατές μορφές του, με απώτερο στόχο την περεταίρω αύξηση επισκεψιμότητας και εσόδων.
Εντός αυτών των πλαισίων, συναντήθηκαν χτες, Τετάρτη, η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, ώστε να συζητηθεί το θέμα της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού και να τεθούν οι βάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Στο σχετικό Δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, αναφέρεται, πως στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν επικείμενες βελτιώσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τον ιατρικό τουρισμό, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Ανάμεσα στις ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν, με στόχο να τεθούν οι βάσεις της πολιτικής, την οποία θα ακολουθήσει η πολιτεία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί, στις 7 και 8 Οκτωβρίου, ευρεία συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων και εμπλεκομένων με τον ιατρικό τουρισμό φορέων, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των βέλτιστων προτύπων, με συνεργασία των δύο υπουργείων, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε να διοργανωθεί ενημερωτική ημερίδα στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το κείμενο του Υπουργείου Υγείας.
Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τομέα του ιατρικού τουρισμού, όπως είναι η εκπόνηση έρευνας στην αγορά του εξωτερικού, με σκοπό την καταγραφή των δεδομένων που θα επιτρέψουν την άντληση τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη συνεργειών που θα συνδράμουν στην αποτελεσματική προώθηση και προβολή του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Σαθρά θεμέλια (;)
Σίγουρα η προοπτική χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι θα επισκέπτονται τη χώρα μας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, είναι ενθαρρυντική, παρ’όλα αυτά η πραγματικότητα, την οποία βιώνει ο μέσος Έλληνας πολίτης στις δημόσιες μονάδες υγείας, δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή.
Τα παραπαίοντα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, υποστελεχωμένα, με σοβαρές ελλείψεις σε τεχνικό εξοπλισμό, σε αναλώσιμα κ.α., να βρίθουν κρουσμάτων διαφθοράς, ίσως δεν είναι αυτά, που θα ήθελαν οι Υπουργοί Υγείας και Τουρισμού να υποδεχτούν τους ασθενείς από άλλες χώρες, οι οποίοι θα καταφύγουν στο ελληνικό σύστημα υγείας για τη θεραπεία τους.
Ίσως η κυριότερη βάση, στην οποία θα έπρεπε να στηριχτεί η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, είναι απλώς η ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων και η άρτια εξυπηρέτηση πρωτίστως των ίδιων των πολιτών της χώρας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τα όρια ηλικίας για σύνταξη το 2025: Ποιες οι προϋποθέσεις για τους ασφαλισμένους
28 Νοε. 2024 - 9:56 - Με άριστα βαθμολόγησαν οι ξένοι την Ελλάδα: Τι προτιμούν στο καλοκαίρι
28 Νοε. 2024 - 9:42 - Eγκατάσταση 1.000 καμερών στους δρόμους: Μέσω wallet η κλήση στους οδηγούς
28 Νοε. 2024 - 9:05 - ΔΥΠΑ: 142 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής για τον Δεκέμβριο - Ποιες οι θεματικές ενότητες
28 Νοε. 2024 - 8:25 - Μητσοτάκης: Με απαρέγκλιτη προσήλωση η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου
26 Νοε. 2024 - 14:33